10 tipp a pénzügyi biztonsághoz 30 éves korod előtt

A huszonévesek számára bizonyára nem a pénzügyi biztonság a legfontosabb téma. Életük legnagyobb kiadásai előtt állnak: autóvásárlás, házasság, lakásvásárlás, családalapítás, stb. Nehéz ebben az időszakban a jövőre gondolni. Ugyanakkor néhány fontos szabályt betartva sokkal könnyebben alapozhatod meg a jövődet és a nyugdíjas éveidet.

forrás: pixabay.com

Azon kívül, hogy több mindent engedhetsz meg magadnak és a családodnak, van egy másik fontos előnye az pénzügyi stabilitásnak. Ha már voltál olyan helyzetben, hogy a hó végén számolgatnod kellett a pénzt, akkor tudod, hogy mire gondolok.

A pénzügyi bizonytalanság egy óriási stressz forrás. Ha állandóan azon kell aggódnod, hogy miből fogjátok kihúzni a hónap végéig, akkor nagyon hamar ki fogsz égni, és elveszíted a motivációt egy jobb élethez. Nem fogsz tudni kilépni a taposómalomból és az egész életed egy küzdelemmé válik a megélhetésért.

Ebben a cikkben 10 tippet osztok meg, melyek segítenek elérned a pénzügyi biztonságot, mielőtt betöltöd a harmincat.

1. Élvezd az életet

Természetesen ezt ne úgy értsd, non-stop bulizz. Találd meg az egyensúlyt a család és a barátok, valamint a munka és a szórakozás között. Élj felelősség teljes életet, de ne vond meg magadtól a pihenést és a szórakozást. Fiatalon kell magad kibuliznod, nem akkor, amikor már családod van.

Könnyebben engedheted meg magadnak a bulikat, kirándulásukat és utazásokat fiatalon, esetleg amíg a szülői házban laksz. Később saját házadban, család mellett erre már kevésbé fog jutni. Sokan követik el azt a hibát, hogy 30-40 évesen akarják bepótolni, ami kimaradt huszonévesen.

Erre aztán, nem hogy a pénztárcájuk, de a házasságuk is rámehet. Élj mindig a korodnak megfelelően. Huszonévesen, függetlenként beleférnek a görbe esték, éjszakai kimaradások, de családos emberként már nem.

2. Térképezd fel a képességeidet

A legfontosabb eszközeid a pénzügyi stabilitás eléréséhez saját képességeid. A karriered lesz a bevételi forrásod egyik alapköve. Tisztában kell lenned azzal, hogy mihez értesz igazán, miben vagy jó. Az pályaválasztás az egyik legfontosabb döntés az életben. Ne kapkodd el!

Tanulj olyat, ami igazán közel áll hozzád! Ha nem szívvel lélekkel végzed a munkád, akkor egy idő után belefásulsz, és nem leszel képes előre lépni. Nem lehetetlen 30 éves kor környékén pályát módosítani, de mindenképp könnyebb már a karriered kezdetén megtalálni a helyes utat.

Soha ne sajnáld a pénzt, amit az oktatásodra költesz. Minden diploma, tanfolyam és kurzus növeli a szakmai tudásodat, és hozzásegít az elhelyezkedéshez. Ma a munkaerőpiac pontosan ugyanúgy működik, mint bármilyengazdasági ágazat. Minél több tudással rendelkezik egy jelentkező, annál több fizetést ér meg a munkáltatónak.

3. Tervezz is, ne csak megtakaríts

Kutatások alátámasztották, hogy akik rendelkeznek pénzügyi tervvel, nagyobb vagyonra tesznek szert azokkal szemben, akik csak célok nélkül spórolnak. A sikeres emberek célorientáltak. Ha például eltervezed, hogy veszel egy 2 milliós autót 3 éven belül, nagyobb eséllyel lesz meg rá a pénzed, mint ha csak úgy gyűjtenél konkrét futamidő és összeg nélkül.

Még jobb, ha készítesz egy ütemtervet és felvázolod, hogyan fogod elérni a kívánt összeget. Időről időre ellenőrizd, hogy a terveknek megfelelően gyarapszik-e a pénzed. Ezzel a rendszeres kontrollal tovább növeled annak az esélyét, hogy elérd a célodat.

4. Határoz meg rövid távú célokat a hosszú távú célok érdekében

Az élet mindig tartogat meglepetéseket és rengeteg változás fog történni a következő 30 év során. Ez kissé ijesztő azon fiatalok számára, akik hosszú távon szeretnék megtervezni pénzügyeiket. Ahelyett, hogy több évtizedre előre tervezel, állíts fel rövidtávú célokat!

Kezdd azzal, hogy önerőből veszel autót, visszafizeted a diákhitelt két év alatt, előre takarékoskodsz a lakásvásárlásra, vagy a nyugdíjra. A lényeg, hogy amint eléred a célodat, rögtön állíts fel egy újat. Ha folyamatosan éred el és határozod meg rövid távú céljaidat, könnyebben fogod elérni a hosszú távúakat.

Ha a célod az, hogy 40 éves korodra havi 1 millió forint jövedelemmel rendelkezz, akkor először legyen meg a százezer, majd a háromszázezer és az ötszázezer. Lépésről lépésre haladj, ne rögtön a végcél lebegjen a szemed előtt!

