Leátlagolás – nyerő stratégia, vagy totális bukta?

Leátlagolásnak nevezzük azt a stratégiát, amikor további összeget fektetünk egy olyan eszközbe, melynek az árfolyama jelentősen csökkent az eredeti befektetés óta. Igaz, hogy ezzel a manőverrel átlagosan kevesebbe kerül az adott befektetés, vagy eszköz, de végül profitálhatunk belőle, vagy még többet veszítünk? Erről írok a mai cikkben.

forrás: pixabay.com

Élesen eltér a befektetők véleménye a leátlagoló stratégiáról. Vannak, akik szerint ez egy biztos módja a hosszú távú vagyonépítésnek. Mások szerint a biztos csődbe vezető út. De hol az igazság?

Többnyire azok a befektetők tartják a leátlagolást nyereséges módszernek, akik hosszú távban gondolkoznak és mernek a piaci trendekkel szembemenni. Egy másik elmélet szerint, ha egy részvényt jó befektetésnek tartottál ezer forintért, akkor ugyanazt a részvény 800-ért még jobban megéri.

A rövid, vagy középtávra befektetők inkább menekülnek egy eszközből, miután az árfolyama meredeken esni kezd. Valószínűleg keresnek másik befektetést helyette, mely emelkedő trendet mutat.

Ez a stratégia tulajdonképpen a veszteség minimalizálása. Elfogadják a tényt, hogy pénzt veszítettek, de biztosak akarnak lenni abban, hogy nem éri őket további veszteség. Jellemzően a technikai elemzésekben bíznak, amikor a döntéseiket meghozzák.

A leátlagolás előnyei

Az egyik legfontosabb előnye a letátólagosnak, hogy lejjebb tudjuk vinni azt az összeget, amennyibe nekünk egy db részvény került. Ha a trend visszafordulására számítunk, és az árfolyam újbóli emelkedését várjuk, akkor nagyobb profitra tehetünk szert, miután a részvény árfolyam eléri az eladási szintet.

Nézzünk meg egy példát. Tegyük fel, hogy vettél 100 db OTP részvényt, darabját 12 000 forintért. Összesen 1,2 milliót költöttél a 100 db részvényre. Felröppen valami negatív hír a bankkal kapcsolatban, és visszaesik az árfolyam 10 000 forintig.

Ekkor úgy döntesz, hogy veszel még 100 részvényt, ami egymillió forintba kerül neked. Így összesen 200 db részvényt vásároltál 2,2 millió forintért. Ekkor egy részvény átlagosan 11 000 forintba került:

2 200 000 / 200 = 11 000

Pozitív pénzügyi jelentés és hírek hatására elindul ismét felfelé az árfolyam. Korábban azért vettél 12 000 forintért részvényt, mert 13 000 forintra tetted a várható árfolyamát egy éven belül. Ha nem átlagoltad le a pozíciódat, akkor a profitod 1000 * 100 = 100 000 forint profittal adhatod el a 100 db részvényedet 13 000 forintos árfolyamon. Ez részvényenként 1000 forint hasznot jelent.

Leátlagolás után pedig így fest a képlet: 2000 * 200 = 400 000 forint. Ez részvényenként 2000 forint profit. Gyakorlatilag dupla annyi befektetéssel négyszeres haszonra tennél szert a leátlagolás után.

A leátlagolás hátrányai

Azt is meg kell vizsgálni, hogy mi történik abban az esetben, ha nem fordul meg a trend és az árfolyam tovább csökken. Értelemszerűen, míg emelkedő árfolyam esetén megtöbbszörözheted a profitodat, tovább csökkenő árfolyam pedig a veszteséget többszörözi meg.

Ezért mindennél fontosabb a kockázat alapos kielemzése. Csak abban az esetben dönts leátlagolás mellett, ha:

  • van likvid forrásod
  • nincs szükséged a pénzre hosszú távon
  • alapos elemzést végeztél, mely szerint az árfolyam emelkedni fog

Normál körülmények között is nehéz belőni az árfolyamszinteket, de medvepiac idején hosszú évekre „lekötheted” a pénzed egy felelőtlen leátlagolás miatt. Ha nem akarsz jelentős veszteséget elkönyvelni, akkor ki kell várnod, míg profittal zárhatod a pozíciót.

Egy másik hátránya a leátlagolásnak, hogy az ideálisnál nagyobb arányban fog a portfóliód részvényeket tartalmazni. Ez természetesen átalakítja a kockázati profilt is, ráadásul rendelkezned kell likvid tőkével, hogy legyen elég mozgástered.

Gyakorlati alkalmazás

  • Nem minden részvényt érdemes leátlagolni. Tipikusan a blue chip részvényekkel lehet elsősorban alkalmazni ezt a módszert. Stabil hátterű, nagy múlttal rendelkező nagyvállalatok papírjai előbb-utóbb visszatérnek a korábbi árfolyamszintre.

  • Mielőtt leátlagolod a pozíciódat, végezz alapos fundamentális elemzést. Ez segít megérteni az árfolyamesést kiváltó okokat és levonni a következtetést, miszerint csak átmeneti hanyatlásról van szó, vagy hosszabb távú csökkenő trendről. Legalább az alapvető szempontokat vizsgáld meg: a vállalat piaci pozíciója, pénzügyi jelentések, tőkestruktúra és üzleti modell.

  • A stratégia legjobban egy buborék kipukkanása után alkalmazható. 2000 márciusában kipukkant a dot-com lufi. A technológiai részvények naponta 10-15%-ot zuhantak. 2002 októberéig a legtöbb részvény a korábbi árfolyamának töredékét érte. Alkalmi áron lehetett Amazon, eBay, stb részvényeket venni. Nem minden vállalat élte túl a buborék kipukkanását, ezért kulcsfontosságú, hogy olyan cég részvényét kell venni, amelyik legnagyobb valószínűséggel éli túl a válságot.

Összefoglalás

A leátlagoló stratégiát főleg részvények, befektetési alapok és ETF-ek esetén használhatod. Nagyon nem mindegy, hogy melyik pozíciót átlagolod. Alapos elemzés után szükséges a kockázat mérlegelése ahhoz, hogy jó döntést hozhass.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.