A hatékony portfólió menedzsment titka

Minden sikeres befektetés elengedhetetlen feltétele a hatékony portfólió menedzsment. Mindegy, hogy rövid, közép, vagy hosszú távra tervezel, szükséges aktívan kezelni a befektetéseidet a maximális hozam reményében. A mai cikkben arról lesz szó, hogyan menedzseld hatékonyan a portfóliódat.

forrás: pixabay.com

Mi a portfólió menedzsment?

Képzeld el, hogy az alapkezelő hasra ütésre választ részvényeket, befektetési alapot, állampapírt és egyéb eszközöket. Mi lenne az eredménye? Kiszámíthatatlan hozam és kockázat, teljes káoszba fulladna az egész. Szerencsés esetben lenne néhány százalék hozam, de valószínűbb azonban, hogy nem érne el hozamot az alap, sőt akár veszítene is a tőkéből.

Itt jön a képbe a portfólió menedzsment, amit a következőképpen lehet definiálni: a rendelkezésre álló tőke elosztása a befektetési eszközök között, illetve azok arányának a meghatározása a vállalt kockázat és az elvárt hozam függvényében.

Aktív és passzív portfólió menedzsment

Portfóliót kétféleképpen lehet kezelni: aktívan és passzívan. A passzív menedzsment azt jelenti, hogy valamelyik piaci indexet követi az alap. Létezik például BUX indexkövető befektetési alap, mely tartalmazza az összes részvényt, melyekkel a Budapesti Értéktőzsdén kereskednek.

Ugyanígy létezik a Dow Jones Ipari Átlagot követő alap, az S&P500 indexet követő alap, stb. A passzív menedzsment előnye, hogy nem igényel semmilyen erőforrást. Nincs szükség alapkezelőre és emiatt olcsóbbak a passzívan kezelt alapok.

Az aktív menedzsment ezzel ellentétben egy szakértők (alapkezelők) által összeállított portfóliót jelent, mellyel megpróbálják legyőzni a piaci átlaghozamot. Kutatásokat és elemzéseket végeznek a különböző iparágak és régiók gazdasági teljesítményéről.

Az eredmények alapján meghatározzák, hogy milyen területre érdemes fektetni és milyen arányban a következő években, évtizedekben. Egy alapkezelő többnyire több alapot kezel, melyek között van alacsony, mérsékelt és magas kockázatú is.

Mivel az alapkezelők munkája is pénzbe kerül, nem meglepetés, hogy az aktívan kezelt alapok után magasabb díjakat kell fizetnie a befektetőknek. Egy korábbi cikkemben már részletesen írtam a befektetési alapokról és azok költségeiről, ezért most erre nem térnék ki ebben a posztban.

A portfólió menedzsment legfontosabb elemei

1. Eszközallokáció

A hatékony portfólió menedzsment egyik alappillére a befektetési eszközök típusainak és arányainak a meghatározása. Az eszközallokáció lényege, hogy olyan befektetési eszközök kerüljenek egy kosárba, melyek lehetőleg egymással minimális korrelációban vannak.

Ezzel lehet optimalizálni a vállalt kockázatot és a várt hozamot. Magasabb kockázatvállalás esetén a portfólió értelemszerűen nagyobb arányban tartalmaz volatilis eszközöket. Ezzel szemben alacsonyabb kockázat vállalás mellett a biztonságos eszközök kerülnek előtérbe.

2. Diverzifikáció

A diverzifikáció fontosságáról már egy teljes cikket írtam korábban, így most csak néhány alapgondolatot írok le. Diverzfikiációról akkor beszélünk, ha egy adott eszköztípuson belül szeretnék megosztani a kockázatot.

Ha például részvénybefektetésben gondolkozol, nagyon kockázatos csak egy vagy néhány vállalat papírjaiba fektetni. Ehelyett célszerűbb minél több, lehetőleg más-más iparágakból összeválogatni legalább 10-15 cég részvényeit.

Egy jól diverzifikált portfólió nem csak az eszközök típusai között osztja meg a kockázatot, de iparágak és fölrajzi régiók között is. Ezzel biztosítjuk, hogy minél kisebb negatív hatása legyen a portfóliónkra egy politikai vagy gazdasági krízisnek.

3. Proaktív menedzsment

A harmadik legfontosabb elem a proaktív menedzsment. Ez az eszközallokáció éves finomhangolását jelenti az aktuális trendeknek és gazdasági folyamatoknak megfélően. Természetesen senki sem látja a jövőt.

Amikor egy alap elindul, az eszközöket az aktuális elemzéseknek megfelelően allokálják. Könnyen változhat a piac akár rövidtávon is. A maximális hozam érdekében ilyenkor újra osztják az eszközöket. Csökkentik az alulteljesítő eszközök arányát és növelik azokét, melyek a vártnál jobban teljesítettek.

Összegzés

A fentieket könnyedén alkalmazhatod a saját portfóliód kezelése során. A kulcs, hogy legyél naprakész és végezz elemzéseket, illetve előrejelzéseket a különböző eszközökre vonatkozóan. Mindig mérd fel a kockázatot és a céljaidnak megfelelően állítsd össze a portfóliót.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.