Hitelből vennél lakást? Egyre kedvezőbbek a feltételek

Töretlen a kereslet a kedvező kamatozású lakáshitelek iránt. Befektetőként ez akkor lehet számodra érdekes, ha hitelből finanszíroznád az ingatlanbefektetésedet. Több bank kínál az eddigieknél is kedvezőbb feltételeket. Ezeket szedtem össze a mai cikkben.

forrás: pixabay.com

A bank360 úgy értesült, hogy márciustól nem igényelhetőek az Unicredit banknál a Referencia Kamatlábhoz köthető hitelek. Már csak a hosszú kamatperiódusú, vagy végig fix kamatozású termékek lesznek elérhetőek az ügyfelek számára.

Ezáltal biztonságosabbá válik a törlesztés, igaz valamivel magasabb THM-ra lehet számítani cserébe. A K&H Bank csökkenti az 5, és 10 éves kamatperiódusú, valamint a 10 éves fixkamatozású hitelek kamatait:

  • Az 5 éves kamatperiódusú piaci kamatozású és a szintén 5 éves kamatperiódusú MFL hitelnél 4,59 százalékról 4,39 százalékra csökkent.
  • Ugyanezen két terméknél 10 éves kamatperiódus mellett 5,15 százalékról 4,99 százalékra csökkent a kamat.
  • Míg a 10 éves futamidejű végig fix kamatozású piaci és MFL hitelnél 5,09 százalékról 4,89 százalékra csökkent a kamat.

Ha a kezdeti díjakat szeretnéd megúszni, akkor az alábbiak szerint alakulnak a kamatok:

  • Az 5 éves kamatperiódusú piaci hitelnél 4,79 százalékról 4,59 százalékra csökkent a kamat.
  • A 10 évesnél 5,35 százalékról 5,19 százalékra,
  • a 10 éves fix kamatozású kölcsönnél pedig 5,29 százalékról 5,09 százalékra módosult.

A Raiffeisen Bank legújabb akciója szerint 70 000 Ft jóváírást kapsz a lakáshiteled után, amennyiben május 31-ig megigényled a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt. A jóváírás további feltételei:

  • folyósítástól a jóváírásig számítva késedelem nélkül fizeted a törlesztő részleteket

  • más Raiffeisen terméknél sincs 30 napnál későbbi vagy 5 000 forintnál magasabb késedelmes tartozásod

Az akció igénybevétele nem zárja ki az induló díjak elengedéséről szóló akciót, de észben kell tartanai, hogy vissza kell fizetni a jóváírt összeget ha:

  • három éven belül végtörleszted a hitelt
  • a tőketartozás felénél nagyobb összeget törlesztesz elő

A CIB Banknál is változnak a kamatkedvezmények az 5 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát lakáshiteleknél:

  • havi 100 000 forintos jóváírás esetén 0,02 százalékos kedvezményt kapsz a standard kamatból
  • havi 250 000 forintos jóváírás esetén 1,09 százalékot,
  • ha pedig Magnifica vagy Private Banking ügyfél vagy, 1,19 százalékos kamatkedvezményt kapsz
  • szintén 1,19 százalék kedvezmény jár, ha hitelkiváltás a cél

Ez még nem minden, további kedvezmények érhetőek el bizonyos feltételek teljesülése esetén. 100 000 Ft jóváírást kapsz 30 napon belül, ha az 5 éves fogyasztóbarát hitelt azért veszed fel, hogy kiváltsd egy másik bank jelzáloghitelét.

A Budapest Banknál is csökkent a 10 éves fogyasztóbarát jelzáloghitel kamata 2-10 millió forintos hitelösszeg-sávban 6,29 százalékról 6,19 százalékra.

Élesedik a verseny az ügyfelekért

A lakásvásárlási trend töretlen, továbbra is slágertermék a bankoknál a lakáshitel. A jegybanki adatok szerint 2019. januárban 9%-kal nőtt a lakáshitel igénylések száma az egy évvel korábbi értékhez képest.

Összesen 73 milliárd forintot folyósítottak a pénzintézetek. A bankok próbálják kihasználni a magas év eleji keresletet és kedvezőbbnél kedvezőbb feltételeket ajánlanak. Így próbálnak maguknak versenyelőnyt szerezni.

Egy 15 millió forintos hitelt 20 éves futamidővel, 10 éves kamatperiódussal már 4,58%-os THM-mel is találsz a bankok kínálatai között. Ha 5 éves kamatperiódust vállalsz, akár 4,01%-os THM is elérhető. Saját véleményem szerint a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet miatt érdemes hosszabb kamatperiódusú terméket választani.

