Mire való az 50/30/20 szabály?

Ha még nem ismernéd az 50/30/20 szabályt, akkor néhány mondatban bemutatom neked. Ez egyfajta költségvetési terv, miszerint a havi nettó bevételed 50%-át költsd a megélhetésedre és szükségleteidre. Harminc százalékot költs arra, amire vágy és húsz százalékot tegyél félre.

forrás: pixabay.com

Miért alkalmazzák sokan ezt a fajta költségvetési mintát? Azért, mert nem csak azt szavatolja, hogy minden hónapban rendszeresen megtakarítanak, hanem azt is, hogy költenek olyasmire is, amire vágynak.

Hogy ez miért fontos? Sokan hajlamosak túl sokat spórolni. Én is beleestem ebbe a hibába fiatalabb koromban. Huszonkét évesen Londonban dolgoztam felszolgálóként, persze minimálbérért. Ez magyar viszonylatban jó fizetésnek számított: heti 200 fontot kaptam, ez 2006-ban heti nyolcvan ezer forintnak volt megfelelő.

Én sajnos nem az 50/30/20 szabályt követtem, hanem az 50/50-et. A fele fizetésem gyakorlatilag ráment az albérletre, a bejárásra és az élelmiszerekre. A másik felét félretettem. Emiatt persze néhány hónap múltán semmi életkedvem nem volt.

Az egész londoni 8 hónapom, amit két egyetemi év között töltöttem kint, egy non-stop robot volt. Ma már máshogy állnék hozzá, kicsit többet költenék szórakozásra. Igaz, hogy hazahoztam több mint egymillió forintot, viszont semmilyen kellemes emlékem nem maradt az angliai tartózkodásomról.

A tanulság, hogy ha mindent megvonsz magadtól és az utolsó forintig mindent félreteszel, egy idő után kiégsz. Ez lehet, hogy néhány hónap, lehet néhány év, de hidd el, hogy bekövetkezik. Vannak, akik számára nem a pénz félrerakása jelent gondod, hanem hogy költsenek magukra.

Számukra is szól ez a mai cikk, hisz nem csak spórolni kell meg tanulni, hanem azt is, hogy időnként magukra is költsenek. Hosszú távon ugyanis mindkettő hiánya komoly hibának számít. Az életben az alapvető cél, hogy boldogok legyünk. Ahhoz pedig szükség van élményekre, szórakozásra, és kikapcsolódásra is.

Szükségletek

Fontos jól elkülöníteni egymástól ezt a három fő kategóriát. Szükségleteinket azok a kiadások jelentik, melyeket mindenképp kell fizetnünk a létfenntartáshoz. Ide tartoznak: albérlet vagy törlesztő, rezsi, üzemanyag, kötelező biztosítás, élelmiszerek, ruházat.

Igaz, hogy lehet járni tömegközlekedéssel, de azért vettem ide az autóhoz tartozó kiadásokat, mert vannak, akik munkájuk miatt, mások a lakhelyüknél foga kénytelenek autóval járni. Ez a fővárosiakra természetesen nem érvényes, nagyon sokat jól megvannak autó nélkül is.

Ugyanakkor a szükséglet kategóriába nem tartozik bele az HBO, az éttermi vacsora, sem a hétvégi sörözés a haverokkal. Ezekre inkább vágyunk, mint sem szükségünk van rá.

Vágyak

Ezek olyan a kiadások, melyek nem alapvetően szükségesek. Néhány példa:

  • étteremben vacsorázni
  • megnézni egy mozifilmet
  • wellness hétvége
  • focimeccs
  • új mobil

Ide tartoznak azok az életminőség javító kiadások is, mint például az autó lecserélése, nagyobb lakásba költözés, házfelújítás, stb. Ezek nélkül alapvetően megélsz, de ezek az extra kiadások hozzájárulnak a jobb életminőséghez.

Megtakarítások

Ezt nem hiszem, hogy túl kéne magyaráznom. Az összeg, ami a következő fizetésedig ott marad a számládon, a megtakarításodat képezi. Ebbe a kategóriába tartozik továbbá a lakáskassza, önkéntes nyugdíjpénztár, és minden hasonló havi megtakarítási forma.

Természetesen érdemes többet is megtakarítani, mint 20%. Nyilvánvalóan ez függ a havi jövedelem mértékétől. Az átlagnál jóval magasabb fizetés esetén, nem feltétlen szükséges a felét a megélhetésre költeni. Bőven elég lehet 30-40% is, tehát több mehet félre ebben az esetben.

Összefoglalás

Időről időre el lehet térni valamilyen szinten az arányoktól, az aktuális prioritások függvényében. Érdemes viszont nagyjából betartani a kiadások mértékét, ugyanis akármelyik csoportot csökkented drasztikusan, egy idő után gondjaid lesznek.

Ha nem teszel félre eleget, akkor bajban leszel, ha váratlan kiadásid keletkeznek. Ha nem költesz eleget szórakozásra, könnyen kiéghetsz. Azt nem is kell magyaráznom, hogy mi van abban az esetben, ha a megélhetésedre nem jut elég pénz.

Ez az 50/30/20 szabály egyfajta iránymutatás, mindenkinek a saját lehetőségeihez kell igazítani, hogy valóban jól működjön. A lényeg, hogy megtaláld az arany középutat!

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Egy hozzászólás “Mire való az 50/30/20 szabály?” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.