Hol vegyél lakást kiadni? Friss lista a várható hozamokról

Itthon továbbra is jó üzlet az ingatlanbefektetés, köszönhetően az emelkedő albérletáraknak. Természetesen Budapest kiemelkedik a vidéki városokhoz képest, azonban több megyeszékhely felveszi a versenyt egyes budapesti kerületekkel.

Elkészítettem egy listát a várható átlaghozam alapján, amelyek kiszámításához az alábbi adatokat használtam fel:

Meglepő, de Budapest csak a 15-dik a listán. Mivel kerületenként jelentős eltérések mutatkoznak, a későbbiekben egy teljes cikket fogok összeállítani, amiben a budapesti kerületeket hasonlítom össze.

A legmagasabb várható átlaghozammal Tatabánya (6,08%) büszkélkedhet, 5% fölötti hozamra lehet még számítani Dunaújváros (5,86%), Békéscsaba (5,13%) és Szekszárd (5,09%) esetében is. Az élmezőnyhöz tartozik még Pécs (4,74%) és Kaposvár (4,65%).

A legrosszabb hozamokra azok számíthatnak, akik Zalaegerszegen vagy Érden vesznek lakást. Mindkettőt városban 3% alatti a várható átlaghozam. Előbbi esetében az alacsony átlag albérletár (52 500 Ft / hó) a magyarázat, míg utóbbi esetében a nagyon magas átlag lakásár (46 8000 000 Ft) a felelős a gyenge eredményért. Itt a teljes lista:

Várható átlaghozam lakáskiadásból 2019-ben. Forrás: Fixhozam.hu

Érdemes megjegyezni, hogy kizárólag a bérleti díjból keletkező bevételt használtam az átlag hozam kalkulációjához. A profitot növelheti a lakás későbbi értékesítéséből származó jövedelem abban az esetben, ha drágábban sikerül eladni, mint amennyibe került. Több tényező befolyásolja, hogy ez mennyivel jelent több hasznot. Először is, ha 5 éven belül adod el a lakást, akkor a különbözetet 15%-át kell SZJA- ként befizetned. Ha 5 éven túl sikerül eladni, akkor nincs adóbevallási kötelezettséged.

Az ingatlanvásárlás illetékköteles, jelenleg a vételár 4%-át kell vagyonszerzési illetékként befizetned, lakásvásárlás után, de nem minden esetben. Ha a vásárlás előtt másik ingatlant adtál el, akkor csak a különbözet után kell illetéket fizetned. Abban az esetben, ha magasabb összegért adtál el ingatlant, mint, amennyiért vettél akkor nem kell illetéket fizetned.

A KSH adatai szerint országszerte átlagban 11%-kal drágultak a használt lakások 2018-ban, és ez a trend valószínűleg tovább folytatódik az új CSOK törvénynek és a növekvő keresletnek köszönhetően. Ha ezt hozzáadjuk a fenti listán szereplő hozamokra, majd levonjuk belőle az éves 3%-os fenntartási költségeket (festés, felújítás, javítás, stb.) akkor is marad 10-13% várható hozam.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Top 3 ingatlan befektetés 2019-ben

Mit tegyél, ha zuhan a tőzsde? Menekülő terv

Ingatlanalap vagy saját lakás?

Lakáshitelből befektetés? Így csináld, hogy hasznod legyen

Mire figyelj befektetési ingatlanvásárláskor?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.