Eladnád az ingatlanodat? Ezeket a hibákat kerüld el!

Ha úgy gondolod eljött az idő, hogy eladd a házadat, lakásodat, vagy befektetési ingatlanodat, első lépés legyen az, hogy átgondolod a folyamatot és készítesz egy ellenőrzőlistát. Számos buktató próbálja megnehezíteni a dolgot. Ha odafigyelsz a cikkben felsorolt tipikus hibákra, gyorsabban fogod tudni eladni az ingatlant magasabb áron.

forrás: pixabay.com

1. Nem keresel meg ingatlanirodákat

Ha már eladtál néhány ingatlant úgy gondolhatod, hogy nincs szükséged ingatlanügynök segítségére. Mégis azt javaslom, hogy mindenképp keresd meg a legnagyobb ingatlanközvetítőket, de ne köss kizárólagos szerződést!

Ha sikerül saját megad eladni az ingatlant, nem kell fizetned a közvetítőnek. Ugyanakkor valószínűleg több érdeklődőnek fogod tudni megmutatni a lakást, ha két-három iroda is hirdeti. Az árba belekalkulálhatod a jutalékot.

2. Túl magas árat kérsz

Mindenki szeretne a lehető legtöbbet kapni az ingatlanjáért, de ha lényegesen többért hirdeted, mint a piaci átlagár, akkor évekbe telhet az eladás. Ez különösen igaz, ha befektetési ingatlant árulsz. Érthető, hogy maximalizálni szeretnéd a profitot, de ha túlságosan elrugaszkodsz a realitástól, nem fogod tudni eladni.

Azt javaslom, hogy keress ki tíz-tizenöt hasonló kaliberű ingatlant, és azokhoz viszonyítva árazd be a tiedet. Ha van olyan extra, ami a többiből hiányzik, akkor emelheted kicsit az árat. Ilyen extra lehet például a pince, erkély, beépített garázs, parkos kert, külön bejárat, extra fürdőszoba, stb.

3. Ne számíts rá, hogy kifizetik az irányárat

Senki nem fogja neked forintra pontosan kifizetni az irányárat, hacsak nem jóval a piaci ár alatt hirdeted. Minden vevő szeret alkudni az árból, még ha csak pár százalékot is. Ezt is kalkuláld bele az árazásba.

Jó ötletnek tűnhet, hogy a piaci áron rakod fel a házat, és nem fogsz engedni. Nem javaslom. A vevő azt fogja gondolni, hogy ha 30 millióért árulsz egy házat, akkor valójában 27-28 millióért már megválnál tőle.

4. Ne lelakott állapotban kezdd el hirdetni

Ha el akarsz adni egy ingatlant, azt gondolhatod, hogy nincs már értelme költeni rá. Ez is kapitális hiba. Nem azt mondom, hogy verd szét az egészet tégláig és pincétől a padlásig vágd puccba az egész házat.

Egy festés a minimum, és ha van olyan hibája a lakásnak, amit javítani kell, mindenképp tedd rendbe! Vannak, akik sürgősen keresnek költözhető lakást, és ha ezekkel nekik kell bajlódni, máris tovább állnak.

A fotókon is sokkal jobban mutat egy frissen kifestett nappali, hálószoba vagy bármilyen másik szoba. Az ingatlaneladásra is azok a szabályok vonatkoznak, mint bármilyen más termék értékesítésekor. Sokat számít a csomagolás. Legyen szépen rendbe téve és sokkal több érdeklődő fog jelentkezni.

5. Ne mobillal készített képekkel hirdess

Igaz, hogy a mai csúcskategóriás mobilok egészen jó minőségű képeket készítenek. De a látószögük akkor is kicsi. Ne sajnáld azt a tízezer forintot kifizetni egy profi fotósnak! Nagy látószögű, profi fényképezővel készített fotókon teljesen máshogy fog festeni a lakásod.

