Két hónapja konszolidációban az arany, merre tovább?

Az aranybefektetés idei emelkedő trendje április közepén megtorpant és az óta kisebb kilengések mellett megragadt 1 730 $/uncia körüli árfolyamszintnél. A bejegyzés az árfolyamstagnálás lehetőséges okait, valamint a várható új trendet mutatja be.

forrás: pixabay.com

15 év, évi 15% hozam

Ha megnézzük az aranybefektetések hozamait 2005 óta a fő devizákban számolva, akkor elég impozáns értékeket látunk. Szinte kivétel nélkül 10% fölötti az átlag éves hozam 15 évre visszamenőleg.

Egyedül a svájci frank és a kínai jüan lóg ki a sorból, a maguk „szerény” 9,1%-os hozamukkal. Az angol fontban és az indiai rúpiában pedig egészen elképesztő 13% fölötti átlag éves hozamot ért el a sárga nemesfém.

forrás: Goldtresor.com (nagyításhoz klikk a képre)

Bár a táblázat a forintban mért hozamot nem tartalmazza, könnyen kiszámolható például az euróhoz viszonyított árfolyamváltozása alapján. 2005 év elején az eurót 245 forint környékén jegyezték, jelenlegi árfolyam pedig 344 forint körül alakul.

Ha ezt az árfolyamváltozást évesítjük, akkor megkapjuk, hogy átlag 2,8%-ot gyengült a forint az évente euróval szemben. Ezt hozzáadva az euróban elért hozamhoz, majdnem 15%-ot kapunk.

forrás: Goldtresor.com (nagyításhoz klikk a képre)

Kijelenthetjük tehát, hogy devizától függetlenül az aranybefektetés átlag fölötti hozamot tud felmutatni hosszú távon, legalább is a múltbéli adatok alapján. Azt persze illik megjegyezni, hogy a múltbéli hozamok semmilyen garanciát nem jelentenek a jövőre nézve.

Hogyan változhat az arany árfolyama rövidtávon?

Ha csak a következő egy évet nézzük, akkor a legfontosabb árfolyam befolyásoló tényezők a következők lesznek:

  • makrogazdasági adatok a járvány globális enyhülése után
  • esetleges második járvány kialakulása és elterjedése ősszel
  • tőkepiacok trendjei, indexek alakulása
  • geopolitikai helyzet, USA-Kína konfliktus, észak-koreai fenyegetés
  • a dollár árfolyamának alakulása

Az arany iránti kereslet évtizedek óta megnő válság idején. Ennek oka, hogy az arany több évezredes múltra tekint vissza. Ez idő alatt volt, amikor direkt fizetőeszközként volt forgalomban, később ezt felváltotta az aranyfedezet alapú pénz.

Ma már az arany, mint értékálló befektetési eszköz van forgalomban, és az aranystandard eltörlése óta (1971) szabadon váltható át bármilyen devizára a világpiaci árfolyamoknak megfelelően. menedékeszköz szerepe miatt az arany inkább hosszú távú befektetés.

A két hónapja tartó konszolidáció egyik fő ellenállása a világ tőzsdéinek március vége óta tartó ralija. Az új befektetők tőkeáramlásának köszönhetően az árfolyamok szépen visszapattantak, csaknem a krach előtti szintre.

Ez féken tartja az aranyba fektetni szándékozókat, a részvénypiacok ugyanis a negatív gazdasági adatok ellenére is tartják magukat. Volt ugyan a múlt hét végén egy néhány százalékos zuhanás, de a mostani hét ismét emelkedéssel indult.

A közgazdászok is értetlenül állnak a jelenség előtt, ha visszatekintünk az elmúlt évtizedek gazdasági válságaira, akkor a tőzsdék hónapokig zuhantak, mielőtt stabilizálódtak volna az árfolyamok. Az egyik oka annak, hogy ilyen hamar visszajöttek az árfolyamok az új befektetők által a tőzsdére behozott tőke mértéke.

A márciusi mélyrepülés követően Amerika szerte rengeteg új számla nyílt a brókercégeknél, a 20%-os esést hirtelen mindenki meg szerette volna lovagolni. Mivel ez az új lakossági befektetői réteg egyelőre kitart a részvényeik mellett, nem várható számottevő zuhanás.

Valószínűleg az árfolyam további emelkedésére számítanak, ám a gazdasági mutatók sajnos nem éppen kedvezőek, csodaszámba menne egy újabb rali a piacokon. A kérdés az, hogy mikor fogy el a türelmük és adnak túl a papírokon.

Egyelőre még az alapkezelőknél is magasabb hozamot realizáltak a kisbefektetők Amerikában a spekulációnak köszönhetően. Érdekesen alakul majd a piac, amikor egyszerre szeretnék a nyereséget realizálni.

Drasztikus dollárgyengülés várható?

