Hogyan fektess be kevés pénzt okosan?

Széles körben elterjedt tévhit, hogy csak sok pénzt érdemes befektetni. A valóságban azonban már pár százezer forintot is be lehet úgy fektetni, hogy „kézzel fogható” hozama legyen. A lényeg, hogy gondolkozz hosszú távon! Kevés pénzből is lehet sokat csinálni, persze ez időbe telik.  A mai cikk arról szól, hogyan fektesd be a pénzed okosan, ha nincs több tízmilliód.

forrás: pixabay.com

Az alapok

Kezdésnek foglaljuk össze, hogy mik az alapjai egy hosszú távú, kis kezdőtőkével induló befektetésnek:

  • Eleinte csak alacsony költségű, biztonságos befektetésekben gondolkozz. Ide sorolható: alacsony kockázatú befektetési alapok, állampapírok, kötvények. Egyelőre hagyd a részvényeket, részvényalapokat és más mérsékelt vagy magas kockázatú eszközöket.
  • Ahogy gyarapszik a tőkéd, magasabb kockázatú befektetések is radar alá kerülhetnek.
  • Fordíts maximális összeget a nyugdíjprogramodra. Ennek lesz a legnagyobb haszna hosszú távon.
  • Alaposan tanulmányozd át a befektetések hozama utáni adózást (TBSZ, NYESZ, stb.)
  • Dolgozz ki megtakarítási programot. Nem csak a befektetéseid hozamával, de önerőből is rendszeresen növelned kell a tőkédet!
  • Törleszd elő a hiteleidet a lehető leghamarabb!
  • Törekedj arra, hogy minél kevesebbet kiadással járjon a pénzügyeidet és a befektetéseidet kezelni!

Attól függetlenül, hogy százezer vagy egymillió forint áll a rendelkezésedre, a lényeg, hogy olyan befektetéseket válassz, ami a legtöbb hasznot hozza.

Hogyan fektess be százezer forintot?

Százezer forint nem tűnik valami soknak, azonban a megfelelő eszközre fordítva alacsony költség mellett párezer forintot hoz. Akár mehet a hozama egy az egyben a nyugdíjpénztárba. Az egyik legjobb választás ilyen kis tőkével az ETF (tőzsdén kereskedett befektetési alap).

Az ETF-ek a hagyományos befektetési alapokkal ellentétben általában passzívan menedzselt alapok, ezért kevésbé költségesek. Ideális választás éppen ezért, ha kevés pénz áll a rendelkezésedre induláskor.

Hogyan fektess be ötszázezer forintot?

Félmillió forinttal kicsit jobb helyzetben vagy. Az ETF-ek mellett már az indexkövető alapokba is érdemes fektetni. Szintén passzívan kezelt eszközök, ez fontos, mivel az alacsony költség még mindig az egyik elsődleges szempont.

Az indexkövető alap olyan befektetési alap, melynek portfóliója pontosan megegyezik valamelyik tőkepiaci index összetételével. A BUX indexkövető alap portfóliója például az összes Budapesti Értéktőzsdén kereskedett részvényt tartalmazza.

Az indexalapok célja, hogy alacsony költség mellett érjék el a piaci átlaghozamokat. Ötszáz ezer forint még kevés ahhoz, hogy közvetlenül részvényekbe fektess. Egy indexkövető alapon keresztül azonban alacsonyabb kockázat mellett fektethetsz a nagyvállalatok értékpapírjaiba.

Hogyan fektess be egymillió forintot?

Ha rendelkezésedre áll 1 000 000 forint, kicsit még nagyobb már a mozgástered, mint a két korábbi összeg esetén. A céljaidnak és a vállalt kockázat függvényében, már számos eszközbe érdemes fektetned.

Ha a biztonságra és kiszámítható hozamra törekszel, akkor a legjobb választás számodra valamelyik állampapír. A Prémium Magyar Állampapír (2024/I) 4,5%-os hozama nagyon jónak számít a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben.

Igaz, hogy az állampapírokkal nem fogsz elérni 10% hozamot, de az elérhető 4% fölötti hozam biztos, szinte teljesen kockázatmentes. Ha a nyugdíjra szeretnél előtakarékoskodni, akkor nem fogsz a piacion biztonságosabb és magasabb hozamú eszközt találni.

Ha magasabb kockázatot is hajlandó vagy vállalni a magasabb hozam reményében, akkor a mérsékelt kockázatú befektetési alapok között is érdemes szétnézned. Az aktívan kezelt alapok esetében magasabb díjakkal kell számolnod (kb. 2%).

Hogyan fektess be ötmillió forintot?

Ha szabadon fektethetsz be ötmillió forintot, és nincs rá szükséged a következő 5 évben, akkor egy részét már érdemes részvényekbe is fektetned. Az egyik lehetséges stratégia, hogy olyan vállalatok papírjaiból vásárolsz, melyek magas osztalékot fizetnek (ELMŰ, Magyar Telekom, Zwack, stb.)

A kifizetett osztalékot további részvényvásárlásra fordítod. Ez által alacsonyabb kockázat mellett növelheted a részvényportfóliód értékét, a nélkül hogy további forrást kéne beletenned. Ez a legjobb stratégia hosszú távú részvénybefektetésre kevés indulótőkéből.

Remek választás lehet valamelyik ingatlanalap is, melyek közül több is elért 10% fölötti hozamot az utóbbi években. Egy korábbi cikkemben összeállítottam egy 2018-as hozamlistát a hazai ingatlanalapokból.  

Egy ingatlanalap segítségével a nélkül fektethetsz az ingatlanba, hogy vesződnöd kellene az ingatlanvásárlással, fenntartással, felújításokkal és a bérlő kereséssel. Sok gondot levesz a válladról, a hozama pedig akár felül is múlhatja egy hagyományos lakásbefektetés hozamát.

Összefoglalás

Mint látod, nem igaz, hogy csak több tízmillió forinttól érdemes a pénzed befektetni. Mivel az elérhető hozamot %-ban határozzuk meg, értelemszerűen minél több pénzt fektetsz, annál több lesz a hozama is.

Ugyanakkor már pár százezer, vagy néhány millió forint hozama is belepótolhat a családi kasszába, fordítható nyugdíjcélra, lakás-előtakarékosságra, illetve egyéb hosszú távú cél megvalósítására.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.