Hidd el, hogy a legfontosabb része egy ingatlanhirdetésnek a fotók. Lehet bármilyen részletes és figyelemfelkeltő a hirdetés szövege, ha nem csúcsminőségű képeket csatolsz mellé. Figyelj arra is, hogy minden helyiségről legyenek fotók!

6. Tegyél rendet, mielőtt lefotóztatod a házat

Rengeteg olyan hirdetés fut, melyekben a képek ad-hoc jelleggel lettek készítve anélkül, hogy rendet raktak volna előtte. Sőt, esetenként még rumlisak is a szobák, ez kifejezetten hátrányos. Az a minimum, hogy szépen rendbe teszed a házat fotózás előtt.

Lehetőleg pakold le a polcokról, szekrényekről a személyes jellegű tárgyakat. Igaz, hogy számodra fontosak, de az érdeklődőnek csak fölösleges elemek a képen, és nem kíváncsi rájuk. Elveszíti a fotó az értékét, ha tele van személyes tárgyakkal.

7. Csupasz szobákkal hirdeted a lakást

Ha már elköltöztél és elvitted a bútoraidat, logikusnak tűnik, hogy üresen kezded árulni a lakást, de sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak. Egy teljesen üres szobából nem fogja látni az érdeklődő, hogy mennyire praktikusan rendezhető be.

A legtöbb lakásvásárló saját otthont, vagy befektetést keres. Egy üres ingatlan egyik funkciót se tölti be. Fontos, hogy a potenciális vásárló a képek alapján egyből el tudja képzelni, hogy majd milyen bútorokat hova fog tenni. Ez nehéz, ha teljesen üresek a szobák.

8. Ne használd a SÜRGŐS szót a hirdetésekben

Akkor sem, ha egyébként tényleg sürgősen eladó a ház. Miért? Mert csak jobb alkupozícióba hozod a vevőt. Ha sürgős az eladás, például mert már kinézted az új otthonotokat, akkor játszd el, hogy ráér neked eladni az ingatlant egy év múlva is.

Ha látja rajtad a leendő vásárló, hogy már holnap mennél be az ügyvédhez szerződni, még kevesebbet fog ajánlani, mint egyébként ajánlana érte. Magad alatt vágod a fát, ha a vevő tudtára adod, hogy minél előbb megválnál a lakástól.

9. Menj biztosra a hitelből vásárlókkal

Ha nem készpénzes a vevőd, kérd el a banki előminősítést, hogy bebizonyosodj a pozitív hitelképességéről. Ha ezt elmulasztod, rendkívül kellemetlen meglepetés érhet abban az esetben, ha nem kapja meg a lakáshitelt a vevőd.

Rendben, hogy a vevő bukja a foglalót, de neked meg vissza kell fizetni az önerőt és kezdheted az egész folyamatot elölről. Ráadásul, ha a saját házadból befolyt összeget szeretnéd az új ház vásárlására fordítani, akkor Te is buktad a foglalót, és az új házat is.

10. Legyen meg az ingatlan alaprajza

Szerencsés esetben megvan a ház eredeti alaprajza. Ha nincs meg, akkor sincs gond. Magad is elkészítheted ingyenes programokkal, akár a böngészőből futtatva. Mérd le a helyiségeket és készítsd el a méretarányos mását.

Ha nem értesz ezekhez a szoftverekhez, elkészítheted kézzel is. Nem kell, hogy profi alaprajz legyen, de legyenek jól kivehető az ingatlan elrendezése. Az alaprajz hiányával jelentős hátrányba kerülsz olyan eladókhoz képest, akik a hirdetéshez csatolnak alaprajzot is.

Összefoglalás

Az ingatlaneladás összetett folyamat, elsőre lényegtelennek tűnő apróságokon is sok múlhat. Ha odafigyelsz a fenti hibákra, lényegesen megnöveled az eladás esélyét rövidebb időn belül és magasabb áron.

