Veszélyben vannak a bankok 2020-ban? Megismétlődhet 2008?

A 12 évvel ezelőtt kirobbant pénzügyi válság számos bankot lökött a csőd szélére, közülük néhánynak nem is sikerült átvészelnie a krachot, a legnagyobb pénzintézet, mely csődbe ment az 1850-ben alapított Lehman Brothers volt. A mai bejegyzésben arról lesz szó, hogy mekkora veszélybe kerülhetnek a bankok a koronavírus járvány fékezésének érdekében hozott intézkedések következtében.

Finta József | Bank Center, Budapest | Kitervezte.hu

A 2008-as pénzügyi válság előzményei

Kezdjük azzal, hogy megnézzük a két válsághelyzet kiváltó okait. 2007 végére óriási méretű fújódott az amerikai ingatlan lufi, az árak elszálltak, 2001 első negyedévétől 2007 negyedik negyed negyedévéig 50%-ot nőtt az amerikai ingatlan piaci medián ár.

Közben a bankok sorra adták ki a jelzáloghitelt boldog-boldogtalannak. Kis túlzással minden jött-ment kapott hitelt, elég volt hozzá az ingatlanfedezet. Közben beindult az ingatlanpiaci spekuláció is, sokan csak azért vettek ingatlan hitelre, hogy az áremelkedés meglovagolva ők is kapjanak egy szeletet a tortából.

A kockázatosabb jelzálogokat aztán értékpapírokba csomagolták, és magasabb kamatot kínáltak, mint az amerikai állampapír, a kockázatminősítők pedig a valósnál alacsonyabb kockázati szintet állapítottak meg ezekre a konstrukciókra.

Ráadásul a bankközi kereskedés során ezeket a terméket addig pakolgatták további alapokba, hogy végül teljesen kockázatmentesnek ítélték, és persze az intézményi befektetők úgy vásárolták ezeket az értékpapírokat, mint a cukrot.

Tulajdonképpen pengeélen táncoltak a bankok ezekkel a termékekkel, várható volt, hogy amint az ingatlanpiaci árak esni kezdenek, az egész rendszer összeomlik. Több neves elemző és közgazdász figyelmeztetett anno a közelgő válságra, de a befektetők csak legyintettek, mondván miért esnének az ingatlanárak?

Aztán 2017-ben mégis bekövetkezett a nem várt fordulat, az ingatlanárak esni kezdtek, a bedőlt hiteleket a bankok nem tudták fedezni, és végül likviditási és fedezeti problémákkal néztek szembe.

Az állam gigantikus mentőcsomagja jó néhány nagy múltú pénzintézetet húzott ki a bajból, de nem sikerült mindenkit megmenteni, a 158 éve működő Lehman Brothers 2008. szeptember 15-én hivatalosan is csődvédelmet kért.

A válság következményeként jelentősen visszaesett a lakossági és a vállalati hitelezés, megnőtt a munkanélküliség és a tőkepiac is hatalmas károkat szenvedett, az értékpapírpiacon rég nem látott árfolyamzuhanás ment végbe.

A 2020-as körülmények

A legtöbb szakértő egyet ért abban, hogy a 2008-as válságot kiváltó okok közül az egyik legfontosabb az ingatlanpiaci árcsökkenés volt. A friss elemzések szerint ettől nem kell tartani 2020-ban, legalább is az elemzők nem számítanak drasztikus árcsökkenésre.

Skylar Olsen a Zillow vezető elemzője szerint egy 2-3%-os árcsökkenés várható Októberig és bár gazdasági visszaesés előtt állunk, a körülmények teljesen mások, mint 2008-ban.

„Az ingatlanpiac sokkal stabilabb, kisebb a hitelállomány, nincs túlkínálat, és az Y generáció nagy része családi okokból vásárolt saját ingatlant, nem pedig spekulatív céllal.”

Tom White a D.A. Davidson vagyonkezelő egyik vezető elemzője úgy véli, hogy az amerikai ingatlanpiac már túl van a koronavírus járvány okozta válság nehezén, és már a fellendülés kezdeti szakaszába lépett. Az elemző által készített tanulmány szerint az érdeklődés a januári és a februári számokhoz képest 34%-kal esett vissza márciusban, de április utolsó hetében már csak 17% volt a különbség.

2008 után sokat szigorítottak az USA-ban is a hitelfelvételi kondíciókon, megelőzendő egy hasonló hitelbedőlési tendenciát. A mostani helyzet akkor válhat kritikussá, ha az emberek tömegesen veszítenék el munkájukat, és emiatt nem tudnák fizetni a hitelüket.

A kormányok globálisan (köztük nálunk is) ezt hiteltörlesztési moratóriummal próbálják megakadályozni. Magyarországon az év végéig kaptak haladékot a hitelfelvevők, aki elveszíti a munkáját, több mint fél éve van, hogy másik állást találjon.

A helyzet egyelőre biztató, a moratórium ellenére is százezrek fizetik továbbra is a hitelüket itthon, egyelőre a hitelek tömeg bedőlésétől nem kell tartani. Becslések szerint körülbelül 10%-ra tehető a jelenlegi munkanélküliségi ráta, ám a gazdaság folyamatos újraindításával ez a szám jelentősen csökkenhet az év végéig.

A hitelintézetek világszerte összesen mintegy 500 milliárd $ könnyítést kaptak a jegybankoktól a koronavírus járvány okozta krízis enyhítésére. Az összegből az esetleges rövidtávú finanszírozási nehézségeket orvosolhatják a pénzintézetek.

Gazdasági háttér

Világszerte elkezdődött a korlátozások enyhítése, hazánkban bizonyos feltételek mellett vidéken újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek, a strandok, állatkertek és egyéb turisztikai egységek. Hamarosan újranyithatnak a mozik és a kulturális központok is.

Májusban újraindult a termelés, beindultak a gyártósorok. Néhány hetes kényszerszünet után a gazdaság végre újraindul, a szakértők szerint a nehezén túl vagyunk. Fontos kérdés azonban, hogy a lazítások hatására milyen mértékben emelkedik meg a fertőzés aránya.

Ha ismét kritikussá válik a járvány terjedése, akkor sajnos újra bevezethetik a szükségállapotot és az ezzel járó korlátozásokat, és kijárási tilalmat. A világ tehát árgus szemekkel figyeli a járvány terjedését és bízik abban, hogy nem kell második hullámmal szembenéznünk.

Összegzés

Gazdasági szempontból a nehezén túl vagyunk, lassan feléled a gazdaság és beindul a termelés. A pénzintézetek a mentőcsomagoknak hála eddig átvészelték a járványt, és ha nem alakul ki második fertőzési hullám, akkor jó eséllyel megmenekülünk egy 2008-hoz hasonló, a bankokat érintő krízistől.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.