Hogyan válassz befektetési alapot?

Szeretnéd a pénzed az állampapírnál valamivel nagyobb hozamú befektetési alapba fektetni, de nem tudod, hogy mi alapján válassz? Ne ess kétségbe, ha elvesztél a befektetési alapok kínálatában. Bár elsőre nagy kihívásnak tűnik a számodra megfelelő alap kiválasztása, ha kicsit jobban elmerülsz a témában, rá fogsz jönni, hogy nem is annyira nehéz meghozni a döntést.

forrás: kbl.lu

A mai cikkben lépésről lépésre foglak végig vezetni azon a folyamaton, aminek az eredményeként könnyedén fogsz tudni befektetési alapot választani. Van néhány fontos szempont, melyeket át kell gondolni és alapos mérlegelés után leszűköl a kör.

Határozd meg a célodat és a vállalt kockázat mértékét

Minden ezzel kezdődik. Tisztában kell lenned azzal, hogy mikor és miért lesz szükséged a pénzre. Ez fogja meghatározni, hogy mely alapokra korlátozódik a keresés. Nem mindegy, hogy hosszú távú vagyonépítés a cél, vagy a néhány éven belül esedékes új autó vásárlásához fogod felhasználni a hozamot.

Szintén nagyon fontos, hogy megértsd a vállalt kockázatot. Képes vagy elviselni rövidtávon az alap értékének a drasztikus változását? Vagy inkább a biztonságosabb befektetéseket keresed? A várható hozam és a kockázat egyenesen arányos kapcsolatban állnak egymással. Törekedj arra, hogy megtaláld az arany középutat.

Végül kalkuláld ki, hogy milyen futamidőre szeretnéd befektetni a pénzed. Gondolj a hozzáférhetőségre is. Számítasz nagyobb kiadásra a közeljövőben? A befektetési alapoknak is vannak költségeik, alapkezelési díj, számlavezetési díj, forgalmazási díj, letétkezelési díj, stb.

Ha csak 1-2 évre tervezel, a díjak simán megfelezhetik a hozamodat. Ideális esetben egy befektetési alappal minimum 5 évre tervezz. Középtávon már a mérsékelten kockázatos alapok is elég biztonságosak ahhoz, hogy reális hozamot érj el.

Befektetési alapok típusai

Szerintem nem tévedek nagyot, ha azt gondolom, hogy a legfontosabb célod egy befektetési alappal a vagyongyarapítás. Ha hússzú távra tervezel, és képes vagy elviselni mérsékelt kockázatot, egy részvényalap ideális választás lehet számodra.

A részvényalapok portfóliójának nagy részét hazai és külföldi részvényekbe fektetik. Emiatt volatilitása meghaladja a vegyes, vagy az tőkevédett alapokét. A magasabb kockázat mellé magasabb várható hozam is társul. Minimum 10 évre tervezz egy részvényalappal.

A vegyes alapokban portfóliója változó arányban részvényekből, kötvényekből, állampapírokból, devizából, bankbetétekből és nyersanyagokból áll. Az arányoktól függően megkülönböztetünk óvatos, kiegyensúlyozott, és dinamikus alapokat.

Az index alapok tulajdonképpen megegyeznek egy tőrpiaci index összetételével. az OTP Tőzsdén Kereskedett BUX Indexkövető Alapja pontosan megegyezik a BUX index összetételével. Ez azt jelenti, hogy a befektetési jegy árfolyama pontosan úgy alakul, ahogyan a BUX index árfolyama.

Az alapok alapjai más befektetési alapok jegyeiből állnak. Ezek nem önállóan kezelt alapok, inkább úgy tekinthetünk rájuk, mint egy jól diverzifikált, befektetési alapokból álló portfólióra. Előnye, hogy biztonságosabb a hagyományos alapoknál, ugyanakkor a hozama is kisebb.

Az ingatlanalapok nevükből adódóan az ingatlanpiacba fektetnek közvetlen, vagy közvetett módon. A közvetlen alapok ingatlanok vásárlásával, fejlesztésével és bérbeadásával érnek el hozamot, míg a közvetett alapok az ingatlanpiacon tevékenykedő vállalkozásokba fektetnek.

A kötvényalapok állami és vállalati kötvényekbe fektetnek, némi alacsonyabb kockázatú eszközállomány mellett. Annak ellenére, hogy volatilitásuk kisebb, a kockázatuk nem lesz kevesebb, mint a részvényalapok esetében. Az alábbi kockázatokkal kell számolnod:

  • A mindenkori alapkamat befolyásolja a kötvényalapok árfolyamát. Alapkamat emelése esetén a kötvények árfolyama csökken.
  • Hitelkockázat: ha romlik a kibocsátó hitelminősítése, az csökkenti a kötvény árfolyamát.
  • Nem teljesítési kockázat: a kibocsátó nem képest visszafizetni a kötvény névértékét
  • Előtörlesztési kockázat: a kibocsátó előre kifizeti a kamatot és a névértéket, hogy alacsonyabb kamatlábbal újra kibocsásson kötvényt.

A kockázatai ellenére diverzifikáció szempontjából érdemes a portfóliód néhány százalékát kötvényalapban tartani. Léteznek olyan befektetési alapok, melyek részvényekbe és kötvényekbe is egyaránt fektetnek, tehát nem szükséges magadnak kiválasztani a megfelelő kötvényalapot.

