2019 a pénzügyi fejlesztések éve

Idén több olyan fontos fejlesztést eszközölnek a pénzintézetek, melyek kényelmesebbé, gyorsabbá és biztonságosabbá teszik pénzügyeink intézését. Ebben a cikkben a legfontosabb innovációkat gyűjtöttem össze.

forrás: pixabay.com

Azonnali fizetési rendszer

Nyáron indul el az azonnali fizetési rendszer (GiroInstant), mely lehetővé teszi a 10 millió forint alatti összeg átutalását 5 másodpercen belül a hét minden napján, 24 órában. Ez azt jelenti, hogy az összeg már éjszaka is, vagy hétvégén is jóváíródik.

Kérdés persze, hogy mennyivel fog többe kerülni a hagyományos átutaláshoz képest. Előfordulhat, hogy jelentősen többe fog kerülni egy azonnali átutalás, ezért lehet, hogy eleinte csak például fizetési határidő miatt éri meg igénybe venni.

Bővül az online banki szolgáltatások sora

Ettől az évtől több pénzintézet csatlakozik azokhoz, melyek online is kínálják termékeiket.  Ezáltal egyszerűbbé válik sokak számára a számlanyitás, a hitelfelvétel, vagy a tranzakciók indítása. Egyre több banki kínál online felvehető személyi kölcsönt.

Ha rövid időn belül lesz szükséged egy nagyobb összegre, már nem lesz szükség személyesen bemenni a bankfiókba. Az online felület segítségével a regisztráció egyszerű, és egy óra alatt folyósítják az akár több millió forintos hitelt.

Bankolás a mobilon

Idén ugrásszerűen fejlődnek a mobilos banki applikációk is. A legtöbb pénzintézet mobilos netbank felülete még nem rendelkezik minden funkcióval, melyek az asztali verzióban már használhatóak. Ilyen az értékpapírszámla kezelés, költségvetés kezelés, vagy a kiadástervezés.

 Ilyen funkciókkal bővülhet több bank mobil applikációja ebben az évben, így bárhonnan kényelmesen és teljes körűen intézhetjük pénzügyeinket. A személyi kölcsönök igénylése is lehetővé válik mobilon a fejlesztésnek köszönhetően.

A chatbot meghódítja a pénzügyi rendszereket is

Egyre több vállalkozás alkalmaz chatbotokat ügyfélszolgálatok automatizálásához és a gyorsabb ügyintézéshez. Ez a jelenség eléri a banki szolgáltatókat is. Nem kell majd hosszú percekig hallgatni a zenét, míg kapcsolnak minket, vagy fél órát ücsörögni a bankfiókban, míg sorra kerülünk.

A chatbot egy beprogramozott alkalmazás, mely adott ügyfélkérdésre adott választ ad azonnal, automatikusan. Néhány perc alatt eljutunk oda, hogy kiválasszuk a számunkra megfelelő terméket. Nem lesz szükségünk ügyintézőre ahhoz, hogy kölcsönt igényeljünk, vagy lekössük a pénzünket.

Pénztárca a mobilban

Már 5 banki applikációjával lehet fizetni bankkártya nélkül. Az elmúlt két évben több mint négymillió mobilon történő fizetést regisztrált a Mastercard. Ez is jelzi, hogy egy dinamikusan fejlődő szolgáltatás a mobilfizetés.

2019-ben további pénzintézetek indíthatják el saját mobilfizetés szolgálásukat, mely nem csak egyszerűbb és gyorsabb, de biztonságosabb is, mint a bakkártyás fizetés. Digitalizált világunk egyik mérföldkövének számít, ha már pénztárcára nincs is szükségünk a fizetéshez.

PSD2

A 2017 szeptemberében elfogadott PSD2-ről szóló törvénycsomag értelmében a bankoknak január 1-től megnyitották rendszereiket a kisebb pénzügyi technológiai cégek számára. Ennek következtében azok a vállalkozások, melyek például vagyontervezést, vagy más pénzügyi szolgáltatást kínálnak, hozzáférnek a banki adatbázisokhoz.

Ennek köszönhetően, mivel látják a kiadásainkat, tanácsokkal láthatnak el arra vonatkozóan, hogy hol tudunk spórolni banki költségeinken. Másik pénzintézet szolgáltatásait ajánlhatják, ha azt látják, hogy nekünk az jobban megérné anyagilag. 2019 szeptemberétől kell kötelezően megfelelni a bankok részéről a PSD2-nek.

Még biztonságosabb online fizetés

A PSD2 miatt kötelező lesz a bankok számára bevezetni az erős ügyfél hitelesítést. Ennek értelmében 2019 szeptemberétől minden banknak át kell állni az egyfaktorosról a kétfaktoros ügyfél hitelesítésre. Ez azt jelenti, hogy internetes fizetésnél már nem lesz elegendő megadni bankkártya adatainkat, SMS-ben kapott jelszó is szükséges lesz a tranzakcióhoz.

forrás: bank360.hu

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

2 hozzászólás “2019 a pénzügyi fejlesztések éve” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.