Részvényekbe fektetnél, de bizonytalan vagy? Útmutató kezdőknek

Ha már van pár százezer forintod, amit részvényekébe fektetnél, ideje a tettek mezejére lépned. Ha nem rendelkezel elég információval, akkor ezt a cikket neked írtam. Ebben a bejegyzésben megosztom veled, hogyan válhatsz részvénybefektetővé és hogyan maximalizálhatod a profitot minimális költségek mellett.

Milyen befektető vagy?

Mielőtt megnyitnád az értékpapír számlád egy brókernél, tedd fel magadnak a kérdés: milyen befektető vagyok én? Tisztában kell lenned a pénzügyi céljaiddal és a vállalt kockázat mértékével ahhoz, hogy részvényekbe is fektess.

Vannak, aki maguk szeretik kezelni portfóliójukat, míg másuk inkább szakemberre bízzák. Mindegy melyik típusba tartozol, rendelkezned kell befektetési stratégiával. Ha ezek hiányoznak, akkor először ezen gondolkozz és csak utána azon, hogy melyik vállalatok részvényeiből vegyél!

Vagyonkezelők és online brókercégek

Kétféle brókercég verseng az befektetőkért. Az egyik típusba a teljes körű szolgáltatást nyújtó vagyonkezelők tartoznak. Pénzügyi és befektetési tanácsokkal látnak el, segítenek kialakítani nyugdíjprogramodat, megkeresik a legjobb biztosítási ajánlatot, tehát minden foglalkoznak a pénzügyeken belül.

Általában ezek a cégek magasabb jövedelemmel rendelkező ügyfelek szolgálnak ki, és különböző díjakat számolnak fel a szolgáltatásaikért: tranzakciós díjak, kezelési költség, sikerdíj, esetenként akár éves előfizetési díjat is. A belépési limit általában 25 és 100 millió forint között mozog.

Az utóbbi két évtizedben kialakult az online brókercégek csoportja. Ők a kevésbé tehetős ügyfeleket célozzák meg és többnyire csak az alapvető szolgáltatásokat kínálják: értékpapírszámla kezelés, tranzakciók, egyenleg, stb.

Fontos különbség, hogy a legtöbb ilyen brókercégnél nincs belépési limit, vagy ha van is minimális. Általában csak számlavezetési és tranzakciós díjat számolnak fel. Nincs lehetőség tanácsadásra, vagy ha igen akkor az is plusz költséggel jár.

Mire figyelj értékpapírszámla nyitáskor

Értékpapírszámla nélkül nem vásárolhatsz részvényeket, ezért ez az első és legfontosabb lépés. A legfontosabb szempontok, melyeket figyelembe kell venned az alábbiak:

  • milyen díjakat dolgozik a szolgáltató
  • hány és melyik befektetési alapokat forgalmazzák
  • elérhető szolgáltatások
  • tagja-e a szolgáltató valamelyik banki csoportnak
  • garancia
  • van-e lehetőség részvények adás-vételére

Ezeket jól rágd át, mielőtt meghozod a döntést. A későbbiekben egy rosszul megválasztott szolgáltató miatt százalékokban mérheted a veszteséget éves szinten.

Ismerd meg a befektetésekkel járó költségeket

Biztos hallottad már a mondást, miszerint nincs ingyen ebéd. Akármennyire is olcsónak hirdeti magát egy brókercég, és csak minimális tranzakciós költségeket von le a számládról, ő is az ügyfelek pénzéből él.

Így vagy úgy, de egy bizonyos százalékát a pénzednek náluk fogod hagyni. Nem mindegy azonban, hogy hány százalékról is van szó. Alaposan nézz utána a piacon tevékenykedő cégeknek és tanulmányozd át a díjtáblázataikat, hogy ne érjenek később meglepetések.

Értékpapír tranzakció jutaléka

Ha aktív kereskedésbe szeretnél kezdeni, akkor számolnod kell azzal, hogy minden tranzakció után jutalékot von le a bróker. Ez általában 1%, ami nem tűnik soknak, de ha csak egy adást-vételt nézünk, az ugye 2 ügyletből áll, tehát máris 25-ról beszélünk.

Ha egy hónapban háromszor adod el, majd veszed meg ugyanazt a részvénycsomagot, máris 6% mínusszal kell számolnod 30 nap alatt. Vannak persze olyan szolgáltatók, akik 0,1% és 0,2% közötti tranzakciós díjat kérnek a részvény adás-vételért. Érdemes ilyet keresned, ha gyakran szeretnéd forgatni a pénzed.

Befektetési alapok költségei

A legáltalánosabb költségek, melyekkel számolnod kell befektetési alapokkal kapcsolatban: alapkezelési díj, forgalmazási díj, letétkezelési díj, felügyeleti díj és esetenként sikerdíj. Ezeket a díjakat levonják a bruttó hozamból, tehát a számlán már a nettó hozamot fogod látni.

Értelemszerűen minél magasabbak ezek a díjak, annál kevesebb lesz a hozamod. Nagyon eltérő díjtáblázattal dolgoznak a hazai befektetési vállalatok. Van ahol sem a számlanyitásért (ez elég gyakori) sem a számlavezetésért (ez már nem) nem kell fizetni.

Máshol pedig több tízezer forintot kérnek el ugyanezekért. A befektetési jegyek vételi és eladási díja is eltérő. Nullától több ezer forintig terjed a skála itt is. Általában ahol kevesebb a számlavezetési díj, magasabbak a tranzakciós díjak és fordítva.

Csökkentsd a kockázatot diverzifikációval

Mivel a tegnapi cikkem pont a diverzifikációról szólt, ezért most nem térnék ki részletesen rá, de azért leírok itt is néhány gondolatot. Dióhéjban annyit, hogy minél több típusú eszközbe fekteted a pénzed, annál kevesebb lesz a befektetéseid együttes kockázata.

Persze ezt ésszerűen kell kezelni. Ha alapvetően kockázatkerülő típus vagy, és megelégszel az állampapírok hozamaival, felesleges a portfóliódat öt különböző féle állampapírba, vagy kincstárjegybe fektetni.

A diverzifikáció szerepe mérsékelt és magas kockázatú eszközöknél (részvény, deviza, részvényalapok, ingatlanalapok, nemesfémek, certifikátok, stb.) erősödik fel, és nélkülözhetetlen eleme a portfólió építésnek.

Összefoglalás

Szánd rá az időt, hogy összehasonlítsd a brókercégek és vagyonkezelők díjazását, és válaszd ki azt, amelyik számodra a legkedvezőbb. Ha több tízmillió forinttal rendelkezel, érdemes egy komplex szolgáltatást nyújtó vagyonkezelőhöz fordulni.

Ha néhány millió forintot szeretnél befektetni, akkor jobban jársz, ha egy brókercégen keresztül saját magad kezeled a befektetésedet. Ebben az esetben arra figyelj, hogy ha aktívan szerzetnél részvényekkel kereskedni, olyat válassz, ahol alacsonyak a tranzakciós díjak.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.