Díjak és költségek

Az alapkezelők is a befektetők pénzéből élnek, és mivel a piacon nagyon eltérő skálán mozognak az egyes szolgáltatók díjai, érdemes összehasonlítani a díjtáblázatokat. A keddi cikkemben, mely egy útmutató a kezdő részvénybefektetők számára, már említést tettem a befektetési alapokhoz kapcsolódó költségekről. Itt most csak röviden felsorolom, hogy milyen díjakkal kell számolnod:

  • alapkezelési díj
  • forgalmazási díj
  • vétel-, és eladási díj
  • letétkezelési díj
  • felügyeleti díj
  • sikerdíj

Ez utóbbi nem minden alap esetében érvényes. A költségeket levonják a hozamodból, tehát nem kell ezeket neked külön kifizetni. Mindent összeadva 2% körüli költséggel számolhatsz átlagosan.

Az alapkezelők teljesítményének és eredményeinek a kiértékelése

Egy befektetési alap kiválasztásánál fontos szempont az alap kezelőjének a múltbéli teljesítménye, illetve eredményei. Az alábbi kérdések megválaszolása segít az értékelésben:

  • Elérte az alap kezelője a piaci átlaghozamot?
  • Volatilisebb volt az alap árfolyama a fő indexekénél?
  • Volt hosszabb (1-2 év) időszak, amíg stagnált az alap árfolyama?

A kérdések megválaszolásával kapsz egy képet arról, hogy milyen teljesítményre számíthatsz az alaptól a jövőben. Ez nem azt jelenti, hogy alap eddigi hozama a jövőben is ugyanannyi lesz. Azonban segít eldönteni két vagy több hasonló alap közül, hogy melyiket válaszd.

Ha van rá lehetőséged, olvass publikációkat az alap kezelőjétől. Ezekben a cikkekben a befektetési igazgatók kifejtik a következő néhány év piaci trendjeit, melyek befolyásolhatják az alap teljesítményét.

A történelem nem mindig ismétli önmagát

Biztosan olvastad már Te is egy befektetési alap promóciós oldalán, hogy: „a múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli hozamokra nézve”. Azonban amikor azt látod, hogy egyes alapok 10-15% éves hozamot értek el az előző években, rögtön felcsillan a szemed.

A múltbéli magas hozamok jelentelenek bármilyen jelzést egy alap jövőbeli teljesítményével kapcsolatban? Nem igazán, sőt inkább azt prognosztizálják, hogy visszafogottabb hozamot fog elérni az adott alap a jövőben.

Nem rég olvastam egy amerikai tanulmányt, (link) mely során 13 éves periódus alatt vizsgálták befektetési alapok hozamait. Azoknak az alapoknak a kezelői, akik magas hozamot értek el az egyik évben, csak 7.8% tudta megtartani a hozamot a következő évben is.

Egy másik tanulmány szerint, (link) a legjobb alapkezelőknek is becsúszott 2-3 gyenge év, akik 10 éven át felmúlják a piaci átlaghozamot. Első ránézésre nehéz megállapítani alacsony éves hozamot látva, hogy most egy top alapkezelő fogott ki gyenge évet, vagy egy átlagos alapkezelőnek van átlagos éve.

A miatt sem érdemes magas múltbéli hozam alapján választani befektetési alapot, mert a piaci korrekció miatt valószínűleg vissza fog esni a teljesítménye a közeljövőben. Amikor egy túlértékelt részvény elér egy bizonyos árfolyamszintet, a piac korrigálni fogja az árát rövid időn belül.

Ez a befektetési alapokra is vonatkozik, melyek szintén részvényekbe és más eszközökbe fektetnek. Amikor egy alap hozama felülmúlja a többi alap hozamát, valószínűleg több olyan eszköz is szerepel a portfóliójában, melyek túlértékelté váltak.

Mi alapján válassz tehát befektetési alapot?

Ahelyett, hogy azt vizsgálod mi történt a múltban, tanulmányozd azt, hogy mi várható a jövőben. Tájékozódj az alap befektetési politikájáról, alapkezelőjéről, és azokról az iparágakról, melyekbe az alap fektet.

A költségek szintén meghatározzák egy alap teljesítményét, nem szabad figyelmen kívül hagyni ezt az oldalát sem. A relatíve alacsony díjak miatt egyre népszerűbbek az indexkövető alapok és az ETF-ek. Aktív portfólió kezelés nélkül is képesek az alapok hozamait elérni.

Összefoglalás

Befektetési alapot választani nem annyira nagy kihívás, mint elsőre látszik. Némi adatgyűjtés és információ felhasználásával magad is készíthetsz olyan elemzéseket és összehasonlításokat, melyek segítenek kiválasztani a megfelelő alapot.

Ha tisztában vagy a céljaiddal és a vállalt kockázat mértékével, máris félúton jársz ahhoz, hogy kiválaszd a számodra ideális terméket. Ne fedd, hogy nem az alap múltbéli hozama a mérvadó, hanem azok a várható piaci trendek és gazdasági események, melyek befolyásolják az adott befektetési alap árfolyamát.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.