Lakás befektetés Budapesten? Nem minden kerületben éri meg – Hozamlista

A budapesti lakásárak kerületenként nagyon eltérőek, ugyanakkor az albérletárak nem feltétlen igazodnak az ingatlanpiachoz. Összeállítottam egy listát, melyben kerületenként összegyűjtöttem a várható átlaghozamokat. A táblázat alapján kiderül hol érdemes leginkább lakásba fektetni és hol éri meg legkevésbé.

forrás: tervlap.hu

Még november végén írtam egy cikket, melyben az országos átlag ingatlanárakat és az átlag bérleti díjakat felhasználva összeállítottam egy várható hozamlistát. Ez a bejegyzés tulajdonképpen annak a posztnak a folytatása. Csak úgy, mint abban a cikkben, ebben is az alábbi két forrást használtam az átlaghozamok kiszámolására:

Budapest felkapott kerületeiben igen borsos áron vásárolhatsz lakást. Azt gondolhatnád, hogy ezekben a kerületekben az albérlet árak is az egekben vannak. Tévedés. Az V. kerületben például kiemelkedően magasak az ingatlanárak, a fővárosi átlag majdnem kétszereséért vehetsz ott lakást.

Nem tudod azonban a budapesti átlag bérleti díj kétszereséért kiadni a lakásodat. A jelenlegi átlag albérletár egész Budapestet nézve 129 500 Ft. A belvárosban az átlag bérleti díj 170 000 Ft, azaz csak 131 százaléka a fővárosi átlagnak. Nem éri meg befektetési céllal lakást venni az V. kerületben. Több másik kerületben lényegesen alacsonyabbak az árak minimálisan kisebb átlag bérleti díjak mellett. Az alábbi lista a várható hozamok alapján rendezi sorba a kerületeket.

forrás: fixhozam.hu

A legmagasabb átlaghozamot azok remélhetik, akik Soroksáron vesznek lakást. Ők 6% fölötti átlaghozamot érhetnek el. 5 százalék fölötti átlaghozamot lehet elérni Rákospalotán, Kőbányán, a XVIII. kerületben és Csepelen.

Elsősorban az alacsony átlag lakásáraknak köszönhetően érhető el 5% fölötti átlaghozam ezekben a kerületekben. Jellemzően 23-25 millió forint körül alakulnak az átlagárak. Ehhez képest a bérleti díjak csak 10-20 ezer forinttal maradnak el a budapesti átlagtól.

A lista alján 5 olyan patinás kerület kapott helyet, ahol 3% alatti az átlag lakáshozam. Egyértelműen a magas ingatlanárak felelősek a gyenge várható hozamért. A négy budai kerületben (Budavár, Újbuda, Óbuda, és Budafok-Tétény), valamint az V. kerületben 50 millió forint fölötti a lakások átlagára.

A lakásokat azonban nem lehet kiadni jelentősen drágábban, mint a többi kerületben. Ezekben a kerületekben az albérletárak körülbelül a fővárosi átlaggal egy szinten vannak. Mint korábban említettem, kiemelkedik az V. kerület, de az ingatlanárak is jelentősen magasabbak.

Összegzés

Ha lakást vennél befektetési céllal, vedd figyelembe, hogy nem a legdrágább kerületekben kaphatod a legmagasabb hozamot. A hely kiválasztása nem az egyetlen fontos kritériuma az ingatlan befektetésnek. Több fontos szempontot kell még mérlegelned, mint az állapot, felújíthatóság, megközelíthetőség, komfort fokozat, stb. Ha érdekel, mire figyelj még oda befektetési ingatlanvásárláskor, olvasd el az erről szóló cikkemet.

Arról se feledkezz, meg hogy ezek a hozamok csupán a lakás bérbeadásából elérhető profitot veszik számításba. Nincs benne a lakások árának emelkedése. Egy friss portfolio cikk szerint (ide kattintva olvashatod) az új lakások ára az elmúlt két évben 50%-kal emelkedett. Ugyan nem várhatjuk, hogy ez a trend folytatódjon, az áremelkedés azonban (ha nem is ilyen mértékben) továbbra is valószínű a CSOK-nak köszönhetően. Az évi 3% fenntartási költséget is kalkuláld bele, mielőtt lakást vásárolsz!

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

 

 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.