Likvid befektetést keresel? Ezek közül választhatsz

Egy jól felépített portfólió 20, de inkább 30 százalékát likvid, azaz könnyen hozzáférhető eszközökbe érdemes fektetni. Erre több okból is szükség van. Bármikor adódhat egy váratlan kiadás, amire forrást kell teremtened, valamint a portfólió menedzselése végett is szükséges némi könnyen hozzáférhető összeg. Ebben a cikkben azokat a befektetéseket szedtem össze, melyek számításba jöhetnek.

forrás: pixabay.com

Akár rövid-, közép, vagy hosszútávra tervezel portfóliót, gondoskodj róla, hogy legyen 20-30% olyan eszközökbe fektetve, melyek könnyen hozzáférhetőek. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor a jól jövedelmező befektetéseidhez kell nyúlni egy nagyobb összegű váratlan kiadás fedezésére.

Egyik ismerősöm épp a közelmúltban járt úgy, hogy tönkrement a kazánjuk, a teljes fűtésrendszert újra kellett tervezni, engedélyeztetni. Az egész potom 720 ezer forintba jött ki a végén. Ráadásul autócsere előtt álltak így hozzá kellett nyúlniuk a befektetésükhöz.

Szerencsére rendelkeztek megtakarítási számlával, így az összeg egy részét onnan vették ki. Autót pedig a bankbetét lejárta után vettek, így szerencsére veszteség nélkül tudták fedezni a kiadásokat. Ez egy nagyon jó példa arra, hogy miért kell rendelkezned likvid eszközökkel. Az alábbiakban a könnyen hozzáférhető befektetéseket gyűjtöttem össze.

Megtakarítási számla

Megtakarítási számlán lekötés nélkül, látra szólóan kamatoztathatod a pénzed. A kamatozása a normál lekötött betétek alatt van valamivel, cserébe bármikor vehetsz ki pénzt a számláról. Nagyon praktikus termék, bármikor hozzáférhetsz a számlán élő pénzhez.

Ha nagyobb összeget kell utalnod, elvégezheted a tranzakciót közvetlenül a megtakarítási számládról. Abban az esetben kell csak átvezetned a folyószámlára a pénzt, ha le akarod venni készpénzben. A bankkártya ugyanis csak a folyószámlához használható. Megtakarítási számlával 1% körüli hozamra számíthatsz.

Pénzpiaci alap

A pénzpiaci alap olyan befektetési alap, melyben a kezelt vagyon bankbetétekbe és rövidlejáratú állampapírokba van fektetve. Ennek a konstrukciónak az előnye, hogy kiemelkedően biztonságos. Szélsőséges piaci körülmények között sem jellemző, hogy veszít az értékéből.

Hozzáférhetőség szempontjából a legjobb választás a befektetési alapok között. Bármikor visszaválthatod befektetési jegyeidet és nem kell számolnod azzal, hogy veszítesz a pénzedből. Ennek persze megvan az ára. Kamatozása elmarad a bankbetétekkel, vagy a megtakarítási számlán elérhető hozamtól. Jellemzően 1% alatti kamatra számíthatsz pénzpiaci alapok esetében.

Banki lekötött betét

A hagyományos lekötött betét szintén elég likvid, igaz nem rögtön férsz hozzá a pénzhez, de 2 hónapos lekötés esetén minimális a futamidő, így nem kell sokat várni arra, hogy felszabaduljon a pénzed.

A kamatozása a látra szóló kamatozás fölött van, tehát jobban megéri lekötni a pénzed. Ugyanakkor mindenképp számolni kell azzal, hogy ha azonnal szükséged van a pénzre, akkor elbukod a kamatot. A bank csak a lekötött összeget fogja folyósítani a kamat nélkül. A jelenlegi bankbetétek kamatozása 1-2% között mozog.

Befektetési alap

Befektetési jegyeidet bármikor visszaváltod, azonban számolni kell azzal, hogy a fenti eszközökkel ellentétben, itt már megvan annak a kockázata, hogy veszítesz a pénzedből. Egy alacsony kockázatú befektetési alap esetében értelemszerűen kevesebb az esélye ennek, de előfordulhat.

Célszerű olyan befektetési alapot keresni, melyben a kezelt vagyon nagy arányban hazai és külföldi állampapírokba, illetve bankbetétekbe van fektetve, és csak kisebb hányada van értékpapírokban. Ezzel jelentősen csökkentheted annak a kockázatát, hogy veszteséggel kell visszaváltanod a befektetési jegyeket.

Részvény, deviza

Ide lehetne még sorolni a részvényeket és a devizákat, mint likvid befektetések. Ugyanakkor megjegyezném, hogy ezek annyira volatilisek rövidtávon, hogy ha rosszkor kell hozzányúlnod részvény vagy deviza befektetésedhez, jelentős veszteséggel zárhatod az ügyletet.

A magas kockázatuk miatt én nem is tekintenék ezekre az eszközökre hozzáférhetőként. A legjobb, ha ezekkel minimum középtávon számolsz és vedd úgy, mint ha ingatlanban állna a pénzed. Ezeket csak akkor szabad eladni, ha megvan rajta a várt profit.

Összegzés

A váratlan kiadások mellett azért is érdemes likvid eszközöket tartanod, hogy tudj reagálni a piac változásaira. Ha egy vételi pont jelentkezik egy részvényre, de nincs pozíciód, amit tudnál zárni, jól jön, ha a megtakarítási számládon van annyi, amennyiből tudod finanszírozni a részvényvásárlást.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.