A gyémánt örökkévaló, de vajon az arany is az?

Ha visszatekintünk az elmúlt harminc évre láthatjuk, hogy az arany értéke hatszorosára nőtt, ezáltal jobban teljesít, mint a nyersanyagok, a kötvények vagy éppen a készpénz. Emellett 5.8%-os éves hozamot hoz a kereskedők számára.

Hagyományosan, amikor a pénzügyi kereskedők aranyat vásároltak, akkor még inkább hosszú távra koncentráltak, nem pedig a gyors meggazdagodás szenvedélyére. Azzal, hogy a kereskedők portfóliójukat különféle eszközosztályokból építik fel, arra törekednek, hogy azokat kellően masszívvá tegyék ahhoz, hogy ellenálljanak az olyan eseményeknek, mint amilyen például a tőzsdei összeomlás, emllett pedig azért is, hogy lerázzák az infláció leértékelő hatásait. Az arany ebben a tekintetben elég jól betöltötte történelmi szerepét.

Abban az esetben, amikor a gazdasági világot bizonytalanság fenyegeti, akár recesszió, vagy akár geopolitikai válság formájában, akkor a pénzügyi kereskedésben gyakran az aranyat kell keresni. Ennek az egyik oka pusztán pszichológiai: összességében a „valódi”, kézzelfogható gazdagság szimbólumának tekintik, amelynek megtartó ereje van. Vicces módon azonban, az ilyen időkben, amikor az arany iránti kereslet növekszik és az árak növekedést mutatnak, az a felfogás ill. nézet erősödik, hogy az arany továbbra is magasabb szinten fog tudni kereskedni, ami ösztönző hatással van a még több vásárlásra. Ez visszacsatolási hurkot eredményezhet, amelynek során az árakat az ésszerű mértéken túlmenően hajtják, ami után a buborék kipukkan, és az árak gyorsan visszaesnek. Ilyen esetekben még a pénzügyi kereskedési portfólió legerősebb aranya is gyorsan veszíthet értékéből.

De mi a helyzet az arany iránt lelkesedő egyének egyéb állításaival, miszerint ez fedezet az infláció és a tőzsdekrachok ellen? És vajon mi a legjobb módja annak, hogy Ön a pénzeszközeit kitegye úm. az aranynak a bizonytalan gazdasági időkben? Beszéljünk erről most egy kicsit.

Egy jó “hedge”?

Elemzők rámutattak arra, hogy az adatok csak részleges összefüggésre utalnak az infláció és az arany ára között, megkérdőjelezve ezzel a fém inflációs fedezeti hírnevét. Önnek nem kell messzebrre tekintenie 2021-2022-nél, hogy lássa a fogyasztói árindexet (CPI), amely az Egyesült Államok inflációját méri, és ami pontosan ugyanabban az időben szárnyal felfelé, amikor az arany ára éppen csökkent. Ne számítson arra, hogy az arany ára mindig emelkedni fog, amikor az infláció növekszik.

Ami a pénzügyi kereskedés területén az arany és az USA-dollár közötti kapcsolatot illeti, az nem teljesen egyértelmű, és a piac különböző körülményei határozzák meg. A szabály, sok kivételtől eltekintve az, hogy az erősebb dollárhoz alacsonyabb aranyár társul. Az sem fog mindig megtörténni, hogy az arany ára hirtelen megugrik, amikor a tőzsde csökkenő irányba halad. Például, amikor a részvények és a nyersanyagok egyszerre szenvednek, akkor az arany hajlamos lehet a többi nyersanyaggal együtt visszaesést mutatni. A természetes és legbiztosabb menedéket ilyenkor gyakran az USD jelenti.

Arany kereskedés

Nagy különbséget kell tenni a kereskedési portfólió diverzifikálására használt arany, valamint az aranyárak CFD Formájában történő kereskedése között. Abban az esetben, ha Ön a diverzifikációra vagy az érték megőrzésére törekszik, érdemes fizikai nemesfém rudakat vásárolnia és tárolnia (ami költséggel jár). Egy népszerűbb módszer azonban, az aranyat birtokló olyan ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok) vásárlása, mint amilyen például az SPDR Gold Shares ETF. Vagy ha éppen úgy gondolja, befektetheti a pénzét aranybányászattal foglalkozó társaságok részvényeibe.

A CFD-k formájában történő aranykereskedés egy népszerű módszer az aranynak való kitettség megszerzésére, amely kizárólag online tőzsdéken valósul meg, és amely zökkenőmentesen és hatékonyan működik. Ha CFD-t (Contracts for Difference) nyit az aranyra, az azt jelenti, hogy megállapodást köt befektetési szolgáltatójával (azaz az online platformmal), hogy kiegyenlíti az aranyárak X és Y időpontja közötti különbségét.

Ahelyett, hogy ténylegesen megvásárolná a valódi aranyat, „vételi” ügyletet köt az arany áráról, és ilyen esetekben arra számít, hogy az árak növekedést fognak majd mutatni. Ugyanígy nyithat egy „eladási” ügyletet is az arany áráról, ha Ön azt gondolja, hogy az árfolyam csökkenni fog. Akkor, ha az Ön jóslata mindkét esetben helyesnek bizonyul, az ügylet nagyságával arányos hozamot kap. Ha azonban az arany ára dacol az Ön reményeivel, az ügylet kudarcba fullad.

Amit láthatunk…

A 2022-es évben a globális infláció erőteljesebb volt, mégis az arany ára zuhant. Ebben az esetben, az amerikai dollárra nehezedő nyomás súlya húzta lefelé. Szeptemberben, a dollár erősödésének időszakából kilépve, az arany unciánként 1,656 dollárba került, majd ezt követően visszaerősödést tudhatott magáénak, és 2023 januárjára 1,875 dolláros szintre emelkedett.

A pénzügyi kereskedés más eszközeihez hasonlóan, az aranyat is a kereskedők változó hangulata mozgatja. Ezért a piacok állapotának megítélése vagy pedig az emberek amerikai dollárral szembeni elvárásai általában jelentős hatást gyakorolnak az arany árára. Magában csak az a tény, hogy olyan sokan az aranyat a gazdasági visszaesések, az infláció és a geopolitikai problémák elleni “hedge”-ként tekintik, képes támogatni az arany árát ebben az évben bármikor.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására.

A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást. A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.