A portfóliód hány százalékát fektesd aranyba?

Az arany, mint befektetési eszköz szerepe mindig felértékelődik olyankor, amikor nagy a volatilitás a részvénypiacokon. Jelenleg is ezt tapasztaljuk, ezért érdemes megfontolni a portfóliód egy részét a sárga nemesfémbe fektetni. Az arany árfolyama az elmúlt két hónapban 7%-kal nőtt, és jelenleg is egy stabil emelkedő trendben van. A kérdés az, hogy meddig emelkedhet még az árfolyam és hogyan alakulnak a tőzsdék a következő hónapokban.

forrás: pixabay.com

A nemzetközi politikai és gazdasági bizonytalanság mindenképp az arany árfolyam emelkedését prognosztizálja. A tegnap Brexit megállapodás leszavazása további bizonytalanságot eredményez, nem igazán lehet a tőzsdei indexek szárnyalására számítani a közeljövőben.

Az eredménytelen alsóházi szavazás nem csak a növelte a Brexit meghiúsulásának az esélyét növelte, de a megállapodás nélküli Brexit valószínűsége is nagyobb lett. Az EU már több képviselőjén keresztül jelezte, hogy nem kívánja a feltételeket újratárgyalni.

Abban minden érintett egyetért, hogy a legrosszabb forgatókönyv a „no deal Brexit”, azaz ha a feltételek közös elfogadása nélkül vonul ki Nagy Britannia az Európai Unióból. Ez az EU-ra is negatív hatással lenne, de a brit gazdaságot még jobban megviselné ez a forgatókönyv.

Az arany árfolyamának emelkedő trendje a fentiek fényében nincs veszélyben, végül is az arany már hagyományosan a bizonytalanság és a válság árucikke. Az egyik legbiztosabb menekülő eszközt jelenti olyan időben, amikor az részvények nagy ingadozásnak vannak kitéve.

Megéri aranyba fektetni?

Mindig is megosztotta a befektetőket a nemesfém befektetés. Az egyik ellenérv ugye, hogy míg a Facebook, a Google és az Apple pénzt termelnek maguk is, addig az aranyban gyakorlatilag áll a pénz. Warren Buffet nyilatkozta 2009-ben, hogy „sokkal jobb egy olyan libát tartani, amelyik folyamatosan tojik, mint egy olyat, amelyik csak ül és eszik”.

A párhuzam jól szemlélteti a különbséget az értékpapír és a nemesfém között. Még a részvény mögött egy nyereséges üzleti tevékenységet folytató vállalat áll, addig a nemesfémnek több különböző fenntartási költsége van, például tárolás és biztosítás.

A biztonság mellett hozzáférhetőségében is elmarad az arany a részvényektől. Ráadásul a nyereséged kizárólag az arany árfolyamváltozásából származik. Tovább csökkentik a hozamot a tranzakciós és számlavezetési díjak.

Értékpapírba fektetni nem csak tulajdonjogot jelent egy vállalatban, de osztalék formájában részesülsz a nyereségből is. Ha egy fix hozamú eszközbe fektetsz (állampapír, kötvény), tulajdonképpen kölcsönadod a pénzed és a befektetésed után kamatot fizet neked a kibocsátó. Ha ingatlanba fektetsz, akkor a bérleti díj lesz a hozamod. Ha aranyba fektetsz, akkor áll benne a pénzed, és nincs garancia a hozamra.

Az arany árfolyama is ki van szolgáltatva a volatilitásnak. Egy váratlan gazdasági esemény, az infláció, a GDP adatok, egy természeti katasztrófa, vagy politikai konfliktus mind befolyásolják, hogy merre mozdul el a sárga nemesfém világpiaci ára.

Az arany vagy az értékpapírok hozama több hosszú távon?

Az arany árfolyama fordítottan arányos az értékpapírok árfolyamára. Ezért kimondottan akkor érdemes aranyba fektetni, amikor elindul egy meredek lefelé irányuló trend a tőzsdéken. Erről írtam már korábban egy cikket: Arany vagy Részvény? Mikro melyikbe fektess?

20 évet meghaladó futamidő alatt az értékpapírok felülteljesítik az arany hozamát. Az elmúlt 30 évben az arany árfolyama 335%-kal nőtt. Ugyanennyi idő alatt a Dow Jones index 1 255%-os növekedést tud felmutatni.

Ugyanakkor, ha csak az elmúlt 15 évet nézzük, kiderül, hogy az arany árfolyama 315%-os emelkedést ért el. Ez nagyjából megegyezik a 30 éves hozammal. A Dow Jones viszont csak 58%-ot emelkedett a 15 évvel ezelőtti értékéhez képest.

Ezért van létjogosultsága az aranynak a portfóliódban. Minél jobban diverzifikált a befektetésed, annál biztonságosabb. Nem vállalsz nagy kockázatot, ha az aranyba hosszú távon fektetsz. Figyelj azonban arra, hogy milyen arányban fektetsz a nemesfémbe.

