Miért nem szárnyal az arany árfolyama?

Az aranyat évtizedek óta kvázi mentőövként használják a befektetők, értékmegőrző tulajdonsága miatt. Többnyire akkor nő meg a kereslet a sárga nemesfém iránt a világpiacon, amikor a részvénypiacon beüt a krach. Az árfolyam grafikonra pillantva azonban nem azt látjuk, hogy meredek emelkedő trendben lenne az arany. A mai cikkben arra keresek választ, hogy miért nem emelkedik stabilan azt aranyárfolyam.

forrás: pixabay.com

Az arany árfolyamát számos tényező alakítja. Erről korábban írtam is egy cikket (Milyen tényezők befolyásolják az arany árfolyamát?), ezért most csak listaszerűen foglalom össze ezeket:

  • jegybankok tartalékai
  • USD árfolyama
  • világpiaci kereslet az ékszeriparban
  • infláció elleni védelem
  • vagyonvédelem
  • aranykitermelés

Az árfolyam egyik fő mozgatórugója a világ tőzsdeindexeinek teljesítménye. Ha megnézzük a részvényárfolyamokat 1970-től, összehasonlítva az arany árfolyamával, akkor azt látjuk, hogy egymással ellentétes irányba mozognak.

Egy 2018 év végi posztban (Arany vagy részvény? Mikro melyikbe fektess?) külön kielemeztem a Dow Jones ipari átlag és az arany árfolyamát az elmúlt 5 évtizedre visszamenőleg és szinte teljesen egymás inverzei a grafikonok. Azonban ha megnézzük hogyan alakult az arany világpiaci ára az elmúlt három hónapban, akkor nem a megszokott ábrát látjuk. Mondhatni, elég furcsán viselkedik.

forrás: portfolio.hu

Mi történik az arannyal?

Azt tapasztaltuk az év eleje óta, hogy egy pár hetes stagnálás (1550 $/uncia körül) után kitört és elérte az 1670-es árszintet. Ezután megtorpant és február végére visszaesett kicsivel 1570 fölé.

Március elején újra 1670 fölé emelkedett, hogy aztán visszazuhanjon 1470-es szintre március második felében. A múlt hónap végére kicsit visszakapaszkodott, de igazából egy oldalazó trend látszik kibontakozni 1590-1600 körüli szinten.

Hogy megértsük, mi áll ennek a különösen volatilis viselkedésnek a hátterében, meg kell vizsgálnunk kicsit közelebbről egy másik „mentőövként” szolgáló eszközt, az amerikai dollárt. A dollár a világ egyik fő devizatartaléka. A globális kereskedelem jelentős része ezt a devizát használva kerül lebonyolításra.

Amikor általános világgazdasági növekedést tapasztalunk, többnyire a dollár is erősödik. Az USD árfolyamának növekedése azonban azt jelenti, hogy aki másik devizával fizet az aranyért, annak drágább lesz a nemesfém. Ez negatívan hat az arany árfolyamára.

Azon kívül, hogyan reagálnak is egymásra, külső tényezők is befolyásolják mindkét eszköz árfolyamszintjét.

Nézzük mi történt 2008-ban

Amikor az év közepe felé elkezdett kibontakozni a tőzsdekrach, a befektetők az amerikai államkincstár nyújtotta biztonságba menekültek, hogy elkerüljék a devizakockázatot. Az USD 2008-as árfolyam növekedése rögtön lefelé nyomta az aranyárfolyamot.

Azonban a jegybankok monetáris politikájának köszönhetően (többlet pénznyomtatással próbálták feléleszteni a gazdaságot) a dollár árfolyama csökkent, az aranyé pedig elindult felfelé. Végül megtört az ellentétes korreláció az arany széleskörű értékesítése miatt. Néhány hónapig mindkét eszköz a befektetők mentsvárát jelentette.

Van azonban egy fontos különbség 2008-hoz képest. A kötvényhozamok történelmi mélyponton vannak, köszönhetően többek között a 12 éve folytatott monetáris politika miatt. A FED már ki is hirdette új készpénzkészlet forgalomba hozását, melytől a dollár árfolyamának csökkenését és az arany emelkedését várják a szakértők.

2008-ban a kötvényárfolyamoknak volt terük emelkedni. Ma viszont a pénzpiacok likviditási gondokkal küzdenek. Ha nincs olyan eszköz, ahova a befektetők át tudják menteni tőkéjüket, nincs más választásuk, mint eladni.

Az arany árfolyamának stagnálásban a spekulánsok szintén szerepet játszhatnak. Mivel más eszközökkel befürödhettek, kénytelenek arany befektetéseiket eladni, hogy fedezzék veszteségeiket.

Aztán ott van a koronavírus miatt kialakult helyzet. Miután a fél világ le van zárva, és az emberek az alapvető élelmiszerek és árucikkel felvásárlásával vannak elfoglalva, nem igazán tolonganak az ékszerboltok előtt. Kína és India a világ legnagyobb arany ékszer felvásárlói között vannak, és a jelentősen csökkenő kereslet kihat az arany árfolyamára.

Oroszország bejelentette hétfőn, befagyasztotta arany vásárlásait, közölte a portfolio.hu április1-én megjelenő cikkében. Hogy mi áll a döntés hátterében, arra nem adtak magyarázatot, de könnyen lehet, hogy csak egyszerű óvintézkedésről van szó. Bármi is áll a döntés mögött, biztosan befolyásolja a világpiaci árfolyamot.

Akkor most venni vagy eladni érdemes?

A legtöbb befektetési tanácsadó szerint érdemes az aranynak képeznie portfóliónk 5-15%-át. Erről a témáról korában írtam egy teljes cikket: A portfóliód hány százalékát fekesd aranyba? Az arany árfolyamának korrekciója azonban lehetőséget nyújt kicsit növelni az aranybefektetés arányát.

Számítani kell azonban arra, hogy az arany is volatilis marad a koronavírus okozta helyzetben, de mivel a gazdasági bizonytalanságból egyelőre nem találjuk a kiutat, az arany árfolyama előbb-utóbb elindul felfelé.

Hogyan lehet aranyba fektetni?

Befektetési aranyat vásárolni hagyományos módon fizikai formában is lehet, de problémás lehet a szállítása és tárolása. Ennek az áthidalására több lehetőség is adódik. Nyithatunk aranyszámlát, vagy vásárolhatunk arany ETF-et. Egy korábbi cikkemben részletesen bemutattam a lehetőségeket: Hogyan fektess aranyba? Mi az aranyszámla?

Összefoglalás

Bár egyelőre azt látjuk, hogy az arany árfolyama stagnálni készül magas volatilitás mellett, a jelenlegi helyzetben jó esély van arra, hogy felfelé fog elmozdulni az árfolyam a következő hónapokban. Ha a koronavírus lecsengése után a gazdaságok talpra állása lassú ütemben zajlik, az arany jelenhet egy biztos pontot értékmegőrző tulajdonsága miatt.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot, befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására. A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást. A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.