9 tipp hosszú távú befektetési stratégia kialakításához

Mint az élet minden területén, a befektetésidben is az aranyközépút vezet a sikerhez. Ez különösen igaz, ha hosszú távú stratégia szerint szeretnéd kamatoztatni a pénzed.  Ami egyik évben nyereséges, a másikban veszíthet az értékéből. Ebben a bejegyzésben tippet osztok meg, melyek segítségével tökéletesítheted a hosszú távú befektetési stratégiádat.

forrás: pixabay.com

1. Abba fektess, amihez értesz

Soha ne fektess be olyan eszközbe, amihez nem értesz. Ha nem vagy jártas egy iparágban, hogyan tudod kiszűrni a hírekből és az elemzésekből a hasznos információt? Mi alapján fogod meghozni a döntéseket? Honnan fogod tudni, hogy milyen trendek alakulhatnak ki a közeljövőben?

Ezért fontos, hogy tájékozódj és olvass minél többet azokról a gazdasági szektorokról, melyekbe fektetnél. Folyamatosan képezned kell magad, hogy fel tudd ismerni a beszállási és kiszállási pontokat. Ha megfelelő felkészültség nélkül fektetsz valamibe, az nagyjából ugyanolyan, mintha egy kaszinóban próbálnál szerencsét.

2. Fektess be, amint lehet

Minél tovább van a pénzed befektetve, annál nagyobb profitot hozhat. A hosszú távú befektetési stratégia kulcsa a türelem. Fektess minél korábban, már a húszas éveid elején. Igaz, hogy a hasznát majd évtizedek után fogod élvezni, de nem lesznek anyagi gondjaid, az fix.

Nézzünk meg egy egyszerű példát. Tegyük fel, hogy az első alanyunk 20 éves korától 30 éves koráig befektet minden évben havi 20 000 forintot nyugdíjpénztárba, utána nem fizet be többet. Második alanyunk csak 30 évesen kezd el befektetni ugyanennyi összeget, de ő fizeti 35 éven keresztül.

65 éves korára az első alanyunknak több lesz a megtakarítása, mint a másodiknak. 7%-os éves hozammal számolva az első alanynak a megtakarítása 36 538 828 forint lesz, míg a második alanyé 34 241 275 forint.

3. Cashflow menedzsment

A hosszú távú befektetési stratégia és portfólió első és legfontosabb eleme a cashflow menedzsment. Minden hónapban rendszeresen növeld a tőkédet egy minimum összeggel! Ha törik, ha szakad, ezt a pénzt tedd félre a portfóliódba.

Amikor a befektetéseid nem hoznak annyit, amennyit vártál, mentőövet jelent a havi rendszeres megtakarítás. Ne csak a hozammal növeld a tőkédet, hanem havi szinten tegyél félre, így akkor is növekedni fog a tőkéd, amikor a hozamod alacsonyabb lesz a vártnál. Olvasd el a sikeres cashlow menedzsmentről írt cikkemet is!

4. Hagy ki az érzelmeket

Ha engeded, hogy az érzelmeid vezéreljék a döntéseidet, bajban leszel. Legyél nyitott és mindig a józanész vezérelje a döntéseidet, ne hagy magad befolyásolni az érzelmeid által. Minél nyitottabb leszel, annál megfontoltabb döntést tudsz hozni.

Ez a legfontosabb olyan időben, amikor nem teljesítenek a legjobban befektetéseid. Egy rosszul időzített kiszállás, melyet a bukástól való félelem vezérel, tönkreteheti az egész stratégiádat. Mindig észérvek alapján hozz döntést, ne az érzelmeid diktáljanak!

5. Ne engedj a kísértésnek

Gyakori kifogás azoktól, akik nem tudnak félretenni havi szinten, hogy épp nincs miből. Közben azért évente cserélik a telefont, nem rég vettek új 4K tévét, és persze wellness hétvégére is eljárnak legalább egy évben kétszer.

