Volatilitás befektetői szemmel

Különböző hazai és nemzetközi fórumokat olvasgatva azt tapasztaltam, hogy sokan nincsenek tisztában a részvénypiacra jellemző volatilitásban rejlő potenciállal. A legegyszerűbben fogalmazva a volatilitás egy értékpapír árfolyam ingadozásának a mértéke adott időintervallumon belül. Ha az árfolyam viszonylag stabil, akkor az értékpapír kevésbé volatilis. Ezzel szemben a nagy volatilitású értékpapírok árfolyama drámai mértékben változik mindkét irányba rövidtávon.

forrás: pixabay.com

A kereskedőkben általában mélyebb nyomot hagy egy veszteség miatti bosszúság, mint a profitnak köszönhető eufória. Egy nagy bukta megrázóbb, mint amennyire feldob egy sikeres ügylet. Ebből kifolyólag azok a részvények, melyek árfolyama gyakran ingadozik, fölösleges kockázatot jelent a legtöbb befektető számára.

Ugyanakkor a haladó részvénykereskedők tisztában vannak azzal, amivel tapasztalatlan társaik még nem: a volatilis értékpapírok a profitszerzés számtalan lehetőségét rejtik, ha türelmes vagy. Minden ügylet kockázatos valamilyen szinten.

Minden érmének két oldala van. Volatilis értékpapírok esetében valóban nagyobb a kockázat, de annak is nagyobb az esélye, hogy átlag fölötti hozamra tegyél szert. A kevésbé volatilis értékpapírok esetében természetesen a kockázat, és a várható hozam is kisebb.

Volatilitás és áringadozás

A volatilitásból minden befektetőnek származhat haszna. A kockázatkerülő befektetők, akik hosszútávban gondolkoznak, valószínűleg a „vedd meg és tartsd (buy and hold)” stratégiát alkalmazzák.

Ez a stratégia arról szól, hogy egy adott részvényt akár évekig is birtokolnak, mielőtt a megfelelő árfolyamot elérve túladnak rajta. A módszer alapja az a feltételezés, miszerint a részvénypiacon, hosszú távon a felfelé irányuló trend az irányadó.

Ebbe a stratégiába nem illenek bele a volatilis részvények, de egy kismértékű árfolyam ingadozás magasabb profitot jelenthet. Megteremti azt a mozgásteret a befektetők számára, hogy jó áron vásárolják meg a papírt, majd haszonnal adják el.

Swing kereskedés és short ügyletek

A short, és a napon belüli ügyletek esetében a volatilitás még kritikusabb jelentőségű. A napon belüli kereskedők az árfolyamok percenkénti, akár másodpercenkénti változásából szerzik a profitot. Ha nincs árfolyamváltozás, nyereség sincs.

A swing kereskedők valamivel hosszabb időtávon, (napok vagy hetek) kereskednek, de az ő stratégiájuk kulcseleme még mindig a volatilitás. Grafikonminták és indikátorok segítségével (Bollinger szalag, Fibonacci indikátor, mozgóátlagok, stb) próbálják elcsípni a trendek alját és tetejét.

A swing vagy napon belüli kereskedéssel általában csekély profitra lehet szert tenni, de a volatilis részvények gyakorlatilag számtalan lehetőséget biztosítanak a profitszerzéshez. Több ügylet kis haszonnal rövidebb iddőn belül nagyobb nyereséghez vezethet, mint egy ügylet magasabb profittal hosszútávon.

Összegzés

A volatilitástól nem kell annyira tartani, mint amennyire a legtöbb befektető fél tőle. Az viszont igaz, hogy tudni kell kezelni, és nagyobb szakértelem valamint tapasztalat szükséges ahhoz, hogy volatilis értékpapírokkal nyereségesen kereskedj.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.