A megújuló energia és az arany lehet a sláger a járvány után

A tőkepiacok lendülete világszerte megtorpant az elmúlt hetekben, a kedvezőtlen gazdasági adatok visszavetették a befektetők lelkesedését. A nagy volatilitás közepette is aktívan kereskedtek az értékpapírokkal, nyersanyagokkal és egyéb eszközökkel a profit reményében. A mai cikkben két neves tőkepiaci szakértő véleménye olvasható arról, hogy melyek lehetnek népszerű befektetések a járvány után.

forrás: pixabay.com

Szél- és napenergia

Katie Koch, a Goldman Sachs vagyonkezelési csoportjának portfólió kezelésért felelős vezetője nyilatkozott az Investopedia-nak:

„A megújuló energia szektor fontos része az hosszú távú portfólió építési stratégiánknak, sok éve építjük lefelé a szén alapú befektetési eszközöket, és helyettük az alternatív megoldások felé orientálódunk.

A jelen körülmények között lehetőséget látunk a megújuló energiaforrásokban, illetve azokban a vállalatokban, melyek a tiszta energia előállításához szükséges ellátási lánc részét képezik. Az alternatív energiaforrások piacán továbbra is folyamatos kereslet mérsékelt kínálat mellett.”

Az alábbi grafikon a 2020 első negyedévében legjobban teljesítő napenergia ETF-ek árfolyamváltozását mutatja az év eleje óta (nagyításhoz klikk a képre):

“A szektorban üzemelő vállalatok magas hatékonysággal termelnek, és a piacuk kevésbé ár érzékeny, ezért hosszú távon a hagyományos energiában utazó vállalatokat kiszoríthatják a megújuló energiát előállító cégek.

A hosszú távú szerződéseiknek hála a megújuló energiát előállító piaci szereplők kevésbé érzékenyek a kereslet rövidtávú ingadozására. A szél energia egy stabil üzleti modell alapja és olcsó energiaforrás, mely számos országban népszerű.

A napenergia ellátási láncában kritikus szerepet töltenek be az intverterek és az optimalizálók, melyek jelenleg hiánycikkek. A napelemek telepítésének visszaesésében a hosszú távú növekedés előtti átmeneti megtorpanását látjuk.”

A fentiek megerősítik azt a víziót, melyet egy korábbi cikkemben írtam le. Abban a bejegyzésben gyűjtöttem össze az előttünk álló évtized top 6 meghatározó világgazdasági trendjét. Az egyik a hat trend közül a megújuló energia térhódítása.

Fénylik az arany

Ryan Detrick az LPL Financial szenior piaci elemzője szerint az aranyra is érdemes odafigyelni a jelenlegi helyzetben:

„Az arany szépen teljesített eddig 2020-ban, több mint 12%-kos árfolyam növekedést ért el az év eleje óta, szemben az S&P500 indexszel, mely kb. 10%-os mínuszban van.

Tavaly év végén kezdtünk érdeklődést mutatni a sárga nemesfém iránt, és továbbra is úgy véljük, hogy egy jól diverzifikált portfólióban fontos szerepet kaphat az arany.”

Az alábbi grafikon az arany kitermelésével és feldolgozásával foglalkozó vállálatok részvényinek árfolyamváltozását hasonlítja össze az S&P500 ETF árfolyamváltozásával az év eleje óta (nagyításhoz klikk a képre):

„Úgy gondoljuk, hogy az értékpapírpiacon elfogyhat a lendület, és az arany lehet az egyik eszköz, melynek árfolyama tovább növekedhet, betöltve ezzel a fedezeti eszköz szerepét.

Számos oka van annak, amiért úgy hisszük, hogy az arany árfolyama tovább emelkedhet, kezdve a koronavírustól a masszív gazdaságélénkítő csomagokon át az alacsony jegybanki alapkamatokig.”

Az arany a technikai elemzés szerint is egy jelentős rali előtt állhat, nagyon hasonló körülmények között lőtt ki az árfolyama 2002-ben. Akkor is egy tőkepiaci válság után, tartós konszolidációt követően indult el felfelé az árfolyam.

Összefoglalás

Érdemes tehát odafigyelni a megújuló energia szektorra, és a tőzsdén lévő piaci szereplőkre, mert a következő években megnőhet a jelentősége az alternatív energiaforrásoknak. A szél és a nap energiája „ingyen” van, a lehetőségek azonban még közel sincsenek kiaknázva.

Az arany újfent igazolhatja válság alatti értékmegőrző szerepét, pozitívak a kilátások az árfolyamot illetően. Az elemzők általános vélekedése szerint több tényező is az árfolyam várható növekedése mellett szól.

Ebben a bejegyzésben a tőkepiac két neves szakértőjének az ajánlása olvasható tájékoztató jelleggel, tehát nem minősül befektetési tanácsadásnak. A cikkben leírtak csupán tájékoztató jellegűek. Minden befektető döntsön a saját kockázattűrő képességének, pénzügyi céljának, és anyagi helyzetének megfelelően.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

Kapcsolódó cikkek:

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására. A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást.

A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.