65 millió forintos MNB bírságot kapott az Unicredit bank

Az olaszországi központú pénzintézet magyar leányvállalata több ízben megszegte a pénzforgalmi jogszabályokat, emiatt hatvanöt millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank, továbbá október végéig adott haladékot, hogy a hitelintézet megfeleljen az előírásoknak.

kép forrása: bankarmagazin.hu

Az MNB határozata alapján az Unciredit Bank Zrt. az alábbi jogszabályokat sértette meg:

  • a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényt
  • a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet
  • a fizetési számla váltásáról és az alapszámlához való hozzáférésről szóló kormányrendelet

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a pénzintézet nem tartotta be a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra és a keretszerződés tartalmi követelményeire vonatkozó előírásokat, továbbá a fizetési számla megnyitására és megszüntetésére szóló rendeletben foglalt kötelezettségeket.

Mulasztás történt a fizetési műveletek helyesbítése körében a felelősségi és kárviselési szabályokra vonatkozóan is. A hitelintézet megsértette a visszatérítésről, a hatósági átutalási megbízások soron kívüli feldolgozásáról, a fizetési megbízások átvételére és visszautasításáról szóló előírásokat is.

Az Unicredit bank megszegte továbbá a fizetési művelet összegének a kedvezményezett ügyfél fizetési számláján történő haladéktalan jóváírására, és a számlaváltási szolgáltatás során nyújtandó tájékoztatás módjára és tartalmára vonatkozó jogszabályokat.

A határozat külön kiemeli, hogy a jogszabálysértő állapot tartósan, a szerződésekbe belefoglaltan állt fenn. A fenti jogszabálysértések miatt összesen 65 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a pénzintézetet, tovább elrendelte, hogy az legkésőbb 2020. október 31-ig megfeleljen az előírásoknak.

Az MNB nagy hangsúlyt fektet az ügyfelek jogainak védelmére, ezért fontosnak tartja, hogy a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, és a továbbiakban is szigorúan lép fel a rendelkezéseket be nem tartó pénzintézetekkel szemben.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.