Hogyan zajlik az ingatlan adás-vétel az USA-ban?

Az amerikai ingatlanpiac egy jó befektetési lehetőség napjainkban, akár 6-11% nettó hozamot is el lehet érni. A mai poszt azt a három szervet mutatja be, melyekhez fordulhatunk ingatlan adás-vétellel kapcsolatban.

forrás: pixabay.com

Az amerikai lakóingatlan befektetésnek több előnye is van a hazai piaccal szemben:

  • teljesen passzív
  • magasabb hozam érhető el (6% és 11% közötti adózás előtti hozam)
  • devizadiverzifikáció (USD)
  • földrajzi diverzifikáció
  • 33,3 billió dolláros lakásbérleti piac

Amikor kiválasztjuk a megfelelő ingatlant, három szereplőhöz fordulhatunk az Egyesült Államokban, hogy megkössük az adás-vételi szerződést.

1 – Bejegyzett Bróker (Ingatlanbróker)

Ez a szereplő kulcsfontosságú az amerikai ingatlan rendszer felépítésében, mivel csak és kizárólag ő rendelkezik ingatlan eladási joggal.

Ezért kétség kívül nagyon fontos, hogy szakmailag felkészült legyen, képesnek kell lennie részletesen felmérni az ingatlant, megállapítani a piaci értékét, és a várható árváltozását a jövőben.

Amikor a megfelelő ingatlant kiválasztja a vásárló, elkezdődik az a szerződések előkészítése, tehát a brókernek is elő kell készíteni a szükséges dokumentációt.

Mivel ezek az egész vásárlási folyamat fontos részét képezik, ajánlott feltérképezni az elérhető brókereket, annak ellenére, hogy rengetegen foglalkoznak ezzel. A vásárló biztonsága érdekében érdemes szakmailag képzett jogi képviselőhöz fordulni.

2 – Ügyvéd (Ingatlanjogász)

Az ügyvéd nem csak az előnyös szerződési feltételek elérésében segítheti amerikai lakóingatlanba fektetni készülő ügyfelét a másik féllel szemben, de a brókerrel szemben alaposabb jogi ismeretekkel rendelkezik.

Ennek köszönhetően részletesebben ki tudja elemezni a szerződés feltételeit. Célszerű észben tartani, az USA egy szövetségi köztársaság, és minden államnak megvan a maga jogrendszere.

Az ügyféd legfőbb feladata az ingatlan hátterének a vizsgálata, mely során megállapítja az ingatlanon bejegyzett esetleges terheket. Ez a vizsgálat rendkívül fontos, hiszen kiderül, hogy az eladó egyáltalán rendelkezik az ingatlan eladási jogával.

Például ha az ügyvéd egy bejegyzett jelzálogot talál a vizsgálat során, ezt a vásárló előnyére fordíthatja, és jelentős árengedményt kérhet a jelzálogra hivatkozva. Ugyanakkor bármilyen függő probléma megoldását szavatolhatja.

Egy másik fontos feladata a dokumentumok ellenőrzése, melyek fényt deríthetnek esetleges hibákra, az ingatlannal kapcsolatos műszaki problémákra.

A legtöbb esetben, hogy mindkét fél védve legyen, az előleg egy ügyvédi letét számlára kerül, majd a fennmaradó összeggel együtt kerül a teljes vételár kifizetésre. Ha csak egy kis összeg is hiányzik, a tranzakciót az ügyvéd befagyasztja.


Végül a tulajdonjog bejegyzését a megyei és az állami földhivatalba gyorsan végrehatja az ügyvéd, gyakorlata és tapasztalata segítségével.

3 – Title Company

A Title Company elnevezésű cégek az ingatlaneladáshoz kapcsolódó dokumentációk előkészítésével foglalkoznak. Főleg az USA-ban és Kanadában működnek.

Alapvetően ugyanazt a szolgáltatást kínálják, mint az ügyvédek, ugyanakkor gazdaságosabb alternatívát jelentenek. Gondoljunk csak bele, hogy az ügyvéd kihez fordul, ha az előző bekezdésben említett ingatlan hátterének a vizsgálatáról van szó? Természetesen egy Title Company-hoz.

Összegzés

Az a befektető, aki úgy dönt, hogy az amerikai ingatlanpiacba fektet be, ehhez a három szereplőhöz fordulhat az ingatlan vásárlásával kapcsolatban. Hogy ki melyiket válassza, az egyéni igényektől függ. A jogászok többe kerülnek, mint a másik két lehetőség, cserébe komplett szolgáltatást kapunk.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.