Újabb kitöréshez gyűjthet lendületet az arany

Az arany árfolyama az utóbbi hetekben stagnál, miközben a nemesfém kitermelésével és feldolgozásával foglalkozó cégek részvényei szárnyalnak. Érdemes akkor most aranyba fektetni? Tovább emelkedhet az arany árfolyama? A mai bejegyzésben erről lesz szó.

forrás: pixabay.com

Felpörögtek az események az aranypiacon, rövid idő alatt több fordulat is történt. A koronavírus járvány hatására előbb 1500 $/uncia alá esett vissza az árfolyam, majd március második felétől április közepéig tartó rali következett, melynek köszönhetően 200 dollárral emelkedett egy uncia arany ára.

Április közepe óta 1700 USD/uncia árszint körüli konszolidációt láthatunk, mely az elemzők szerint pozitív, figyelembe véve a negatív gazdasági adatokat, és a növekvő munkanélküliséget. Az arany továbbra is őrzi mentőöv szerepét a befektetők számára, ennek legékesebb bizonyítéka a járvány közepén látott több hetes rali.

A konszolidációs periódus egyben azt is jelentheti, hogy az arany erőt gyűjt egy újabb kitöréshez, és megcélozhatja akár a 2000 $/uncia árfolyamot. Friss elemzések szerint, ahogy normalizálódik a gazdaság világszerte, az arany iránti kereslet megnőhet azon kockázatkerülő befektetők körében, akik kivárnak az értékpapírpiacon.

forrás: stockhouse.com

Míg az arany szépen teljesített áprilisban, addig az aranyban utazó cégek részvényei még inkább emelkedtek. Ha csak legnagyobb vállalatokat nézzük, mint a Barrick Gold Corp. (fenti ábra), a Kirkland Lake Gold Ltd., vagy a Kinross Gold Corp., azt láthatjuk, hogy részvényeik árfolyama folyamatosan emelkedett eddig májusban.

Jó hír az aranybefektetők és spekulánsok számára, hogy a piac lendülete töretlen. Míg a korábbi árfolyamozások csak a nagyobb piaci szereplők számára hatottak kedvezően, addig a mostani trendek a kisebb szereplők péládul a Wallbridge Mining Co Ltd., a Great Bear Resources Ltd., (lenti ábra) és a Calibre Mining Corp. árfolyamaitt is felfelé tolják.

forrás: stockhouse.com

Az arany tehát továbbra is stabil lábakon áll, és az árfolyama hosszú távon elérheti akár a 2000 dollár/uncia árfolyamszintet, ezért most is éppen annyira érdemes aranyba fektetni, mint bármikor. Természetesen akadhatnak rövidtávon olyan akadályok, melyekben megbotlik az árfolyam és rövidtávon esés következhet.

A koronavírus járvány is alapjaiban rengette meg a gazdaságot, ezzel a részvénypiacokat, a kriptopénzeket és magát az aranyat is. Az nemesfém befektetők azonban tudják, hogy aranyban hosszú távra érdemes tervezni, a hosszú távú kilátások pedig biztatóak.

Nem rég írtam egy posztot, melyben az egyik külföldi aranybefektetéssel foglalkozó portál technikai elemzését fejtegettem, miszerint akár 400%-os arany rali is következhet még ebben az évtizedben. Még ha túl optimista is az elemzés, 3-5 éves távon valóban megalapozott az arany árfolyamának emelkedése.

Összegzés

Minden jel arra mutat, hogy jelenleg erőt gyűjt az arany, mielőtt ismét kilőne a 2000 $/uncia célár felé, a kérdés csak az, hogy mikor fogja elérni. Akár több hónapig is oldalazhat az árfolyam, mielőtt elindul felfelé. Leginkább a gazdasági mutatók és a tőzsdék indexei fogják alakítani az árfolyamot az elkövetkező időszakban.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

Kapcsolódó cikkek:

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására. A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást.

A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.