Arany vagy részvény? Mikor melyikbe fektess?

Ezt a cikket azoknak ajánlom, akik maguk menedzselik a portfóliójukat és nem félnek a kockázatvállalástól. Egyik eszköz sem kockázatmentes. Természetesen minél hosszabb távon gondolkozol, annál inkább csökken a kockázat, rövid távú célra nem ajánlom az alábbi stratégiát.

Az ötlet hogy kombináljuk, a részvényeket az arany befektetéssel onnan jön, hogy ez a két eszköz nagyjából egymásnak ellenpólusai. Ha elemezzük a tőzsdék és az arany árfolyamát láthatjuk, hogy az elmúlt évszázad második felében kialakult egy jelenség. Amikor szárnyalnak a részvények, akkor az arany értéke esik és fordítva.

Rövid történelmi visszatekintőként nézzünk meg milyen trendeket mutatott a Dow Jones index és az arany árfolyama a 70-es évektől.  A 73/74-es tőzsdekrach rányomta bélyegét a tőzsdei indexekre a következő évtizedre. Mint az alábbi grafikon láthatjuk, 14 évbe telt mire magához tért a Dow Jones ipari átlagindex.

Dow Jones ipari átlag 1970-1988 – forrás: macrotrends.net

Nézzük meg, hogy alakult közben az arany árfolyama $/uncia mértékegységben.

Arany árfolyama $/uncia 1970-1988 – forrás: macrotrends.net

Szinte tökéletesen egymás inverzei. Jól látható, hogy a részvénypiacból a tőke az aranyba áramlott és amint kezdett ismét felfelé irányuló trendet mutatni a Dow Jones, csökkent az arany iránti kereslet és egy lefelé irányuló trendet figyelhetünk meg.

A 80-as és a 90-es évek a tőzsdék bikapiacáról szóltak. A Dow Jones 2000 pontról 16 000 pont fölé ralizott, míg az arany árfolyama 2200 $/uncia értékről 400-ig zuhant. Nézzük meg grafikonon is:

Dow Jones ipari átlag 1980-2000 – forrás: macrotrends.net
Arany árfolyama $/uncia 1980-2000 – forrás: macrotrends.net

A 2008-as világgazdasági válság utáni évtizedben is pontosan ezt a jelenséget tapasztaltuk. Miután a Dow Jones 16 000 pontról 8 400 pontig esett egy év alatt, a befektetők ismét az aranyba menekültek. Gyakorlatilag 2008 és 2012 között tartott az arany bikapiaca.

Dow Jones ipari átlag 2008-2018 – forrás: macrotrends.net

Az árfolyama 850-ről 2 200-ig repült. Mivel közben a tőzsdeindexek is magukhoz tértek, az arany ismét lejtmenetbe kapcsolt és gyakorlatilag az elmúlt 5 évben 1300 körül stagnál.

Arany árfolyama $/uncia 2008-2018 – forrás: macrotrends.net

A fentiek alapján levonhatjuk a tanulságot, és megállapíthatjuk, hogy aranyba akkor kell fektetni, amikor beköszön a medve a részvénypiacon. Egy tőzsdekrach kiváló belépési pont az aranypiacra. Ha azonban ismét emelkednek a részvényárak, jobb, ha eladjunk befektetési aranyunkat és részvényportfólióba fektetünk.

Ha abszolút biztosa akarsz menni, kombinálhatod a kettőt. Összerakhatsz egy 50-50 részvény-arany portfóliót és aszerint csökkented vagy növeled az egyik értékét, ahogy a gazdasági helyzet megkívánja. Nagyon mellé nem lőhetsz akkor sem, ha nem nyúlsz hozzá, mert hosszú távon mindkettő növeli értékét, igaz váltakozó trendekkel.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

Kapcsolódó cikkek:

Biztonságos nemesfém befektetési stratégia? Igen lehetséges!

Mit tegyél, ha zuhan a tőzsde? Menekülő terv

5 hiba, amit elkövethetsz befektetési arany vásárlásakor

Hogyan fektess aranyba? Mi az aranyszámla?

8 ok, hogy miért fektess aranyba

Top 5 hosszú távú befektetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.