Érdemes némi időt ráfordítani a plusz párszázezer, esetleg 1-2 millió forint reményében. Ha ügyesen csinálod, annyival többet kaphatsz a lakásodért, hogy következő vétel költségeit (illeték, ügyvédi költség, stb.) tudod belőle fedezni.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

5 hozzászólás “Eladnád az ingatlanodat? Ezeket a hibákat kerüld el!” bejegyzéshez

  1. 1. A nagy ingatlanos cégek, 3,5-4,5%+ÁFA díjazással dolgoznak, ez 10 milliónként 440-570.000. Másrészt, az agyba-főbe hírdetett lakásokból az a kép alakul ki, hogy ott valami nagy probléma lehet, ha nem kel el. Ingatlanos akkor az igazán jó, ha például nehezen elérhető külföldi vevőt hoz.
    2. A legjobb vételeimre mindig télen tettem szert, általában a kp a nyerő, előadásnál is, főleg akkor, ha az ember beforgatja a pénzt. Számolj az alternatív költséggel!
    3. A túl jó képek visszaütnek, csalódást okoznak a valóságban, rosszabbnak tűnik a lakás utána, mint amilyen. A képek legyenek jók, de objektívek. A leírás is igaz, ne túlozz nagyon, mert visszaüt.
    4. Rengetegen úgy kezdenek bele másik ingatlan vásárlásába, hogy a hirdetett lakásuk az önerő, aztán kp-re eladják nyomott áron, hogy ne bukják a foglalót és a kinézett lakást. Ilyenekre le kell csapni.
    5. Ha az ingatlanért kapott pénzt ingatlanba vagy bármi másba akarod fektetni, készülj fel előre. Ne akkor gondolkozz, amikor már megvan a pénz.

    1. Üdv! Köszönöm a hozzászólást. Jó észrevételek. A képekkel kapcsolatos megjegyzés megfelel annak, amit én is leírtam. Nem gondolom én se, hogy mesterségesen kellene feljavítani a aképeket, hanem profit fotós fényképezze profi géppel, semmi manipuláció. Ami az ingatlanközvetítőket illeti, 1-2%-ot lehet alkudni velük is. Minél nagyobb az ingatlan értéke, annál többet tudnak engedni.

  2. Én egy Buda környéki családi házat próbálok eladni. Adtam megbízást ingatlanosnak, de szinte semmi érdeklődés nincs. Azon kívül, hogy feltesszük (az ingatlanos felteszi) a hirdetést a legismertebb portálra, milyen más módja van a megfelelő vevő megtalálásának? Nekem úgy tűnik, hogy csak ülünk és várjuk, hogy a sült galamb a szánkba repüljön. Válaszát előre is köszönöm!

    1. Kedves Gábor!

      Mint a cikkből kiderül sok helyen csúszhat el egy hirdetés. Csak kíváncsiságból: belinkelné nekem ide kérem az ingatlan hirdetését? Megnézném, ha lehetséges. Ajánlok egy cikket, mely szintén nagyon tanulságos és pont az ingatlaneladás szent gráljáról szól: a Home Stagingről.

      https://fixhozam.hu/2020/06/30/home-staging-milliokat-hagysz-a-vevod-zsebeben-eladasnal-ha-nem-alkalmazod/

      Még egy tipp: a nagy számok törvénye alapján minél több ingatlanirodával érdemes szerződni, nem szabad kizárólagosságot adni egyiknek sem. Hagy versenyezzenek ők is. Több iroda több helyen hirdet, ráadásul meglévő ügyfeleknek is kiajánlják így több érdeklődőt generálnak.

      1. Köszönöm a választ! A staging-ről szóló cikk nagyon hasznos volt.

        A hirdetést nem linkelem be, hiszen ez egy nyilvános felület. A hirdetésnél ott van a megbízott ingatlanos neve és telefonszáma. Így akár a jó hírnevének megsértésének is számíthat, ha felfedem a kilétét. Ettől függetlenül köszönöm a felkínált lehetőséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.