Az USA-Kína kereskedelmi konfliktus visszafoghatja az arany lendületét

Beszorult az arany árfolyama 1800$ alá, és elemzők úgy vélik, hogy a geopolitikai válságnak köszönhetően rövidtávon egyelőre további konszolidációra van kilátás. Hosszabb távon azonban már más a helyzet.

forrás: pixabay.com

Az Egyesült Államok és Kína között ismét kialakuló feszültség könnyen egy új kereskedelmi háborúhoz vezethet a két nagyhatalom között. A geopolitikai válság hatására akár ki is törhet az arany árfolyam az 1800$/uncia árfolyam szintről, azonban valószínűtlen, hogy ez rövidtávon bekövetkezne.

A konfliktus háttere egy új nemzetbiztonsági törvényjavaslat, mellyel Kína gyakorlatilag korlátozná a hongkongiak személyes jogait és szabadságát. Természetesen az USA is állást foglalt az ügyben, egyenesen katasztrofálisnak nevezték az előterjesztést és felszólították az ázsiai országot, hogy gondolják át a tervezetet.

Carsten Fritsh, a Commerzbank elemzője szerint „a törvényjavaslat olaj a tűzre, az egykori brit koronagyarmat tiltakozása érthető, és bizonyosan tovább rontja az USA és Kína amúgy sem felhőtlen kapcsolatát.”

A pénteki rali ellenére az arany árfolyama két hete egy szűk tartományban, 1730 $/uncia árfolyamszint körül stagnál és 1722 dolláros árfolyamszintet tesztel, mely megfelel a 20 napos mozgóátlagnak.

Nehéz lesz kitörni az 1800 $/uncia szintről

Az értékpapírpiac felülteljesítése, a stabil dollár és a lehetséges dezinfláció rövidtávon a már korábban említett szűk tartományban tarthatják az aranyat. Bart Melek, a TD Securities árupiaci stratégia globális vezetője szerint az árfolyam továbbra is a tartomány alsó felében mozoghat, 1765 $-os ellenállásszint és 1710 $-os támaszszint között.

Az arany jól teljesített az elmúlt két hónapban, kihasználva az értékpapír piaci korrekciót. A piac most kivár, a befektetők a piacok stabilizálódását követően figyelik, hogy milyen trend alakulhat ki.

A nemesfémnek még mindig van egy kis hátszele a központi bankok által, ugyanakkor a gazdaság lassú újraindulásával és a pánik enyhülésével ismét előtérbe kerülhetnek a részvénypiacok.

A hosszú távú árfolyam emelkedés ellenállásszintje 1820 dollárnál alakulhat, mely 2011-2012-es árfolyamcsúcsnak felel meg.

Ezekre az adatokra figyeljünk a héten

A makrogazdasági adatok továbbra is kulcstényezőként fogják befolyásolni az arany árfolyammozgását, a jelentések alapján látni fogjuk mennyire súlyos károkat szenvedett a gazdaság világszerte a lezárások alatt.

Az elemzések alapján a központi bankok újabb gazdaságélénkítő csomagokat dolgozhatnak ki. Az egyik legfontosabb adat a csütörtökön esedékes USA első negyedéves GDP második becslése. Ugyanaznap teszik közzé a friss munkanélküliségi adatokat és a folyamatban lévő ingatlan tranzakciókat.

Mai napon várható a fogyasztói bizalmi index, az újépítésű ingatlan eladási adatok, és a lakáspiaci árindex is, pénteken pedig a fogyasztói árindex esedékes.

Érdemes figyelemmel kísérni a Kínai Nemzeti Népi Kongresszust is, mely pénteken veszi kezdetét, fő témakörök a gazdaság, a koronavírus és Hongkong lesz.

A kínai kormány múlt pénteken jelentette be, hogy nem teszi közzé a 2020-ra tervezett GDP mértékét, a bizonytalan gazdasági helyzetre hivatkozva. A HSI a bejelentetést követően 5,56%-ot esett.

Összegzés

A héten több fontos jelentésnek köszönhetően lassan kirajzolódik, hogy milyen trendre számíthatunk az arany árfolyamát illetően. A piac eddig kivárásra játszott, azonban most már elég információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy a befektetők állást foglaljanak és megnőjön a kereslet a nemesfém iránt.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

Kapcsolódó cikkek:

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására. A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást.

A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.