Lakáshitelből befektetés? Így csináld, hogy hasznod legyen

Ingatlanba fektetni nem csak azok kiváltsága, akik 10-20 vagy annál is több millió forinttal rendelkeznek. Lakáshitellel már pár millió forint önerővel vásárolhatsz lakást (feltéve, ha hitelképes vagy).

Kezdjük azzal, hogy az ingatlanbefektetés eleve nem egy rövidtávú projekt, de ha hitellel kombinálod, akkor főleg hosszú távban gondolkozz. Ebben a bejegyzésben arról fogok írni, hogyan kivitelezhető lakóingatlanba fektetni lakáshitelből hosszú távon.

forrás: js1investments.com

Három fontos számmal fogunk matekozni:

  • önerő
  • lakáshitel törlesztő részlete
  • bérleti díj (hozam)

A mai hitelfeltételek mellett minimum 20% önerővel kell rendelkezned, hogy lakáshitelt kapj. A lényeg, hogy semmiképp se haladja meg a törlesztő azt az összeget, amit bérleti díjként megkapsz. Ellenkező esetben mínuszos lesz a mérleg, ami szintén elfogadható lehet, de most az a cél, hogy maradjon is valamennyi plusz a kasszában.

Két dologra kell nagyon figyelni. Az egyik, maga a lakásvétel. Jól körül kell nézni a lakáspiacon, mert itt most neked a lehető legjobb vételt kell megcsípned. Mitől lesz egy lakás jó vétel? Ha kicsit a piaci átlagár alatt tudod megvenni. Hogy mire kell figyelned befektetés célú lakásvásárlásnál, megtudod ha elolvasod ezt a cikket.

Nem baj, ha szükséges egy kisebb felújítás, sőt kötelező szépen kifestetni és a régebbi bútorokat kicserélni. Olyat semmiképpen se válassz, ami nagyobb felújítást igényel. Szinte kizárt, hogy a költségeid után is beleférj a keretbe. Nézzünk meg egy példát egy átlagos budapesti kerületben.

Egy kétszobás, jó állapotú, 55 nm körüli lakásért körülbelül 20 millió forintot kérnek. Kiadni 185 ezer forint környékén tudod, legalább is eleinte. (Kapcsolódó cikk a lakásárakról és albérlet árakról ide kattintva olvasható.) 2 évente simán emelhetsz 10-15 százalékot a bérleti díjon. Hogy a 20 milliós lakást megvehesd hitelre, szükséged lesz minimum 4 millió forintra. Én most 5 millió forint önerővel számolok. Ebben az esetben 15 millió forint hitelt kell felvenned.

A havi törlesztőd 10 éves futamidő mellett 145 ezer forint lesz. Ez átlag összeg, lehet kicsit kedvezőbb ajánlatot is találni. Ahhoz, hogy egy ilyen mértékű törlesztő részletre jelzáloghitelt kapj, rendelkezned kell havi nettó 500 000 Ft igazold jövedelemmel.

Ha megfelelsz a feltételeknek, és belevágsz egy ilyen befektetésbe akkor minimum 40 000 Ft pluszban leszel havonta. 10 év alatt több mint 5 millió forintot fog neked hozni, de mi számoljunk most csak 5 millióval. Miután letelt a hiteled lesz egy cirka 30 milliós lakásod, amiért kifizettél 5 millió forint önerőt, de ezt időközben vissza is hozta. Innentől a teljes bérleti díj a zsebedben landol és akár meg is élhetsz belőle. Akár vehetsz egy másik lakást, mert ismét hitelképes leszel. Csak rajtad múlik, hogyan tovább.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Top 3 ingatlan befektetés 2019-ben

Mit tegyél, ha zuhan a tőzsde? Menekülő terv

Ingatlanalap vagy saját lakás?

Hol vegyél lakást kiadni? Friss lista a várható hozamokról

Mire figyelj befektetési ingatlanvásárláskor?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.