Hogyan fektess ingatlanba hitelből?

Ha egy kertvárosi, vagy megyeszékhelyen lévő 25 millió forintos lakás finanszírozását 10 millió forint önerővel és 15 millió forint lakáshitellel oldanád meg, nagyjából nullára jössz ki. Körülbelül annyit kérhetsz el a bérlőtől, amennyi a törlesztőd lenne.

Ez természetesen hosszú távú befektetés. Én azok számára ajánlom ezt a megoldást, akik már a gyermekeik elindítását tervezik és őket szeretnék saját lakáshoz segíteni. Értelemszerűen nagyobb arányú önerő és kevesebb hitel esetén már marad valami a zsebben is.

A jelenleg elérhető kedvező feltételek és alacsony kamatok mellett azok számára is érdemes lehet hitelt felvenni, akik jelenleg albérletben laknak. Sok kerületben már többe kerül bérelni egy lakást, mint a törlesztőt fizetni.

A bérelt lakás ráadásul sohasem lesz a tied. A törlesztő egyszer letelik, és lesz egy saját tulajdonú lakásod. Később eladhatod, vagy kiadhatod, ha költözöl. Nem fogja korlátozni a mobilitásodat egy saját tulajdonú ingatlan.

Összegzés

Az egyre élesebb verseny miatt abszolút érdemes hitelt felvenni lakáscélra, lakhatási és befektetési céllal egyaránt. Nem árt azért óvatosnak lenni. Legyen biztos bevételed, még jobb, ha több lábon állsz!

forrás: bank360.hu

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

3 hozzászólás “Hitelből vennél lakást? Egyre kedvezőbbek a feltételek” bejegyzéshez

  1. 1. Iszonyatosan a lakásárak, nem biztos, hogy most jó venni, én pl. már adom el, realizálom az igen szép hasznot -egyik lakásom konkrétan duplázta az árát 2 év alatt, messze a statisztikai átlag feletti hozamot lehet elérni, ha jól vásároltál be-.
    2. Sokszor nem számolnak a plusz költségekkel, mint az illeték, felújítás, berendezés, majd utána a min. 3%-os évenkénti amortizáció.
    3. Ne felejtsük el, hogy a lakásárak keményen tudnak esni is, pl. 2000-ben egy lakás felét érte -reálértéken-, mint 1990-ben. Ilyen ármozgások ugyanúgy megvannak fejlett országoknál is, csak óvatosan.

    Az ingatlanozással szépen lehet keresni, de sokat is lehet bukni. Most nagy lufit fújnak, ami előbb-utóbb kidurran.

    1. Üdv! Köszi a hozzászólást! Ha azt mondod magasak a lakásárak, akkor kíváncsi vagyok mind mondasz majd 3 év múlva. Konrétan 30-40%-os növekedés borítékolható, ettől több is lesz szerintem egyes kerületekben. A plusz költségeket fedezi az ingatlanárak emelkedése. A bérleti díj éppen ezért reálhozamot jelent. Ha már megunod, vagy csak másba akarsz fogni, és kiszállnál, akkor eladod az ingatlant és az addigi költségeidet kiszeded az árkülönbözetből.

  2. Üdv!

    Tizenéve adok-veszek és kiadók ingatlanokat kicsiben, a saját pénzem kockázatom, én óvatosabb lennék. Láttam én nagyon csúnya beborulásokat 2008 után is. Vannak komoly jelek, amik óvatosságra intenek. A bp-i lakásárak jelentősen megdrágultak a reálbérekhez képest, elemzések szerint a környező országok fővárosaihoz képest 25-30%-kal drágábbak -ennyivel kell többet dolgozni egy budapestinek ugyanakkora lakásért-. A reálbér-növekedés üteme lelassul, mert középtávon nem szakadhat el a termelékenység növekedésétől. Túl sok keresletet generálnak a befektetők a Belvárosban, ha ez később kiesik, akkor megjelenik majd az árakban. A hitelkamatok előbb-utóbb emelkednek az inflációs nyomás miatt. 30 évre visszamenőleg most a legmagasabbak az ingatlanárak reálértéken. A 10 éve tartó rallynak is vége lesz egyszer. Aztán itt van a rezsim kockázatos és konfrontatív politikàja. Nem tudom, te mióta vagy benne ebben, de én így látom a dolgokat. 2020-2021 körül komoly esélye van a lufi kidurranásának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.