Megtörtént a harmadik Bitcoin felezés, merre indul az árfolyam?

Tegnap felére csökkent a Bitcoin bányászatért járó jutalom, hogy megértsük ez mit jelent, először is meg kell értenünk, hogyan működik a digitális fizetőeszköz rendszere. A mai cikkben a bányászatról, a felezésről, és az árfolyam várható elmozdulásáról lesz szó.

forrás: pixabay.com

A Bitcoin blokklánca tulajdonképpen számítógépek és csomópontok csoportja, melyek mindegyikére le van töltve a Bitcoin forráskódja. Minden egyes számítógép tárolja a teljes Bitcoin blokkláncot, tehát minden számítógépen megtalálható a teljes tranzakciós történet. Ennek köszönhetően a csalás gyakorlatilag kizárt, ugyanis minden számítógép megtagadná a tranzakciót.

A Bitcoin rendszere teljesen transzparens, a tranzakciók nyilvánosak, bárki számára látható, hogy mely címek között mekkora összegű transzfer történt. Hacsak valaki nem hozza nyilvánosságra, hogy mely cím tartozik hozzá, gyakorlatilag lehetetlen azonosítani kik között zajlott le a tranzakció.

Minél több számítógép vagy csomópont csatlakozik a hálózathoz, annál stabilabb és gyorsabb a rendszer. Jelenleg körülbelül 10 000 csomóponton fut a Bitcoin kódja. Bárki csatlakozhat a hálózathoz csomópontként, ha rendelkezik a teljes tranzakció történet és a blokklánc tárolásához szükséges tárhellyel. Azonban nem minden csomópont bányász is egyben.

Bitcoin bányászat

A Bitcoin bányászat tulajdonképpen a blokkláncba kerülő tranzakciók jóváhagyása. A jóváhagyás előtt a tranzakciót egy blokkba csomagolja a rendszer, melyet aztán a bányászok ellenőriznek és jóváhagyják.

A bányászatért cserébe a felhasználók jutalmat kapnak. Ennek értelmében egy sikeres blokk hozzáadása a blokklánchoz ma 6,25 Bitcon jutalommal jár. A jutalom mértéke eredetileg blokkonként 50 Bitcoin volt, aztán az első felezés után már csak 25 Bitcoin, a második felezés során 12,5 Bitcoinra vitték le a jutalmat, végül tegnap este megtörtént a harmadik felezésé is.

Mivel egy blokk feldolgozása nagyon komplex matematikai művelet, ezt a jutalmat soha nem egyetlen személy kapja, hanem szétosztják azok között a bányászok között, akik részt vettek a blokk feldolgozásában.

Bitcoin felezés

Minden 210 000 feldolgozott blokk után, kb. négyévente a bányászatért járó jutalom megfeleződik. Ez a felezés felére csökkenti az új Bitcoin termelését és forgalomba kerülését, ezzel mesterséges inflációt kiváltva.

Ez a folyamat kb. 2140-ig fog tartani, amikor már mind a 21 millió Bitcoin forgalomba kerül. Ezután a bányászatért járó jutalmat a rendszer felhasználói fogják tranzakciós jutalék formájában fizetni, ez fenntartja a bányászok motivációját, hogy tovább üzemeltessék a rendszert.

A jutalom időszakos felezése elméletileg felfelé tornássza az árfolyamot, ugyanis minden egyes felezést követően drasztikusan csökken a még forgalomba kerülő Bitcoin mennyisége, tehát elméletileg a következő napokban, hetekben és hónapokban felfelé irányuló trendet fogunk látni az árfolyam mozgását illetően.

Merre fog mozogni az árfolyam?

A múltban a két korábbi felezést követően drámaian kilőtt a legnagyobb kriptovaluta árfolyama, mindkét esetben több szász százalékos rali következett egy – másfél éven belül.

forrás: Coinmixed.eu

Az első felezés 2012 novemberében történt, ekkor 12,56$-on állt a Bitcoin. Egy évvel később már 1 124,76$-on jegyezték a Bitcoint.

Másodjára 2016. július 9-én felezték a bányászatért járó jutalmat, ekkor az árfolyamszint 652 dollár volt. A lufi egészen 17 425,67$-os árfolyamszintig fújódott, majd2017. december 12-én pukkant ki. Ez több mint 26-szoros árfolyam növekedést jelent szűk másfél év alatt.

A 2018-as esztendő aztán a mélyrepülés éve volt a Bitcoin háza táján, év végére 3200$-os szintre zuhant vissza a digitális deviza ára. Az elmúlt egy évben tulajdonképpen magas volatilitás mellett konszolidációs periódusban vagyunk, nehéz most megjósolni hova tart az árfolyam.

Egyes elemzők szerint megismétlődhet a korábbi két felezés után bekövetkezett árfolyam emelkedés, akár 12 ezer dollárig repítve a Bitcoint. A koronavírus járvány okozta válság ezt az elméletet igazolja.

Az értékpapírpiacon megjelent magas kockázat miatt a befektetők alternatív lehetőségek iránti érdeklődése megnőhet a következő hónapokban.  Több más eszköz mellett a Bitcoin is egy mentőöv lehet azok számára, akik menteni szeretnék részvényekbe ragadt vagyonukat.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az előző két felezés előtt a Bitcoin árfolyama sohasem zuhant akkorát, mint 2018-ban. Aki rosszul időzített, csaknem az összes Bitcoinba fektetett pénzét elveszítette.

A két évvel ezelőtti árfolyamzuhanás óvatosságra inti a befektetőket. Sokan belebuktak a kripto befektetéseikbe, és aki egyszer nagyot bukik egy eszközzel, az nem valószínű, hogy ismét megpróbálkozna vele.

A tegnapi nap folyamán hevesen pattogott az árfolyam, nap közben 4% fölötti pluszban is járt, azonban nap végére visszaesett és végül 0,9%-ot nőtt az árfolyam a nap végére. Valószínűleg folytatódni fog a magas volatilitás, egyelőre egy oldalazó trendet látunk hamis kitörésekkel.

Összefoglalás

A harmadik felezés elméletileg felfelé fogja tolni az árfolyamot, ugyanakkor a 2017-es csúcs és az azt követő mélyrepülés óvatosságra inti a befektetőket. Most a magas volatilitás miatt a daytrade magas hozammal kecsegtet, ha felismerjük a támasz- és ellenálásszinteket.

A Bitcoin befektetés óriási kockázattal jár, akár egyik napról a másikra szinte elértéktelenedhet teljesen, de mint a múltban már láttuk, akár az egekig is szökhet az árfolyam. Legyünk óvatosak és csak minimális összeget fektessünk be, semmiképp se kockáztassuk a rendelkezésre álló tőkből néhány százaléknél többet!

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

Kapcsolódó cikkek:

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására. A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást. A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.