Már nem éri meg lakóingatlanba fektetni a fővárosban – Hozamlista

Az elmúlt évek tartósan magas áremelkedésének köszönhetően az egyik legjobb befektetés Magyarországon a lakóingatlan volt. Átlagos bérleti díj hozama, alacsony kockázata és a magas felértékelődés miatt népszerű volt a kisbefektetők körében Budapesten lakást venni és kiadni. Az ingatlanárak azonban megtorpantak, és már nem annyira vonzó az 5-6% átlaghozam, amit el lehet érni egy budapesti lakással.

forrás: pixabay.com

2014 és 2019 között drámai mértékben emelkedtek az ingatlanárak országosan, a fővárosban még ennél is nagyobb mértékű drágulást láthattunk. Öt év alatt több mint duplájára nőtt a lakóingatlanok értéke.

Ha a bérleti díjból származó hozamot nem számoljuk, már csak felértékelődés miatt is megérte 2014 óta ingatlanba fektetni. Azonban az áremelkedés tavaly megtorpant, sőt a koronavírus járvány hatására akár évekig tartó meredek mélyrepülés is fenyegeti az ingatlanpiacot.

Az ingatlannet.hu statisztikai adatai szerint 2020. májusban a bérleti díjból származó várható átlaghozamok Budapesten jelenleg az alábbiak szerint alakulnak:

Ingatlan helyett ingatlan

Mint múlt héten beszámoltam róla, létezik magas hozamú passzív lakóingatlan befektetés, igaz ehhez a tengerentúlra kell befektetni. Akár 11%os hozamot is lehet realizálni, és ebben nincs is benne az átlag 5% éves felértékelődésből származó extra profit.

A földrajzi diverzifikáció mellett számos előnye van az amerikai ingatlanbefektetésnek. Forint helyett amerikai dollárban tartjuk a pénzünket, tehát deviza szerint is diverzifikálunk. Teljesen passzív, minden az ingatlannal kapcsolatos teendőt helyi ingatlankezelő végez.

Közép és hosszú-távú kilépési stratégia szerint akár évi 2%-3% plusz tőkenyereséget lehet elkönyvelni az eladáskor, mely alacsony kockázat mellett 10% fölötti éves nettó hozamot jelent a bérleti díjból származó hozammal együtt.

Mibe fektessünk ingatlan helyett?

Sajnos a magas hozam reményében kénytelenek leszünk magasabb kockázatot vállalni, amit közép- és/vagy hosszú távú stratégiával, valamint diverzifikációval mérsékelhetünk. Néhány eszközben ott van a potenciál, hogy 4-5 éves távon jóval az infláció fölötti hozamot érjünk el.

Érdemes lehet kivárni a részvénypiacon és beszállni a második árfolyamesés hullám után. Több elemző szerint csak idő kérdése, hogy mikor fordulnak le ismét a tőzsdék. Sok részvény válhat alulértékeltté a következő hónapokban, hosszú távon a kockázat csökkentésével magas hozamra lehet számítani.

Az arany is egy opció, hiszen hagyományosan akkor megy fel az árfolyama, amikor az értékpapír piacon beköszön a medve. Egyik április cikkemben beszámoltam róla, miszerint a Gold-Eagle elemzése alapján akár 400%-kal is drágulhat az arany még ebben az évtizedben, legalábbis a technikai elemzés szerint.

Ha ez túl optimista várakozás is, valóban van realitása, hogy középtávon a nemesfém lesz a befutó, a tőkepiacról kivont pénznek ugyanis helyet kell találni, és a konzervatív befektetők még mindig szkeptikusan állnak a kriptodevizákhoz.

A Bitcoin szintén biztatóan teljesít. Május 8-án ismét elérte a 10 000$-os lélektani határt, megtartani azonban nem tudta, a cikk írásakor 8 700 $ körül mozog az árfolyam. Elemzők szerint benne van a levegőben egy rali a harmadik felezés után, és a jelenlegi árfolyam emelkedés mögött amerikai befektetők vásárlásai állnak.

A bányászat szintén megélénkülhet a felezés ellenére, ugyanis a magasabb árfolyam elég motiváció lesz a bányászok számára. Egy öngerjesztő spirálba kerülhet a Bitcoint, és a magas volatilitás eredményeként a spekulatív vásárlások is felfelé tornászhatják a Bitcoin árfolyamát.

Összefoglalás

Bár a hazai lakóingatlan piaci hozamok már nem elég vonzóak, még mindig van lehetőség átlag fölötti profitra szert tenni, ám ennek feltétele a magasabb kockázatvállalás, vagy külföldi ingatlanbefektetés. Néhány éven belül valószínűleg normalizálódik majd az ingatlanpiaci helyzet, addig több alternatívát is érdemes közelebbről megvizsgálni.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

Kapcsolódó cikkek:

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására. A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást. A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.