A legtöbben hajlamosak vagyunk összekeverni a szükségletet a vágyakkal. Igaziból az iPhone 4 is betölti azt a funkciót, amit a 8-as verzió. HD tévén is lehet élvezni a filmeket, wellness hétvégére is elég elmenni egy évben egyszer. Ezek nem szükségletek.

Ha hajlandó vagy némi áldozatot hozni, igenis belefél az a havi 20 000 forint megtakarítás. Nem ezen fog múlni a boldogságod, viszont ezen fog múlni az anyagi jóléted. Melyik ér többet? Fiatalon megvenni mindenféle csili-vili kütyüt, vagy családapaként biztos anyagi jólétben élni?

6. Különítsd el a befektetéseidet a készpénz tartalékodtól

Az egyik legnagyobb kockázat a befektetésedben az, ha rosszkor van szükséged pénzre. Néhány év hozamát is elbukhatod, ha rossz időben kell kiszállnod egy eszközből. Ezért nagyon fontos, hogy külön kezeld a tartalékaidat.

Legyen mindig elegendő készpénztartalékod olyan esetre, ha valami váratlan kiadást kell fedezned. Ezzel megakadályozhatod, hogy a befektetésedhez kelljen nyúlnod. Ha ennek a kockázatát kiiktatod, máris tettél azért, hogy javíts a hozamod valószínűségén.

7. Legyenek a részvények a stratégiád alapkövei

Az értékpapírok a hosszú távú vagyonépítés egyik legjobb eszközei. Legyőzik az inflációt és folyamatosan növelheted a portfóliódat részvénybefektetéseiddel. 20-30 éves periódusban átlag 7% hozamot kényelmesen el lehet érni.

Ha nem spekulánsként szeretnél a részvényekkel kereskedni, akkor nem kell tőzsdegurunak lenned. Elég, ha tájékozott vagy a kiszemelt cégek hátterével és gazdasági teljesítményével. A blue chip részvényeken viszonylag kicsi a kockázat, de árfolyamuk hosszú távon stabilan emelkedik.

8. Diverzifikálj

Nincs annál nagyobb kockázat, mint amikor csak egy vagy két féle eszközbe fekteti valaki a pénzét. Ha megveszel egy ingatlant és nem tudod kiadni, állni fog benne a pénzed. Ha egy részvénybe tolod minden tőkédet, ki vagy szolgáltatva annak az egy papírnak.

A diverzifikáció kulcsfontosságú egy hosszú távon nyereséges portfólió építésénél. Ha minél több eszközbe osztod szét a pénzed, annál kevésbé fog fájni, ha egy-két eszköz alul teljesít. Igaz, hogy csökkented valamilyen szinten a várható hozamit, de a kockázat jelentős csökkentése 2-3%-kal kevesebb hozamért bőven megéri.

9. Proaktívan menedzseld a portfóliód

Időként érmes áttervezni a portfóliót és átcsoportosítani az eszközallokációt ahhoz, hogy maximális hozamot érj el. Ne arra gondolj, hogy napi szinten kell figyelned, hogy épp miből mennyit vegyél el és hova rakd át.

Ugyanakkor 1-2 évente érdemes az aktuális trendeknek megfelelően átalakítani az eszközarányokat. Ha az arany épp elkezdett szárnyalni, miért ne raknál bele pénz, amikor a részvényárak zuhannak? Egy jól diverzifikált portfóliót is érdemes finom hangolni az évek során, ezzel pár százalék extraprofithoz juthatsz.

Összefoglalás

Ha a fenti tippeket megfogadod, sokat tettél azért, hogy a maximális hozamra tegyél szert befektetéseidből. Minden egyes forintért keményen meg kell dolgoznod, hagyd hát, hogy a pénzed is ilyen keményen dolgozzon érted! A befektetések világa nem annyira bonyolult, de azért oda kell figyelni alapvető szabályokra.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.