Hogyan válassz netbankot? Itt a 3 legfontosabb szempont

Ma már alap, hogy nem szaladgálunk minden tranzakcióhoz a bankba, de a pénzintézetek online felületei különböző funkciókat és megoldásokat kínálnak. Minden bank egyedi fejlesztésű netbankkal rendelkezik, és más-más előnyei vannak a különböző platformoknak.

forrás: pixabay.com

Számtalan előnye van, ha netbankon keresztül intézed pénzügyeidet. A legfontosabbak kétség kívül a kényelem és a gyorsaság. Bárhol, bármikor elvégezhetsz egy banki átutalást, akár egy kávézóban a reggeli kávé mellett. Az egész folyamat a belépéssel és a jelszó azonosítóval együtt pár percet vesz igénybe.

Amellett, hogy gyorsan és kényelmesen hajthatsz végre tranzakciókat, egy másik nagy előnye az online bankolásnak az, hogy olcsóbban kínálja a bank az szolgáltatásokat. A netbankon keresztül történő átutaláshoz vagy csoportos beszedési megbízáshoz nincs szükség emberi erőforrása, ezért kedvezőbb díjat számol fel a bank.

A netbank előnyei mellett azért olyan jellemzőket is kell mérlegelni, mint a beépített funkciók, a könnyű kezelhetőség és a biztonság. Itt van a 3 legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venned mielőtt netbankot választasz.

1. Biztonság

Kétség kívül a biztonság a legfontosabb mindegyik szempont közül. Ha egy netbank nem biztonságos, akkor hiába felhasználóbarát a kezelőfelülete. Roppant kellemetlen lenne, ha illetéktelenek hozzáférhetnének a belépési adataidhoz.

Győződj meg róla, hogy kétlépcsős belépési rendszert használ az online felület. A leggyakoribb módszer, hogy megadsz egy felhasználónevet és jelszót, majd sms-ben kapott kódot is be kell gépelned a sikeres belépéshez.

Más platformok kérik a számlaszámot, egy egyedi azonosítót és jelszót. A tranzakciókat viszont külön sms-ben küldött kóddal lehet csak aláírni. Mindenképpen olyan netbankot válassz, amelyik hitelesítést kér a tranzakciók előtt!

2. Díjak

A bankok hirdetményeiben fel van tüntetve, hogy mely szolgáltatásokat használhatod kedvezőbb díjazással netbankon keresztül. Az átutalások olcsóbbak, mivel nincs hozzá szükség banki ügyintéző munkájára.

A csoportos beszedési megbízások is kisebb díjjal indíthatók az online felületen, mint ha személyesen mennénk be a bankba. Bankkártyáinkat általában ingyen kezelhetjük. Elveszett bankkártya esetén például rögtön tilthatjuk a netbankon keresztül.

Korábban a netbankot havidíjas szolgáltatásként adták a bankszámlához, ma már többnyire ingyenesen jár a számlához. Érdemes összekötni a havi számlák fizetését a netbankon keresztül történő csoportos beszedésekkel. Több száz forintot lehet megspórolni számlánként ahhoz képest, ha csekken fizetnéd be őket.

A pénzintézetek számlavezetéshez tartozó költségeit összehasonlíthatod a Bank360 kalkulátorával. Célszerű kiszámolni, hogy melyik banknál mennyibe kerülnek a fix és az eseti költségek.

3. Beépített funkciók

Leginkább ebben térnek el egymástól a pénzintézetek különböző netbank platformjai. Alapfunkciónak számít a forint vagy deviza átutalás, a számlatörténet lekérdezése, csoportos beszedési megbízás, és a bankkártyák, hitelkártyák kezelése.

Nem minden online felületen tudsz viszont megtakarítási vagy értékpapírszámlát számlát kezelni. IBANK számlára se tudsz minden szolgáltató netbankján keresztül utalni. Érdemes ezekről a funkciókról tájékozódni, mielőtt eldöntöd, hogy melyik pénzintézetet választod a netbankhoz.

Összefoglalás

A fentiek fényében tehát elmondhatjuk, hogy az ideális netbank maximális biztonsággal rendelkezik és legalább kétfaktoros azonosítást használ. Kedvező díjakkal vehetőek igénybe az online szolgáltatások és tranzakciók. 

Továbbá tartalmazza azokat a funkciókat, melyeket használni szeretnél a pénzügyeid intézéséhez. Te hol netbankolsz? Oszd meg a tapasztalatodat és véleményedet egy hozzászólásban.

Forrás: bank360.hu

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on!

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Legfrissebb cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.