Melyik befektetési alapot válaszd 2019-ben

Egy befektetési alapot ne rövidtávra válassz. Minimum 4-5 évre tervezz, 2-3 éves távon ugyanis elég kockázatosak, még az abszolút hozamú alapok is. Nem a múltbeli hozamok a mérvadóak, bár egy jól felépített befektetési alap hosszú távon, stabilan mutat felfelé irányuló trendet. Ha egy 12-24 hónapos stagnálás mutatkozik, az jó előjel a következő 3-4 évre. Összeszedtem 3 ígéretes befektetési alapot a következő 5 évre.

forrás: http://next.cdspi.com

Ha nem bírod a magas kockázatot

Két közepes kockázatú alap bemutatásával kezdeném. Az egyik közülük az OTP Maxima Alap, amely egy nyíltvégű, nyilvános, hosszú kötvényalap. 2000. december 21-én indult, azzal a céllal, hogy felvegye a versenyt a hosszú lejáratú állampapírokkal, biztosítva közben a hozzáférhetőséget.

forrás: otpbank.hu

Az alap portfólióját leginkább hosszú lejáratú hazai állampapírok, jelzáloglevek és egyéb kötvények alkotják. Teljesítménye alapján az egyik legjobb hazai kötvényalapok közé tartozik. Indulástól számított évesített hozama 7,58%. Az alábbi ábrán számokban és grafikonon megnézheted az alap teljesítményét.

forrás: otpbank.hu
forrás: otbank.hu

Év eleje óta kissé lefelé mutató trendet mutat. Hozama egy évre visszamenőleg -2,3%. Ez által 3-5 éves távon 8-9% körüli várható hozammal bír. Mindenképpen ajánlom egy mérsékelt kockázatú középtávú portfólióba.

A másik mérsékelt kockázatú alap a Budapesti Alapkezelő Zrt. által menedzselt BF Money Közép-Európai Részvény Alapja. Összetételét tekintve ez a termék egy klasszikus részvényalapnak tekinthető.

forrás: budapestbank.hu

A kezelt vagyon jelentős része közép-kelet európai országok részvényeibe van fektetve. Kisebb hányadát állampírokba és egyéb kamatozó értékpapírok alkotják. A termék indulástól mért évesített hozama 9.91%.

forrás: budapestbank.hu

Egy évre visszamenőleg évesített hozama 5,4%. Most egy emelkedő trenden van túl az alap, csekély visszaesést mutatva. A három visegrádi ország, Magyarország, Lengyelország és Csehország stabil gazdasági növekedése újabb felfelé irányuló trendet prognosztizál a következő évekre.

Ha vállalod a magasabb kockázatot

Abban az esetben, ha hajlandó vagy számottevő kockázatot vállalni hosszú távon, akkor a Marketprog Alapkezelő Multi Asset Vol. 10 abszlút hozamú részalapját tudom ajánlani. A nyíltvégű, nyilvános alap célja, hogy legyőzze az éven belüli állampapírok kamatait hosszú távon magasabb kockázatvállalás mellett. Portfóliója hazai és nemzetközi részvényekből, kötvényekből, bankbetétekből, egyéb pénzpiaci eszközökből, valamint származtatott ügyletekből áll.

forrás: marketprog.hu

Az alap túl van egy másfél éves lefelé mutató trenden, mely során 11.1%-ot veszített az értékéből. Jelenleg az emelkedő trend közepén tart, a következő 3-4 évre akár az évesített 10% hozamot is elérheti.

Egy magas várható hozamú, mérsékelt kockázatú portfóliót építhetsz fel ebből a három befektetési alapból középtávra. Érdemes akár egy vagy több állampírral kiegészíteni, hogy még jobban diverzifikált legyen a portfóliód jelentős hozamcsökkenés nélkül.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

 

 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan fektesd be a pénzed biztonságosan?

Ingatlanalap vagy saját lakás?

Hogyan építs portfóliót középtávra?

Top 5 hosszú távú befektetés

Hol vásárolhatok állampapírt?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.