5. Gondolj a nyugdíjra!

Amikor frissen végzel az egyetemen és először munkába állsz, valószínűleg nem az lesz az első feladatod, hogy elkezdj félre tenni a nyugdíjadra. Pedig az kéne, hogy legyen. Egy korábbi cikkemben már arról, hogy mennyire fontos időben elkezdeni félretenni az idős évekre, ezért most csak egy rövid gondolatot osztok meg.

Havi több százezer forintban mérhető a különbség aközött, hogy 25 vagy 35 éves korodban kezdesz nyugdíj célra megtakarítani. Ne halogasd! Mire vége lesz aktív éveidnek, hálát adsz majd fiatalkori önmagadnak, hogy időben elkezdted és nem vártál tovább.

6. Óvatosan bánj a pénzzel

Fiatalon nagy a csábítás elkölteni a pénzt mindenfélére. Miután már van saját fizetésed, végre vehetsz magadnak egy új 4k tévét, megveheted a legújabb iPhone-t, éss végre telik a legdivatosabb ruhákra.

A gond ezzel csupán az, hogy ezek mind múlandó dolgok. A tévéd, az iPhone és a trendi cuccaid is elavulnak idővel, értéküket gyorsan elveszítik. Mindig a legújabb modelleket hajszolva egy olyan ördögi körbe kerülsz bele, ami csak viszi a pénzed.

Elégedj meg azzal, ha csak néhány évente cseréled a telefonod és gondolkozz el azon, hogy egyáltalán szükséged van-e csúcskategóriás mobilra? Lehet, hogy a fele annyiba kerülő modell is épp annyira kiszolgál. Költs ésszerűen és sokkal több marad a zsebedben!

7. Legyél pénzügyileg tájékozott!

Pénzt keresni egy dolog. Pénzt félre tenni és befektetni teljesen más kávéház. Informálódj minél többet a témában! Olvass személyes pénzügy témában könyveket, blogokat, online magazinokat! A pénzügyi menedzsment egy élethosszig tartó folyamat.

Kutatások szerint azok, akik tájékozottak a pénzügyek világában, tehetősebbek azoknál, akiknek hiányosak az ismereteik. Ez mondjuk teljesen logikus, valószínűleg kutatások nélkül is le lehet vonni a következtetést. Szánd rá Te is az időt, hogy rendszeresen szerezz új ismereteket!

8. Ragadd meg a lehetőségeket, vállald a kockázatot

Fiatalon nagyobb kockázatot vállalhatsz, mint idősebb korban, ezért több lehetőség is adódhat az életedben, melyek jelentősen javíthatják az életminőségedet. Persze követhetsz el hibákat, de ezekből tanulhatsz, és inkább huszonévesen hibázz, mint ötvenévesen.

Az alábbi kockázatok vállalása belefér fiatalon a magasabb fizetés és/vagy jobb életminőség reményében:

  • Másik városba költözés több munkalehetőség miatt
  • Visszaülni az iskolapadba
  • Munkahelyváltás kevesebb fizetésért, de jobb előrelépési lehetőség miatt
  • Vállalkozás indítása
  • Magasabb kockázatú és várható hozamú részvénybefektetések

Ahogy telik az idő, számos fontos kötelezettség (család, lakáshitel, stb.) miatt egyre kisebb kockázatot leszel hajlandó vállalni. Ezekbe csak fiatalon érdemes belevágni.

9. Hitelt csak befektetéshez vegyél fel, sose a luxus finanszírozásához

Bármennyire is csábító lehet hitelből elmenni egy luxus hajóútra vagy szalonból vásárolni új autót, ezek mind csak vinni fogják hosszú távon a pénzed és nem fogsz tudni félretenni befektetéseidhez. Hitelt mindig csak befektetési céllal vegyél fel. Felejtsd el a fogyasztói hiteleket.

Mi számít befektetési célnak? Például egy tanfolyam elvégzése, vagy az egyetemi tanulmányaid finanszírozása. Ide tartozik az ingatlan vásárlásis, és a vállalkozói hitel is. Minden, ami pénz termel ide sorolható.

10. Használd ki az állami juttatásokat

Az életben nincs sok minden ingyen, ezért meg kell becsülni, amit a kormány biztosít. Használd ki az első házasoknak járó adókedvezményt, a családi adókedvezményt és az új CSOK támogatások is hozzájárulnak a fiatalok boldogulásához.

Első házvásárláskor például kedvezmény t kapsz az illetékből, ha 35 év alatti vagy és a tulajdon értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. Járj utána, hogy milyen kedvezményekre és juttatásokra vagy jogosult és ne hagyd elúszni a lehetőségeket.

Összefoglalás

Fiatalon is érdemes már tudatosan kezelni a pénzügyeidet és felkészülni a későbbi életszakaszaidra. Családos emberként mások lesznek a prioritások, mint huszonévesen, minden korban más szempontok szerint kell kezelni a pénzt és a befektetéseidet.

Amiről lemaradsz fiatalon, azt vagy egyáltalán nem fogod tudni pótolni később, vagy csak nagyon nehezen. Egy tipikus példa a tanulás. Felnőtt fejjel család mellett diplomázni elég nagy kihívás, míg húszas éved elején nem nagyon kell mással foglalkoznod. Mindig élj a korodnak megfelelően, hogy gondtalanul élhesd nyugdíjas éveidet!

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.