Megéri most amerikai lakóingatlanba fektetni?

A közösségi távolságtartás érdekében hozott intézkedések visszavetették a belföldi ingatlan tranzakciókat, ezzel megteremtve a lehetőségét a külföldi befektetők számára. Az amerikai ingatlanbefektetés magas hozamainak köszönhetően most még inkább megéri beszállni.

forrás: pixabay.com

A koronavírus járvány következtében az ingatlanpiaci tranzakciók száma az elmúlt hónapokban drasztikusan visszaesett, derül ki az Amerikai Ingatlan Szövetség tájékoztatásából.

A járvány tetőzésével és a távolságtartó intézkedések bevezetésével az emberek nem mennek házakat nézni, de ez nem feltétlen befolyásolja az ingatlanárakat. Az árak nem kezdtek csökkeni, viszont a tranzakciók szinte teljesen befagytak.

Ami még fontosabb, hogy a járvány nincs hatással az albérletárakra. Olyan országban, mint az USA, ahol a lakosok döntő többsége csak bérli az otthonát, a tető az emberek feje fölött az egyik legfontosabb szükséglet, és emiatt semmilyen mértékben nem került hátrányba más értékkel szemben.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy átlag amerikai bérlő jelentős anyagi támogatást kap és fog is kapni a kormánytól. Akárcsak a világ más országaiban, Trump és kabinetje azon dolgoznak, hogy mielőbb újraindulhasson a gazdaság, az emberek pedig visszaszerezzék munkájukat.

Az amerikai ingatlanpiac jelenlegi helyzete, a belföldi kereslet átmeneti csökkenésével olyan szereplőknek kedvez, Fixhozam.hu amerikai partnere, aki a helyzetnek köszönhetően még előnyösebb amerikai lakóingatlan befektetést kínálhat azonos áron.

Ez a rendkívüli, átmeneti időszak és az amerikai ingatlanbefektetés előnyei remek lehetőséget teremtenek az amerikai ingatlan piacion diverzifikációs szempontból. Itthon például a hozamok bruttó 4-6% körül alakulnak a fővárosban.

Ezzel szemben a tengerentúlon 6-11% nettó hozam (adózás előtti) érhető el. A különbség jelentős, ráadásul ne feledkezzünk meg arról sem, hogy amennyiben ingatlant vásárolunk az USA-ban, a befektetésünk már nem forintban, hanem dollárban történik.

Tehát nem csak földrajzi, de devizális diverzifikációt is jelent az amerikai ingatlanbefektetés. Ráadásul, ha figyelembe vesszük, hogy mindössze kb 1,5 millió eladó ingatlan jut 330 millió lakosra, akkor láthatjuk, hogy a kinti lakóingatlan bérlés piaca sokszorosa a magyarnak.

Még ha tartósan 10-15% körül is marad a munkanélküliség, akkor is olyan óriási igény lesz bérlői oldalról a lakásokra, hogy sem az árak, sem a kereslet nem fog számottevően csökkenni.

Az sem elhanyagolható tény, hogy több keleti nagyvárosban, például Detroitban, Chicagóban, Baltimore-ban vagy Tampában, az itthoni megyeszékhelyeknek megfelelő áron vásárolhatunk lakást.

Az ottani albérletek átlagárai viszont kb. másfélszerese az itthoni átlagáraknak. Adódik tehát akkor a kérdés, hogy hol éri meg jobban lakóingatlanba fektetni? Azt hiszem a válasz egyértelmű.

Egy további lényeges érv a tengerentúli ingatlanbefektetés mellett, hogy teljesen passzív, tehát itthonról nekünk semmi dolgunk, még az adás-vétel is teljes mértékben online lebonyolítható.

Kézenfekvő megoldás tehát az USA-ban befektetni annak, aki a munkája, vállalkozása, vagy egyéb teendői miatt elfoglalt, ezért nincs ideje saját maga foglalkozni a bérlő kutatással, fizettetéssel és a felújítási munkálatok koordinálásával.

Összefoglalás

A magyar átlaghozamok csökkenésével még inkább felértékelődik az amerikai lakóingatlan befektetés, melynek piaca sokszorosa az itthoninak. A kereslet állandó, az albérletárak sem csökkennek várhatóan. Ennek eredményeként folyamatos, magas hozamot lehet elérni még ebben a zord gazdasági környezetben is.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

Kapcsolódó cikkek:

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására.

A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást. A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.