Öntik a pénzt a befektetők az arany ETF-ekbe

A befektetők szó szerint ráugrottak az arany ETF-ekre, hiszen az idei év eddig kétség kívül a nemesfém raliról szól. Az elmúlt egy évben csaknem 400 dollárral, azaz közel 30%-kal emelkedett az aranyárfolyam. Vajon van még feljebb?

forrás: pixabay.com

Július 8-án átlépte az arany árfolyama az 1 800 $/uncia szintet 2011 óta először. Egy korábbi bejegyzésemben már beszámoltam arról, hogy a Goldman Sachs 2 000-es szintre teszi az aranyat 12 hónapon belül.

A Bank of America ennél is merészebb, 3 000-es célárfolyamot prognosztizált 18 hónapos távon. Az eddigi rekord 1 921,17 USD/uncia árfolyamot 2011 szeptemberében jegyezték.

Az arany idei ralija mögött a nyugati befektetők válság stratégiája áll. A tőkepiaci bizonytalanság vonzotta a spekulánsokat, akik sok pénz pumpáltak az értékpapírokba a koronavírus következtében kialakuló pánikhangulat idején.

Közben azonban a konzervatívabb befektetők szépen lassan orientálódtak a tradicionális eszközök, például az arany felé. Ennek köszönhetően a részvénypiacok és az arany is párhuzamosan tartották magukat.

Az arany ETF-ekbe idén rekord mennyiségű tőke áramlott az Arany Világtanács adatai alapján. Csak 2020 első felében 39,5 milliárd dollárt pumpáltak arany ETF-ekbe, az eddigi rekord év 2016-volt, akkor az egész évben 23 milliárd dollárt fektettek ezekbe az instrumentumokba.

Az alábbi ábra 2007-ig visszamenőleg mutatja az arany ETF-ekbe fektetett tőke mennyiségét:

forrás: Arany Világtanács (gold.org) – klikk a képre a nagyításhoz

A járványhelyzet eredményeként kialakult gazdasági bizonytalanságban a központi bankok gazdaságélénkítő programok keretein belül csökkentették az alapkamatokat.

Ez is hozzájárult ahhoz, hogy júniusban már hetedik egymást követő hónapban értek el pozitív pénzáramlást az arany profilú befektetési alapok.

Év eleje óta 17%-kal nőtt az arany világpiaci ára, aminek következtében 25%-kal nőtt globálisan az arany ETF-ek által tulajdonolt arany mennyisége. Márciusban volt olyan nap, amikor a kereskedési volumen elérte a 233 milliárd dollárt.

Az alábbi ábra a 10 top arany ETF-et mutatja, tőkeáramlás szerint rangsorolva:

forrás: Arany Világtanács (gold.org)

Összegzés

2020 első felében rekord mennyiségű tőkét pumpáltak arany ETF-ekbe. A kérdés az, hogy ez a trend folytatódik e vajon az év hátra levő részében, vagy a gazdaság helyreállásával ismét a részvénypiacok raliját várhatjuk?

Úgy gondolom, hogy jelenleg a tőkepiaci lufi kipukkanásának elég jó esélye van néhány héten belül, és ha bekövetkezik, az tovább fogja lökni felfelé az aranyat, akár a Goldman által előre jelzett 2 000 $/uncia szintig.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

Kapcsolódó cikkek:

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására.

A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást. A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.