Megismétlődik a dot-com sztori? A Bitcoin az új Amazon?

2000 márciusában akkori történelmi csúcson (5048 ponton) volt a NASDAQ, majd 2002 októberéig 1114 pontra zuhant vissza. Ezt a mélyrepülést később már csak úgy nevezték, mint a dot-com lufi kipukkanása. Kísértetiesen hasonló esemény játszódik le a kriptovaluták, különösen a Bitcoin körül. A két történet közti hasonlóságról olvashatsz ebben a cikkben.

forrás: hackernoon.com

Számos nagy online piactér, mint a pets.com és boo.com, valamint kommunikációs társaságok, mint a Worldcom, vagy Global Crossing esett áldozatuk a tőzsdekrachnak. Sok más vállalkozással együtt mentek csődbe egymás után. Néhányan viszont, mint az Amazon és az eBay hamar magukhoz tértek és gyors növekedést tudtak felmutatni.

A NASDAQ összeomlása

Mi vezetett ahhoz, hogy bő 2 és fél év alatt 78% százalékot esetek a technológiai részvények? A 90-es évek közepétől a végéig a vagyonkezelők és befektetési bankok átalakították portfóliójukat. Bármilyen áron be akartak szállni a technológiai őrületbe, mindegyik akart egy jókora szeletet az internettortából. Ennek a történelmi háttere, hogy az USA-ban 15%-ról 35%-ra emelkedett a számítógépek aránya a háztartásokban 1990 és 1997 között. Az otthoni PC már nem volt többé luxus, egyre elérhetőbbé vált bárki számára.

Ezzel egy időben az internet felhasználók száma, valamint a sávszélesség is ugrasz szerűen megnőtt. Akkoriban kismillió garázscég épült erre a trendre, akik közül mára olyan cégekké nőtték ki magukat, mint a Google, az eBay vagy az Amazon. Egy 1997-es új adóbevallási törvény csökkentette az Egyesült Államokban a tőkenyereség adót. Ettől kedvet kaptak a befektetők a spekulatív kereskedésre. A NASDQ index 1995 és 2000 között 400 százalékos szárnyalás után csaknem 7000 pontos csúcsot ért el.

A befektetési bankok és alapkezelők mellett megnőtt a kisbefektetők és magánbefektetők által bevont tőke is. Sokan hagyták ott állásaikat és teljes munkaidőben foglalkoztak napon belüli ügyletekkel. Ezt meglovagolta a média és a csapból is az folyt, hogy milyen mértékben szárnyalnak a technológia részvények.

forrás: wikipedia

Tulajdonképpen az egész dot-com történet egy óriási mértékű tőzsdei spekuláció volt, a részvények túlértékeltté váltak. 2000 tavaszán aztán egymás után jöttek a rossz hírek, (japán gazdasági recesszió, a Yahoo! és eBay közötti fúziós tárgyalások megszakadása, stb.) A nagy befektetők látván az árfolyamok megtorpanását, 2000 őszétől rendre nyitották short pozícióikat. Az árfolyamesés aztán tömeges eladáshoz vezetett, végül 78 százalékos zuhanás után a NASDAQ 1114 ponton állt meg 2002 októberében.

Gyorsan felpattant az Amazon

Sok online üzleti profilú részvénytársaság ment csődbe lufi kipukkanása után, de a túlélők közül a legtöbbnek hosszú évek munkájába került helyre jönni. Néhány kivételes cég, mint az Amazon hamar talpra állt. Online könyvesbolt gyakorlatilag úttörőként komplett webáruházzá alakult. Már nem csak könyveket, hanem, CD-ket, DVD-ket, számítógépes játékokat, ruházati cikkeket, bútorokat is sok más is lehetett vásárolni.

