Hogyan fektess aranyba? Mi az aranyszámla?

Két dolgot kell tudnod, mielőtt aranyba fektetnél. Az egyik, hogy az arany mérsékelten kockázatos befektetési eszköz. Akár középtávon is veszteséges lehet, ezért minimum 10 évvel számolj, ha aranyba szeretnél fektetni. A másik, hogy már nem csak fizikai arany vásárlásával invesztálhatsz aranyba. Ma már létezik az úgynevezett aranyszámla, amelynek segítségével a fizikai arany tárolása nélkül is fektethetsz aranyba.

forrás: moneyinc.com

Mi az aranyszámla?

Teheted fel rögtön a kérdést, ha még nem találkoztál eddig vele.  Az aranyszámla nem más, mint az aranybefektetésed számlán, grammban vezetett mértéke. Ugyanúgy fizikai aranyat birtokolsz, de nem egy fizikai aranyérmét, vagy aranyrudat, hanem egy nagyobb aranyrúd grammban vezetett tulajdonhányadát.

Miért előnyös és miért jobb, mint a fizikai arany?

Nem kell megoldanod az arany tárolását. Helyetted erről a számlavezető gondoskodik. A páncéltermében védve van az arany. Hosszú távon is tarthatunk aranyat a számlán, de akár napi szinten is kereskedhetünk vele. A költségek eltérnek számlavezetőnként, ezért néhány tipp, hogy hol érdemes aranyszámlát nyitni:

  • ahol nincs számlanyitási díj
  • ahol a tranzakciós díj nem magasabb, mint 1%
  • ahol az eladás és vételi árfolyamkülönbség csak 5-6% (spread)
  • ahol a fizikai arany tárolásának és a biztosítás költsége kevesebb, mint 0,2% / év
  • ahol a készpénz kivonásának a díja alacsony

Láthatod, hogy számos előnnyel jár, ha aranyszámlán tartod aranybefektetésed, de most nézzük meg azt, milyen előnyökkel jár a fizikai aranyban történő befektetés. Először is, azon kívül, hogy megvásárlod az aranyérmét, vagy aranyrudat, semmilyen más költséged nincs a befektetéssel. Ha otthon meg tudod oldani a megfelelő tárolást (széf vagy páncélszekrény) akkor ez se kerül semmibe (leszámítva a széf vagy páncélszekrény árát).

Az arany eladási és vételi árfolyam különbsége lényegesen alacsonyabb a fizikai arany estében Jellemzően 3%-kal magasabb a vételi ár az eladási árnál, ha befektetési aranyat vásárolunk. Aranyszámla esetén ez inkább 5%-nál kezdődik. A 3% csak a nagyobb mennyiségre jellemző (minimum 100 gramm). A legkisebb súlyú érmék (2-10 grammos) esetében a spread akár 10-15% is lehet.

Mi az arany ETF?

Arany ETF vásárlásával közvetve fektetsz aranyba. Az arany ETF-ek olyan cégek részvényeinek a portfóliója, amelyek aranyat vásárolnak és eladnak, illetve aranykitermeléssel foglalkoznak. Ilyenkor a költségek megegyeznek egy befektetési alap költségeivel: alapkezelési költség és tőzsdei kereskedés költsége.

A hazai bankok és alapkezelők ajánlatai között is szerepelnek olyan alapok, melyeket aranyba fektetnek. Egyik ilyen terméke a Budapest Banknak a „Budapest Arany Alapok Alapja” nevű alap

Milyen formában ne vegyél aranyat befektetési céllal?

  • arany ékszer
  • ismeretlen gyártótól származó aranyrúd vagy aranytömb
  • sérült vagy kopott aranyrúd vagy aranyérme
  • MLM szerű piramisjátékok vacak és drága arany befektetési termékei (havi pár gramm arany vásárlása)
  • tőkeáttételes napi kereskedés

A fenti lista elemei rendkívül kockázatosak, és ha nem vagy körültekintő, könnyen átverhetnek, vagy csak egyszerűen elveszíted a pénzed. Könnyen átverés áldozata lehetsz, és valami hamisítványt akarnak rád sózni. Ezrét fontos, hogy csak ismert gyártó igazolt termékét vásárold meg. Az ilyen aranyrudakat, érméket, tömböket a világon mindenhol ismerik és a piaci áron kereskednek vele.

Összefoglalás

Aranyszámla akkor éri meg jobban, ha pár százezer forintot szeretnél aranyba fektetni. Ha millió forint feletti összegben gondolkozol, már jobban megéri fizikai aranyba invesztálnod (ha meg tudod oldani a tárolást). Ennél a kettőnél valamivel alacsonyabb kockázatú befektetés az arany ETF. Arany profilú cégek részvényeit vásárolod meg egy arany ETF portfólió formájában. Ne feledd, hogy aranyban csak hosszú távon gondolkozz és az is fontos, mikor szállsz be. Ehhez kapcsolódó cikkemet ide kattintva olvashatod.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

 

 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Biztonságos nemesfém befektetési stratégia? Igen lehetséges!

Mit tegyél, ha zuhan a tőzsde? Menekülő terv

5 hiba, amit elkövethetsz befektetési arany vásárlásakor

Arany vagy részvény? Mikor melyikbe fektess?

8 ok, hogy miért fektess aranyba

Top 5 hosszú távú befektetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.