Nőtt a drágulás mértéke 2018-ban az ingatlanpiacon, 18% az országos átlag

Kiadta friss lakóingatlan értéktérképét az OTP, meglepő adatokat tettek közzé. A jelentésből kiderül, hogy már nincs a dobogón a főváros. Három megye is megelőzte ebben a tekintetben. Heves, Komárom-Esztergom és Zala megyében is a budapestinél magasabb mértékű áremelkedést mértek.

forrás: amypbozicnikrealtor.com

Némi meglepetésre lecsúszott a dobogóról a főváros az áremelkedés mértékét tekintve. Heves megyében majdnem elérte a drágulás a 30%-ot, míg Komárom-Esztergom megyében is meghaladta az áremelkedés a 25 százalékot. Zala megyében is 20% fölötti volt az eltérés a tavalyi árszinthez képest.  Ez a három megye kimagaslik a mezőnyből.

forrás: otpbank.hu

További érdekesség, hogy a főváros, a megyeszékhelyek és a községek hasonló szintű növekedést mutattak (19%), míg a kisebb városokban a drágulás mértéke csaknem a fele (11%) az előző három jogállású területek átlagához képest.

forrás: otpbank.hu

Ebből az következik, hogy megyeszékhelyek magukkal húzzák közelben lévő kisebb községek ingatlanárait, ugyanakkor a 20-30 km-nél messzebb lévő kisebb városokra ez már nem igaz. Az utóbbi években tovább erősödött az a trend, hogy a megyeszékhelyeken dolgozók inkább a közeli, pár kilométerre lévő kis falvakban házat vagy lakást.

Ingatlantípusonként is éles az eltérés. A lakótelepi és az egyéb lakások 16, valamint 19 százalékkal drágultak 2018-ban, az önálló házak árszintje viszont csak 8%-kal nőtt. A kereslet továbbra is a lakásokra, azon belül az új építésű társasházi lakásokra a legmagasabb, kevesebben keresnek családi házat.

forrás: otpbank.hu

A budapesti átlag ingatlanárak már majdnem elérték a félmillió Ft/nm árat. Ebben az évben már meg is fogják haladni. 300 000 Ft/nm fölött átlagárat csak Győr-Moson-Sopron megyében mértek. Pest és Hajdú-Bihar tartozik még az élmezőnyhöz 250 ezer forint/nm fölötti átlagos ingatlanárával.

A fővárosban továbbra is magasan az V. kerületben a legmagasabbak az ingatlanárak. 800 000 Ft / négyzetméter átlagárával az ország legdrágább környékének számít ez a kerület. Az V. kerületet második helyen 700 ezer forint / nm-rel a listán az I. kerület követi, és a II. kerületé a harmadik hely szintén 600 000 Ft / nm átlagárral.

forrás: otpbank.hu

Kezdenek felzárkózni az olcsóbb peremkerületek. A drágulás mértéke a XVI. kerületben bolt a legmagasabb ebben az évben. Harminc százalékkal nőtt az ingatlanok átlagára ebben a körzetben. Egyaránt 24%-os növekedés volt jellemző a XVII. és a XXI. kerületben. 

forrás: optbank.hu

Mit jelentenek ezek az adatok befektetői szemmel?

Mindenképp pozitív, hogy a bérleti díj mellett további jelentős hozamra lehet számítani az ingatlan eladásakor. Jelenleg nem sok olyan eszköz érhető el a piacon, ami megközelítené ezt az áremelkedési trendet. Szakérők vélemény megoszlik azzal kapcsolatban, hogy meddig tarthat ez a magas mérték áremelkedés az ingatlanpiacon.

Saját vélemény az, amit már korábban másik cikkben is leírtam: Hány évig emelkedhetnek az ingatlanárak? A kereslet további növekedése várható az otthonteremtési programnak köszönhetően. A családosok mellett a befektetői kereslet növekedésére is számítani lehet. Legalább is 2-3 évig mindenképp. Ekkor fog körülbelül tetőzni a CSOK-os lakások és családi házak átadása az előzetes becslések szerint.

Ha van egy lakásra való pénzed, amit befektetnél, akkor még mindig időben vagy. 2019 talán már az utolsó év lehet, amikor még meg lehet lovagolni az ingatlanpiac növekedési trendjét. Még az óvatosabb becslések is arról szólnak, hogy 2020-21 körül már lassulni fog az áremelkedés. Pesszimistább előrejelzések szerint ez új trend már idén elkezdődik.

Milyen hozamokra lehet számítani a bérleti díjakból?

A bérleti díjak emelkedése nem követi az ingatlanpiaci trendeket, ezért nagyon eltérő hozamokra lehet számítani a különböző városokban országosan és a fővárosban is kerületenként. Átlagosan 2 és 6% körül mozognak a hozamok országosan és a fővárosban is.

Országos viszonylatban Tatabányán (6,8%), Dunaújvárosban (5,86%), Békéscsabán (5,13) és Szekszárdon (5,09%) éri meg leginkább lakóingatlanba fektetni. További részletek a kapcsolódó cikkben: Hol vegyél lakást kiadni? Fris slista a várható hozamokról

A fővárosi kerületek közül a XXIII. kerület vezeti a listát 6,14% várható átlag hozammal. Öt százalék fölötti hozamra számíthatunk még a XV., a X., a XVIII. és a XXI. kerületben. A kapcsolódó cikket és a teljes listát ide kattintva olvashatod: Lakás befektetés Budapesten? Nem minden kerületben éri meg – Hozamlista

Összegzés

A következő években még elég nagy a potenciál az ingatlanba fektetők számára. Még szép kis nyereségre lehet számítani pusztán a vételi és az eladási ár különbségéből, a bérleti díjak pedig még mindig 5% körüli hozamot ígérnek. Összességében 15-20% bruttó nyereséget el lehet érni, ebből persze le kell vonni a kötelező kiadásokat. A nettó profit 10-15% körül mozog.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.