A sikeres cashflow menedzsment titka

A legtöbben azt hiszik a cashflow menedzsment csak a vállalkozásokat, cégeket érintő témakör, azonban megtervezett pénzáramlás nélkül bizony sok pénz folyhat el ilyen-olyan kiadásokra. Ebben a cikkben a pénzügyi tervezés fontosságára szeretném felhívni a figyelmet.

forrás: perfectaccountingservice.com

Nem lehet elég sokszor hangsúlyozni, hogy pénzügyi tervezés nélkül sokkal több fölösleges kiadásod keletkezik. Miért? A válasz rendkívül egyszerű. Ha nem, tudod, hogy mennyit költöttél egy hónap adott napjáig, akkor honnan tudnád, hogy mennyit költhetsz még? Na, ugye.

A cashflow menedzsment alapja

Először is tisztázzuk, hogy mit jelent a cashflow menedzsment, azaz a pénzáramlás kezelése. Első és legfontosabb teendőd, hogy veszel egy spirálfüzetet, vagy nyitsz egy Excel táblát és elkezded vezetni a havi bevételeidet, és a kiadásokat.

Néhány hónap után körvonalazódni fog, hogy mennyit kell költened egy hónapban átlagosan élelmiszerre, háztartási szerekre, rezsire, és egyéb fix költségekre. Pár hónap alapján számolj egy átlagot és próbáld a fix kiadásokra szánt keretet tartani.

Ugyanígy írd össze a bevételeidet is. Hasonlóan a kiadásokra szánt keret esetében, itt is törekedj arra, hogy, a jövedelmed ne legyen kevesebb. Ha csak a munkabéred jelenti a jövedelmed, akkor ez nem lesz nehéz feladat.

Ha vállalkozó vagy, akkor dolgozz azon, hogy egy átlag szintet minden hónapban kitermelj. Ami ezen felül jön, az legyen plusz. A többletet mindig rakd félre váratlan kiadásokra, az ünnepekre,  vagy megtakarítási programodhoz. Lehetőség szerint ne számolj a plusz bevétellel, mindig csak az átlag jövedelemmel számolj.

Milyen előnyöd származik a jövedelem és a kiadások könyveléséből?

Néhány hónap után tudni fogod, hogy átlagban mennyi pénzt tudsz félretenni egy hónapban. Ez az összeg fogja képezni a megtakarítási terved alapját. Amint elkezded vezetni a háztartásod pénzmozgását, pontosan fogod tudni minden hónap közepén, hogy addig mennyit költöttél, és mekkora összeg áll még rendelkezésre.

Ennek köszönhetően egy előre eltervezett megtakarítási program szerint kezelheted a félre tett pénzedet, mely a befektethetsz különböző eszközökbe. A kockázatvállalás mértéke szerint egy portfóliót kell kialakítanod az alacsony, mérsékelt és magas kockázatú eszközökből.

Portfóliót kialakíthatsz rövid, közép és hosszú távra is. Törekedj biztonságosan befektetni a megtakarításodat! Gondolom, nem szeretnéd a kemény munkával megkeresett pénzedet elveszíteni. Kockázatosabb eszközökbe csak kellő tapasztalattal vágj bele, és csak akkor, ha az adott összeg elvesztése nem jelent problémát. Biztonságos portfólió építéséről készült cikkemet ide kattintva olvashatod.

Folyamatosan növeld a portfóliódat

Miután már nem csak a munkabéredből, vagy a vállalkozásod bevételéből származik jövedelmed, hanem a befektetéseid hozamából is, törekedj arra, hogy a hozamot mindig forgasd vissza. Ezzel növelni fogod a tőkédet és a megtakarításodat is.

Mindig határozz meg egy szintet, amikor már kicsit többe költhetsz majd. Soha ne költsd el a befektetéseid teljes hozamát, mert akkor nem fogsz tudni egyről a kettőre lépni. Megrekedsz egy szinten, amiről soha nem fogsz tudni elmozdulni.

Például eldöntöd, hogy akkor fogod csak emelni a kiadásokra szánt keretet (mondjuk 10 000 forinttal) ha elértél egy 50 000 Ft-os bevétel növekedést. Ha ezt betartod, akkor folyamatosan gyarapodni fog a vagyonod, ugyanakkor emelni tudod az életszínvonaladat is.

Sajnos ma már egész egyszerűen nem lehet kikerülni, hogy ne költsd többet, ha jobb életre vágysz. Ha a megélhetésen kívül szeretnél rendszeresen kikapcsolódni, moziba, étterembe járni, a családdal kirándulni, akkor ehhez bizony pénzre van szükség.

A gond ott kezdődik, ha ezt mindig a fix bevételeidből szeretnéd fedezni. A legtöbben ott hibáznak, hogy a fiatal éveikben egyáltalán nem tartalékolnak. Egyik napról a másikra élnek, később pedig már a család mellett nem egyszerű feladat akár 10-20 ezer forintot is félre tenni.

Ezért kell a 20-as években összegyűjteni annyi pénzt, amennyiből már el lehet indulni a 30-as évek elején. Mennyivel könnyebb még a szülőkkel egy háztartásban félre tenni, mint akkor, amikor már minden egyes forintot be kell osztanod.

Pénzügyi műveltség, avagy hogyan oszd be a pénzed

Magyarországon sajnos ennek nincs kultúrája. Velem se ült se soha édesapám, vagy édesanyám gyerekkoromban, hogy elmagyarázza, hogyan működik a pénz, és hogyan tegyek félre, és ami a legfontosabb, hogy miért tegyek félre.

Nem volt sose zsebpénzem, amire szükségem volt, amit kértem, azt megvették. Ez egy általános hiba. Már gyerekként meg kellene értenünk a pénz szerepét, és azt hogyan bánjunk a pénzzel. Én is csak gimi után kezdtem megérteni, hogy miért fontos a nyári munkából megszerzett pénzemet beosztani.

Ez még nem is volt annyira késő, viszont sajnos sokan még az egyetem elvégzése után se állnak készen arra, hogy tudatosan kezeljék a pénzügyeiket. Hogy is várhatnánk el akkor, hogy rendszeresen tegyenek félre már az első fizetésüktől?

Bár nekem még csak kisgyermekem van, (négy hét múlva várjuk a másodikat) én 8-10 éves koruktól tudatosan fogom őket arra nevelni, hogyan gazdálkodjanak a zsebpénzükkel. Szerintem ez elengedhetetlen ahhoz, hogy később maguk is képesek legyen tervezetten költeni és félretenni.

Titeket neveltek a pénz kezelésére, vagy Ti is magatoktól tanultátok meg beosztani? Oszd meg hozzászólásban!

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on!

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.