Elindult a részvénypiaci korrekció

Az április végétől június elejéig tartó ralinak elfogyott a lendülete, a részvénypiacok egyértelműen kifulladtak, és új trend küszöbén állunk. Esélyes, hogy elérkezett egy új korrekció ideje, nézzük meg, mire számíthatunk a következő napokban, hetekben.

Kifulladtak a tőzsdék, több mint egy hónapja konszolidálnak a fő indexek, sőt több közülük inkább lefelé irányuló trendet mutat, köztük a BUX is. A nyári időszakban amúgy sem jellemző, hogy szárnyalnak a piacok, de most valami más is áll az árfolyammozgások mögött.

A koronavírussal kapcsolatos kedvezőtlen hírek biztosan negatívan hatnak a piacokra. A befektetők tartanak egy második hullámtól, mely ismét súlyos károkat okozhat a gazdaságnak globálisan.

A turizmus beindulásával és a korlátozások visszavonásával újra terjedőben van a járvány, múlt vasárnap a kormány kiadott közleményében ismertette, hogy mely országokba szigorítja a kiutazást.

Amerikában durván elszabadult ismét a vírus, több államban ismét korlátozásokat vezetnek be, Kaliforniában újfent be kell zárniuk a bároknak, éttermeknek és moziknak.

Ha megnézzük fő indexek grafikonjait, egyértelműen kirajzolódik, az új trend kezdete:

forrás: Portfolio.hu, Fixhozam.hu
forrás: Portfolio.hu, Fixhozam.hu
forrás: Portfolio.hu, Fixhozam.hu
forrás: Tradingview.com, Fixhozam.hu

Amint megfigyelhető, az emelkedő trendek kivétel nélkül megtörtek, és oldalazó, vagy lefelé irányuló trendet jelentő háromszög alakzatokat látunk kibontakozni. A háromszög alakzatok végével új trendek indulására lehet számítani.

Minden bizonnyal a shortosok indították a lavinát. Március végén sok új befektető szállt be a piacokra a 20% körüli esés miatt. Látván, hogy megfordult a trend, sokan máris zárták pozícióikat.

A spekulánsok érzik, hogy ez ennyi volt, kipukkant a lufi, tehát szinte borítékolható, hogy az árfolyamok tovább fognak zuhanni. Egy részük szeretné a profitot realizálni, míg a többiek a veszteség elkerülése végett fog túladni a részvényeken.

Akár a márciusi esést meghaladó zuhanás is benne van a levegőben, ugyanis több elemző szerint is a technológiai papírok miatt erősen túlárazott lett a piac mostanra. Ha összevetjük a gazdasági mutatókat a tőkepiaci indexek teljesítményével, akkor azt látjuk, hogy messze nincsenek összhangban.

Összegzés

A korrekció tehát szinte kézzel fogható közelségbe került, csúnya lehet a vége azok számára, akik nem lépnek időben. Most szinte biztosan nem lesz kifizetődő kivárásra játszani.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

Kapcsolódó cikkek:

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására.

A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást. A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.