400%-os arany rali még ebben az évtizedben?

A Gold-Eagle legfrissebb elemzése szerint lehetséges. Az aranybefektetésekkel foglalkozó portál szerint a 20-as évek az arany bikapiac évtizede lesz, és akár a 10 000 dolláros árfolyam sem lehetetlen, azonban előbb egy több hónapos konszolidáció jöhet.

forrás: pixabay.com

Technikai elemzés

Április 20-án, hétfőn adta ki legújabb elemzését a Gold-Eagle, melyben egy rövidtávú konszolidációs időszak után kezdődő felfelé irányuló trendet jelez elő, történelmi csúcsot jelentő 8500 USD/uncia szintre repítve az arany árfolyamát.

forrás: gold-eagle.com

A fenti grafikonon láthatjuk (klikk a nagyításhoz), hogy a 2002-es és az 2019-es kitörés nagyon hasonló körülmények között zajlott, mindkettőt megelőzte egy több éves oldalazó trend, melyek szinte egyforma mintát mutatnak.

A következő 12 hónapban egy 1500 és 1800 dolláros szintek között mozgó konszolidációra van kilátás, mely során az arany erőt gyűjthet a 2021/22-es történelmi csúcs eléréséhez. Hosszú távon a 8500 – 10 000 dollár/uncia közötti árfolyamot jósol az elemző még ebben az évtizedben.

forrás: gold-eagle.com

Miután 2011-ben 1923,70 $-on tetőzött az arany, belépett egy meglepően szimmetrikus tízéves konszolidációba. Tavaly júniusban kitört az 1400 dolláros ellenállás szintről, előre jelezve egy új emelkedő trendet.

A lendület 1800 USD-ig tarthat, és egy kb. 12 hónapos konszolidáció következhet 1500 dolláros támasz szinttel és 1800 dolláros ellenáll szinttel. Az oldalazó trendet követően kitörhet az arany a 2000 dolláros szint fölé, és többéves bikapiaci trendre van kilátás.

Hosszútávon kockázatos az arany

A technikai elemzés azonban nem vesz figyelembe egyéb gazdasági faktorokat, például a dollár erősödését, illetve a részvénypiacok lehetséges szárnyalását 2-3 éves időtávon. Az amerikai deviza jövőbeni árfolyama és a tőzsdeindexek alaposan belenyúlhatnak az arany árfolyamának alakulásába.

A dollár az arany egyik fő versenytársa, és megfigyelhető, hogy erős dollár idején az arany általában stagnált, vagy lefelé irányuló trendet mutatott. Ennek oka, hogy gazdasági stabilitás idején a dollár egy népszerű eszköz a befektetők körében, míg zavaros időkben, félve a dollár gyengülésétől, inkább a nemesfém felé húznak.

Ugyanez a tendencia figyelhető meg a tőzsdeindexeket illetően is. Tartós medvepiac idején az arany árfolyama felfelé húz, míg bikapiac során az arany ára esni szokott. Ez a fordított korreláció természetes folyamat, a befektetők próbálják menteni vagyonukat válság idején.

Mivel benne van a levegőben egy újabb nagy részvénypiaci zuhanás a következő hónapokban, valószínű, hogy a válság utáni alacsony árfolyamokra ráugranak majd az intézményi befektetők. Több éves rali következhet, ami tartósan nyomást gyakorolhat az aranyárfolyamra.

Konklúzió

A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy 2-3 évig emelkedő trendet mutat az arany, amit egy rövid konszolidáció követhet, majd a részvényárfolyamok emelkedésével esni fog a nemesfém árfolyama. Az arany ezért most rövid- és középtávon számít jó befektetésnek.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.