Mennyit fektess aranyba?

Ez természetesen függ attól, hogy mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni. Általánosságban elmondható, hogy ha a portfóliód 10-15%-át aranyba vagy más nemesfémbe fekteted, akkor még bőven a mérsékelt kockázat alatt maradsz.

Az aranybefektetés egyik előnye, hogy nem igényel olyan szintű aktív menedzsmentet, mint egy részvényportfólió. Egyrészt a tranzakciós díjak miatt nem éri meg gyakran adni-venni, mint a részvényeket, másrészt a nemesfémekre nem jellemző olyan mértékű árfolyammozgás, mint a részvénypiacon.

Akkor érdemes a 10-15%-ot növelni, amikor egy tartós zuhanás jelentkezik a tőzsdén. Ebben az esetben akár 20-25%-ig is növelheted az arany mértékét portfóliódban. Ugyanígy, ha elindulnak az indexek felfelé, érdemes csökkenteni a nemesfém arányát. Ezzel maximalizálod a hozamot.

Összefoglalás

Nemesfémbe leginkább diverzifikáció miatt érdemes fektetni. Nem fogja túlszárnyalni az értékpapírok hozamát, de pont megfelelő eszköz arra, hogy ellensúlyozza a csökkenő részvény árfolyamokat. Hosszú távon mindkét eszközzel nyereséges leszel, ezért jól megférnek egymás mellett a portfóliódban.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

4 hozzászólás “A portfóliód hány százalékát fektesd aranyba?” bejegyzéshez

  1. Alapvetően rossz megközelítés, az arany reálértéke hatalmasat esett az utóbbi pár száz évben, az ezüsté még nagyobbat. Az arany reálértéke jóval alacsonyabb volt az elmúlt 100 év átlagában, mint most, ráadásul kísérleteznek azzal, hogy olcsón nyerjék ki óceánból. Nem tudjuk, hogy változnak majd az árak, minden feltételezés spekuláció. Az arany árfolyama és a tőzsdei árfolyamok közt nem ilyen egyszerű az összefüggés, elég ehhez összehasonlítani a historikus indexeiket. Emellett nem sok értelme van kisebb volumenű megtakarításnál pénzt tartani benne. Milliárdos vagyonnál már lehet némi létjogosultsága egy kisebb részaránynak.
    https://inflationdata.com/Inflation/images/charts/Gold/Inflation%20Adj%20Gold%20Price.png
    http://www.dogsofthedow.com/dow1925cpilog.htm

    1. Köszi a hozzászólást. Lehet, hogy reálrétéken esett az arany ára, de hasonlítsd össze a valuták reálértékének az alakulásával. Még mindig érdemesebb aranyban tartani a pénzt, mint valutában. Egy korábbi cikkben már végeztem egy elemzést, az elmúlt száz évben kivétel nélkül szárnyalt az arany árfolyama, amikor egy tartós medvepiac jelentkezett a tőzsdéken. Ez így volt az 1929 tőzsdekrachot követően, a 70-es években, és 2008 után is. A 80-as évek tőzsderalijára 20 éves árfolyam csökkenéssel válaszolt az arany. Ez azért nem véletlen. A cikket ide kattintva olvashatod: https://fixhozam.hu/2018/12/05/arany-vagy-reszveny-mikor-melyikbe-fektess/

  2. Az aranyat éppen infláció ellen tartják, úgyhogy nincs értelme aranyfedezet nélküli és/vagy aranyra szabadon átváltható valutával összehasonlítani, ami szabadon nyomtatható.
    Az kétségtelen, hogy medve piacon az arany felhalmozó funkciója megnő, főleg, ha van jelentős infláció is, mert menedéknek számít. Viszont az arany árának egyik legnagyobb csúcsemelkedése 2003-2008 között volt, amikor a Dow Jones is szépen teljesített a tech lufi kidurranása után, illetve a mostani őrült bikapiac se lökte historikus mélységbe az árfolyamát. Az utóbbi évtizedekben sok változás volt, amit a csúcsközgazdászok is csak pedzegetnek, nem biztos, hogy egy az egyben igazak a régi törvényszerűségek. Én többek közt ezért nem preferálnám az aranyat annyira, bár kétségtelen, még mindig megvan a felhalmozó funkciója, főleg a gazdaságilag egyre fontosabb Ázsiában. A kérdés, hogy meddig és mennyire. Elvégre nincs kiemelten fontos gazdasági funkciója -bár az ipar használja-, mint pl. jelenleg az olajnak, az “értékét” jobbára az adja, hogy az emberiség értékesnek tartja a “ritkasága” miatt, mint mondjuk egykor a kőpénzéket bizonyos kultúráknál. Ha viszont lesz technológia az olcsó kinyerésére és/vagy eltűnik a konszenzus, ami miatt értékesnek tartjuk, bukta az egész. Majd a jövő eldönti, mi lesz. Köszönöm az eszmecserét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.