Koronavírus: 10,4%-kal esett vissza az ipari termelés márciusban

A koronavírus-járvány elleni intézkedések márciusban már életbe léptek, ennek köszönhetően jelentősen csökkent az ipari termelés Magyarországon az egy évvel korábbi értékhez és az előző hónaphoz képest, derül ki a KSH tegnapi tájékoztatásából. A mai bejegyzésben a legfontosabb adatokat és azok gazdasági hatásait elemeztem.

forrás: pixabay.com

Az előző év azonos időszakához képest 5,6%-os termelés csökkenés is jelentős, azonban ha a munkanaphatástól megtisztított adatokat nézzük, akkor 10%-os visszaesést látunk. A járvány lassítása érdekében tett intézkedéseknek alaposan visszavetették a hazai ipari termelést.

forrás: KSH

Február hónaphoz viszonyítva 10,4%-os termeléscsökkenést mért a KSH, ez az adat már a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított érték.

forrás: KSH

8,1%-kal esett vissza az ipari export, a 2019-es év azonos hónapjához képest. Az autógyártás, mely az export 32%-át teszi ki 22%-kal csökkent.

forrás: KSH

Az energiaszektort érintette legérzékenyebben a válság, az adatok szerint a kokszgyártás és a kőolaj-feldolgozás 38%-kal esett vissza a tavalyi év azonos hónapjához képest. A jelentős mértékű termelés csökkenés a hazai és külföldi kereslet drasztikus csökkenésének köszönhető.

Jelentősen visszaesett az autóipar termelése is, a járműgyártás 19,8%-kal csökkent tavaly márciushoz képest, ebből az autógyártás 28%-os, az alkatrészgyártás 13,1%-os csökkenéssel vette ki a részét. A hazai autógyárak több hétig szüneteltették a gyártást a járvány magyarországi terjedésének korai szakaszában, nem meglepő tehát a volumen 20% körüli zsugorodása.

A válság alatt egyes szektorok azonban felpörögtek, az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártása jelentős mértékben, 12,7%-kal nőtt 2019 márciusához viszonyítva. A legnagyobb volumenű emelkedést az növényi és állati eredetű olajkészítés teszi ki, mely 52%-os növekedést tud felmutatni.

Nem csoda, hogy az élelmiszeripari termelés a tavaly márciushoz viszonyítva megugrott, hiszen a vásárlók valósággal megrohamozták az áruházakat és szupermarketeket, hiánycikké vált többek között a liszt, a cukor és a hústermékek.

Gazdasági, tőkepiaci hatások

Szerencsére a gyártásban dolgozó magyar munkavállalók nagy része megtarthatta állását a leállás alatt. Fizetett és fizetetlen szabadságolás, csökkentett munkaidő és az állami bértámogatás segítségével az ipari szektor átvészelte a járvány kritikus időszakát.

Korábbi elemzések 5%-os GDP visszaesést prognosztizáltak, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig 3%-os recessziónak a lehetőségéről beszélt még áprilisban. A magyar GDP több mint 20 százalékát a feldolgozóipar termeli, alaposan hozzájárul tehát a márciusi termelési leállás a GDP idei csökkenéséhez.

A GDP visszaesése, minden bizonnyal visszaveti a fogyasztói hangulatot is, a háztartások fogyasztása a következő hónapokban tovább csökkenhet, hiszen kevesebb tartalékkal rendelkeznek, mint a járvány előtt.

Holnapi nap folyamán teszi közzé a KSH a 2020 I. negyedéves GDP adatokat. A befektetői bizalom nagyban függ a jelentéstől. Amennyiben a vártnál nagyobb mértékű lesz a GDP csökkenése, a hazai értékpapírpiacon rövidtávú korrekcióra lehet számítani.

A márciusi ipari termelési visszaesést valószínűleg felülmúlja majd az áprilisi, ugyanis a korlátozások és a leállás érvényben voltak az előző hónapban is. A májusi adatok már kedvezőbbek lehetnek, a legtöbb gyárban már újraindult a termelés szigorú előírások mellett.

Összegzés

A 10,4%-os termelési visszaesés megfelel az előrejelzéseknek, a legtöbb gyárban március közepétől teljes leállást rendeltek el, köztük az autógyárakban is. Az április adatok minden bizonnyal még nagyobb mértékű csökkenésről szólnak majd, gyakorlatilag az egész hónapban állt a termelés az országban.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.