Goldman Sachs: 2 000 $/uncia arany árfolyam egy éven belül

A Goldman Sachs múlt heti jelentésében rövidtávú ralit jósol a nemesfémpiacon, mely szerint 12 hónapon belül akár 2 000 dolláros lélektani határt is átlépheti az arany a jelenlegi piaci körülmények eredményeként.

forrás: pixabay.com

Az amerikai befektetési bank a dollárt gyengülését, az alacsony kamatkörnyezetet és a befektetői bizalom visszaesését emelte ki, mint legvalószínűbb árfolyammozgató tényezőket. Úgy vélik, a befektetők tartanak a koronavírus okozta válság devizaárfolyam csökkentő hatásától.

Az arany árfolyama március végén szó szerint szárnyalt, az óta azonban nem képes további emelkedésre. Gyakorlatilag két hónapja 1 730 körüli árfolyamon stagnál.

A Goldman szerint elsődlegesen a feltörekvő piacokat ért sokk, és a központi bakok oldaláról visszaesett kereslet miatt toptant meg az arany árfolyama bő két hónappal ez előtt.

Az indiai arany import áprilisban és májusban is jelentősen zuhant, az orosz jegybank pedig az olajár összeomlása óta nem vásárolt aranyat. Ezzel egy időben a fejlett országok példátlan befektetői keresletet mutatnak az arany iránt.

2020-ban a fejlett gazdaságok piacain elérhető ETF-ek portfólióiban 20%-kal nőtt az arany volumene az egy évvel korábbi értékhez képest. Nem meglepő, hogy az intézményi befektetők is egyre jobban orientálódnak az arany felé, ahogy a gazdasági válság sötét felhői elkezdik szépen lassan beborítani a tőkepiacokat.

Ez a trend egyébként eltarthat a gazdasági fellendülés korai szakaszáig, az alacsony alapkamatoknak és a korlátlan pénznyomtatás miatti aggodalmak hatására.

Rövidtávú előrejelzések

A Goldman Sachs 3, 6, illetve 12 hónapos távon 1 800, 1 900 és 2 000 $/uncia arany árfolyamot prognosztizál. Ugyanezekre az időtávokra vonatkozóan 19, 21 és 22 dolláros ezüst árfolyamot jósol.

A befektetési bank a 2008-as válságot követő inflációnál magasabbra számít az USA-ban a koronavírus járvány után, többek között a sokkal nagyobb gazdaságélénkítő csomag, a háztartások rossz pénzügyi helyzete és a bankok működését érintő szigorítások hiánya miatt.

Az ezüst árfolyam emelkedésének két lehetséges mozgatórugójaként a gazdaságélénkítés eredményeként bekövetkező ipari kereset növekedését és az arannyal szoros korrelációt nevezte meg.

A napenergiába fektetett tőke folyamatos növekedése kedvezően hat az ezüst árfolyamára, mely iránt a kereslet 50%-át az ipari kereslet teszi ki. Ezen felül az arany iránti megnövekedett kereslet magával húzza az ezüstöt is.

Összegzés

A Goldman Sachs szerint tehát már egy éven belül pozitív irányba mozdulhat el az arany a gazdasági bizonytalanságoknak az eredményeként. Több szempontot is figyelembe véve valóban jó esély van egy néhány százalékos emelkedésre egy éven belül.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.