8 tipp medvepiacra

Medvepiacról akkor beszélünk, amikor 20%-ot meghaladó esést tapasztalunk az értékpapír piacokon. Higgadt magatartásra van szükség ahhoz, hogy ne bukóban szállj ki a végén. A mai cikkben 8 ötletet szedtem össze, melyek segítenek pozitív mérleggel zárni ezt az időszakot.

forrás: pixabay.com

1 – Zárd ki az érzelmeket

Befektetőként ne az érzelmeid, vagy félelmeid befolyásolják a döntéseidet! Ami ma egy globális katasztrófának tűnik, egy nap lehetséges, hogy az elemzők úgy emlegetik majd, hogy piaci korrekció. A veszteségtől való félelmeid beárnyékolhatják a racionális döntéshozatali képességedet. Nyugodj le és maradj higgadt!

Az érzelmi döntések többször vezetnek rossz döntéshez, mint jóhoz, ha befektetésekről van szó. A logikus, adatokkal és számokkal alátámasztott döntések sokkal gyakrabban bizonyulnak jó döntésnek végül.

2 – Átlagold le a pozícióidat

Az egyik legfontosabb tény, amit észben kell tartanod, hogy gazdasági recesszió idején természetes, hogy a tőzsdék alulteljesítenek. Ez része a gazdasági ciklusnak. Ha hosszú távú befektető vagy, és rendelkezel likvid tőkével, érdemes lehet további részvényeket vásárolnod az alacsonyabb áron a meglévő portfóliód mellé.

Ezzel csökkented az egy db részvényre eső beszerzési átlagárat. Hosszútávon ez kifizetődő, hiszen amikor a válságnak vége és az indexek elindulnak felfelé, magasabb árfolyam különbözettel adhatod el a részvényeidet. Anno engem ez húzott ki a bajból 2009-ben, amikor az OTP befigyelt 2 000 alá. Írtam is róla egy posztot: Esettanulmány: hogyan alakítottam a veszteséget profittá?

3 – Semmi hirtelen mozdulat

Ha szembe kerülnél egy medvével az erdőben, a legtanácsosabb az lenne, ha meg se mozdulnál és megvárnád, amíg a medve tovább áll. Ha belemennél egy küzdelembe, valószínűleg nem úsznád meg. Medvepiacon is hasonló a helyzet. Nem érdemes a piaccal szembemenni és megpróbálni lenyomni.

Bölcsebb inkább nyugton maradni és szétnézni a pénzpiacon, valamint portfóliód egy kisebb százalékát állampapírokba, kincstárjegyekbe és más biztonságos, rövid lejáratú eszközökbe csoportosíthatod át. Tartsd szem előtt a likviditást, hogy legyen mozgástered, amint új trend jelenik meg a piacon.

4 – Diverzifikálj!

Tartsd a megtakarításaidat minél többféle eszközben. Az, hogy milyen arányban osztod fel a tőkédet a különböző befektetési termékekben, több tényezőtől függ, például a futamidőtől, a vállalt kockázat mértékétől és a céloktól.

Minden befektetőnek más a helyzete, ezért nincs egységes szabály az eszközök elosztására vonatkozóan. Egy jól diverzifikált portfólió megvéd attól, hogy jelentős mértékben veszíts a tőkédből rövid idő alatt. Egy tavalyi posztban részletesen kifejtettem a diverzifikáció fontosságát: Hogyan diverzifikáld a befektetéseidet?

5 – Csak annyit fektess be, amennyit nem fáj elveszíteni

Közhely, de alapigazság. Ez természetesen minden helyzetben igaz, de recesszió idején különösen. Fontos, hogy a megtakarításodat értékalapú befektetésekben gyarapítsd, de csak abban az esetben, de a megélhetésed nem forog kockán.

Általános szabály, hogy értékpapírokba legalább 5 éves időtávban fektess, és csak azt a pénzt, amit biztosan tudsz nélkülözni ez idő alatt. Sokat bukhatsz, ha épp egy lefelé tartó trend végén kell eladnod a részvényeidet, hogy egy váratlan kiadást fedezz. Ezért mindig legyen likvid tőkéd! Olvasd el egy korábbi posztomat, melyből kiderül, hogy miylen eszközökbe érdemes fektetni, ha fontos a likviditás.

6 – Figyeld a top részvények árfolyamát

Medvepiac idején a blue chip papírok a kisebb cégek részvényeivel együtt zuhannak, ezért remek vételi lehetőség jelentkezik. Kiváló alkalom ezekben az időkben bevásárolni. Az OTP például 14 000 fölötti szintről pár hét alatt bezuhant 9 000 alá.

A vihar elvonultával általában a top részvények pattannak fel leghamarabb, megteremetve a lehetőséget némi profit realizálására, amíg helyre nem áll a rend. Ne kapkod del az eladást, légy türelmes és várd ki amíg megfelelő szintre kerül az árfolyam!

7 – Növeld az osztalékfizető részvények állományát!

Az osztalékfizető papírok általában jobban teljesítenek az indexeknél válság idején. Az osztalékból származó profit stabil bevételt jelent akkor is, amikor alulteljesít a piac. Csoportosítsd át a részvényportfóliód egy részét osztalékfizető részvényekbe, hogy egy minimális mértékű biztos hozamra tehess szert!

8 – Shortolj!

Egy válsághelyzet elején általában a shortosok indítják be az eladási hullámot. A short ügyletekhez fedezeti számla szükséges és jelentős veszteséget könyvelhetsz el, ha az árfolyamok mégis emelkednek és a bróker zárja az ügyletet.

A shortolást csak tapasztalt trédereknek ajánlják, akik képesek felmérni a kockázatot és van elég kereskedési tapasztalatuk. Zöldfülűként az ember könnyen ráfázhat, érdemes konzultálni egy szakértővel, mielőtt pozíciót nyitnál.

Összegzés

Befektetőként egy hosszabb lejtmenetből legalább annyit profitálhatunk, mint bikapiac idején, ha nem többet. Ugyanakkor ehhez fegyelmezettebb magatartásra és megfontoltabb döntésekre van szükség. A fenti alapszabályok betartásával közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy nyereséggel zárd a medvepiacot.

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot, befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására. A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást. A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.