Hogyan építs portfóliót középtávra?

Ha nem elégszel meg a bankbetét kamataival és 4-5 éves távon gondolkozol, akkor egy négy eszközből álló portfólió lehet a megoldás számodra. Ez a négy eszköz pedig: befektetési alap, kötvényalap, ingatlan alap, állampapír.

Befektetési Alap

Egy jól teljesítő befektetési alappal jelentősen felfelé húzhatjuk a portfólió várható hozamát. Az ingatlanalap mellett ez lesz az másik bástya. Fontos, hogy olyat válasszunk, ami stabilan évek óta szépen emelkedik. Egyik lehetséges opció az OTP EMDA alap.

forrás: otpbank.hu

Évesített hozama az elmúlt 3 évben meghaladta a 9%-ot. Az utóbbi egy évben kissé megtorpant, konkrétan 0.3% az elmúlt 12 hónapos teljesítménye. Ez annyiból kedvező, hogy amint ismét lendületet vesz, még a 9%-ot is felülmúlhatja.

Egy másik opció lehet az OTP Supra alap, amely szintén egy nyíltvégű, nyilvános, abszolút hozamú alap. Az elmúlt 3 éves teljesítménye évesítve 6.94%. Csak úgy, mint az EMDA, itt is stagnál az elmúlt egy év. Ez kedvező a következő 4-5 év várható hozamaira nézve.

forrás: netfolio.hu

Kötvényalap

Itt sok lehetőség nincs, ha legalább a 3%-os hozamot szeretnéd megcélozni. Jelenleg az MPT Hússzú Kötény Alapja tudja ezt. 12 hónapra visszamenőleg az évesített hozama -1,52%. Ez elég jó, ha a következőévek várható hozamaira tekintünk.

forrás: postamegtakaritas.hu

Fontos megjegyezni, hogy ez egy mérsékelt kockázatú kötvényalap. Szép emelkedő trendet mutat és most egy stagnáló év után pont megfelelő az idő beszállni.

Ingatlanalap

Két opció van 10% körüli hozamra. Az egyik lehetőség a Raiffeisen Ingatlan A alap. Így alakult a hozama az elmúlt 3 évben:

forrás: portfolio.hu

Látható, hogy az 1 éves 11,2% hozam a fellendülő lakáspiacnak és egyre növekvő albérlet áraknak köszönhető. a KSH adatai szerint 2018-ban átlagosan 11%-kal drágultak

Egy másik lehetőség a Dunahouse Magyar Ingatlan alapja, mely az elmúlt egy évben 9.6% hozamot tud felmutatni. Mindkét ingatlanalapot kizárólag hazai (a Duna House csak budapesti) ingatlanokból állították össze.Ezt azért tartom fontosnak, mert a magyar piac az új kedvezményes CSOK hitelnek köszönhetően tovább fog növekedni a következő években.  A legtöbb hazai gazdasági szakértő és portál egyet ért abban, hogy ez a trend folytatódni fog a következő években. Ezt lovagolhatod meg fenti ingatlan alapokkal.

Állampapír

A két mérsékelt kockázatú eszköz (kötvényalap, ingatlanalap) mellé javasolt még egy alacsony kockázatú terméket választani a volatilitás csökkentése miatt. Remek választás a 4 vagy 6 éves futamidejű Bónusz Magyar Állampapír. A BMÁP aktuális kamata 5,4%. Az Államkincstár mellett a kereskedelmi bankok kínálatában is szerepel a papír. Állampapírokkal kapcsolatos korábbi cikkemet ide kattintva olvashatod. Megtudhatod, hol melyik papírhoz jutsz hozzá és hol érdemes számlát nyitnod.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Melyik befektetési alapot válaszd 2019-ben

Hogyan fektesd be a pénzed biztonságosan?

Ingatlanalap vagy saját lakás?

Top 5 hosszú távú befektetés

Hol vásárolhatok állampapírt?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.