A cég részvényének az árfolyama hamar elindult felfelé, 2003 októberében már 54,43 dollárt adtak egy papírért. 2001 szeptemberében még 6 dollár is kereskedtem Amazon részvényekkel. Az alábbi grafikon mutatja az Amazon részvényárfolyamának alakulását

forrás: macrotrends.com

A történelem ismétli önmagát?

Nagyon hasonló történet kezd kibontakozni a kriptodevizák világában, ahol a Bitcoin tekinthető zászlóshajónak. Éveken át a Bitcoint csak az online befektetések hozamvadászai és a kriptobányászok ismerték. 2016 év végén aztán elindult felfelé az ára egy hosszú stagnálás után. Eleinte lassan emelkedő trendet mutatott, majd 2017 harmadik negyedévében elindult a rali.

forrás: bitcoinwiki.org

A hype felkapta a digitális devizát és mindenki be akart szállni. 2017. december közepére az árfolyama majdnem átlépte a 20 000 dollárt, hogy aztán egy év alatt visszaessen 4000 dollár alá. Ha 2017 a szárnyalás éve volt, akkor 2018 a mélyrepülésé. Most kell (újra) beszállni. Gondolhatnád jogosan, azonban vannak olyan körülmények, amelyek az árfolyam további esését valószínűsítik. Ezzel kapcsolatos cikkemet ide kattintva olvashatod.

Nézzük most meg azokat a párhuzamokat, amelyek alapján jogosan vizionálod a bikapiacot. A Bitcoin, csak úgy, mint annak idején az Amazon úttörő volt a maga idején. Az Amazon gyakorlatilag létrehozott egy virtuális könyvesboltot, a Bitcoin pedig egy virtuális fizetőeszköz. Nekem az a személyes véleményem, hogy a Bitcoin megelőzte a korát. A jövőben simán elképzelhetőnek tartom a blokklánc technológia alkalmazását online bankkártyás fizetéskor vagy banki átutalásnál.

A Bitcoint én egyébként a papírpénzhez hasonlítom. Ma már a pénz is virtuális. Évszázadokon át a papírpénz értékét az aranyfedezet biztosította. Ma már nincs a névértéke aranyfedezethez kötve. El tudom képzelni, hogy annak idején a 17-18. században ugyanúgy kétkedve fogadták a papírpénz megjelenését a befektetők és a polgárok, mint 2009-ben a Bitcoint. Egy fontos különbség azonban, hogy a bankjegyeket akkoriban a központi bankok bocsátották ki. A kriptodevizákat ellenben egyetlen bank sem felügyeli, se nem szabályozza. Kibocsátása a központi bankoktól független.

A Bitcoin-nak megvan a létjogosultsága. Pontosan azért, mivel nem függ a bankoktól és a pénzpiactól, egy gazdasági vagy pénzügyi válság nem érintené az értékét, sőt valószínűleg sokan vennének Bitcoint a részvények eladásából befolyt összegből. A megnövekedett kereslet ismét felfelé nyomná az árfolyamot.

Összefoglalás

Bár van rá esély, hogy a Bitcoin hasonló utat fog bejárni, mint a technológiai részvények tették a dot-com buborék kipukkanása után, azért az nem valószínű, hogy ez a következő 2-3 évben bekövetkezik. Egy korábbi cikkben leírtam miért gondolom így, ide kattintva elolvashatod. Ugyanakkor jó, ha rajta tartod a szemed, mert ha bekövetkezik pár olyan esemény, ami a Bitcoin szárnyalását hozná el megint, óriásit szakíthatsz a jó időzítéssel.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Mit tegyél, ha zuhan a tőzsde? Menekülő terv

Esettanulmány: hogyan alakítottam a veszteséget profittá?

Arany vagy részvény? Mikor melyikbe fektess?

10 hiba, amit kerülj el, ha a tőzsdén kereskedsz

3 ok, miért kerüld a Bitcoint 2019-ben

Hogyan fektethetsz Bitcoinba?

Összeomlik a Bitcoin vagy most kell befektetni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.