Napvilágot láttak olyan vélemények, miszerint a dollár 35%-os gyengülése várható. Stephen Roach, a Morgan Stanely korábbi ázsiai feje szerint „krónikus folyó fizetési mérleghiány lépett fel.” A szakember úgy véli, elkerülhetetlen a dollár összeomlása néhány éven belül.

Az aranybefektetés szempontjából ez azért fontos, mert a két eszköz a dollár és az arany fordított korrelációt mutatnak, tehát amikor az egyik árfolyama felfelé megy, a másik többnyire esik.

Az arany és a dollár gyakorlatilag versenytársak, az arany mellett az amerikai deviza a másik legkedveltebb menedékeszköz válság idején. Egy 35%-os dollár árfolyamesés az arany árfolyamának jelentős emelkedését eredményezné.

Kínai és észak-koreai erőfitogtatás

Mindkét ország próbálkozik hatalma kiterjesztésével déli szomszédja irányába. Kína Hongkongot próbálja ellenőrzése alá vonni az új biztonságpolitikai törvénnyel. Az USA ezt természetesen nem nézi jó szemmel, rögtön szankciókat alkalmazott az ázsiai nagyhatalommal szemben.

A két ország közötti kapcsolat teljes megszakításával fenyegette meg Trump Kínát, amennyiben nem vonják vissza az újonnan beiktatott törvényt. Kína egyelőre kitart a törvény mellett, nem szándékozik azt visszavonni.

Észak-Korea pedig erőszakkal próbálja rávenni ősi riválisát, Dél-Koreát, hogy lépjenek fel keményen a szórólapterjesztőkkel szemben. Az elnök húga katonai akcióval fenyegette meg a testvérállamot, amennyiben nem vetnek véget a volt disszidensek és más Észak-Korea ellenes csoportok akcióinak.

Az aktivisták felszólalnak az emberei jogok eltiprása ellen, és az egész észak-koreai rezsimet bírálják szórólapkampányukkal. A diktatórikus állam vezetője szerint Dél-Korea nem tesz semmit ezeknek az akcióknak a megfékezésére.

Hogy szándékukat bizonyítsák, fel is robbantották a két ország által közösen létrehozott Korea-közi összekötő irodát. A feszültség tapintható, Dél-Korea készenlétbe helyezte hadseregét és azonalli mozgósítást rendelt el.

Ezek a geopolitikai konfliktusok egyelőre gátat szabnak az arany árfolyam emelkedésének, ugyanakkor, ha sikerült a nézeteltéréseket békésen rendezni, szinte biztos, hogy pozitívan hatnak majd a nemesfémre.

Újabb koronavírus hullám várható ősszel?

Világszerte elkezdtek lazítani a korlátozásokon, a járványhelyzet kedvező alakulása miatt, ám a szakértők óvatosságra intenek, ugyanis fennáll a veszélye az enyhítéseknek köszönhetően egy második hullám kialakulhat, mely akár a mostaninál is pusztítóbb lehet.

A WHO is figyelmeztetett, hogy a korlátozások lazítása következtében megnő az esélye egy második hullám elindulásának, ám két forgatókönyv is létezik. Az egyik szerint a mostani hullám húzódhat el, míg a másik szerint egy második hullámra számíthatunk ősszel.

A legtöbb kormányfő számít egy második, őszi koronavírus fertőzési hullámra. Orbán Viktor is azt nyilatkozta a Kossuth Rádióban, hogy fenntartják az operatív csoport működését, illetve a készenlétben tartják a kórházakat, hogy fel legyenek készülve egy esetleges második hullámra.

A világgazdaság már így olyan mértékű károkat szenvedett, hogy egy második hullám egyenesen katasztrofális következményekkel járna. Alapjaiban rengetne meg ágazatokat, újabb csődhullámot indítana el, a tőzsdék aligha szárnyalnának.

Az arany szempontjából a gazdasági válság egyáltalán nem lenne kedvező. Pénzpiaci válság alatt ugyan emelkedhet az arany árfolyama, ám tartós és elhúzódó gazdasági válság biztosan visszaveti a befektető keresletet a nemesfém iránt.

Összefoglalás

Továbbra is kérdés, hogy milyen irányba és mikor indulhat el az arany árfolyama. Nagyon sok a változó, a tőzsdei indexek, a járványhelyzet és a gazdasági adatok mellett a geopolitikai események is befolyásolják a befektetők magatartását.

Bíztató, hogy jelenleg tartja magát az arany, pedig több tényező ellene dolgozik jelenleg. Az eszkalálódó kereskedelmi háború Kína és az USA között, valamint a részvényárfolyamok ralija sem tudta lefelé nyomni az aranyárfolyamot. Az események kedvező alakulása esetén pedig jó esély nyílik egy tartós bikapiaci trendre.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

Kapcsolódó cikkek:

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására.

A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást. A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.