Óriási kockázatot vállalsz, ha nincs vésztartalékod

Ha nem rendelkezel legalább 3-4 hónapra elegendő félretett pénzzel, akkor gyakorlatilag a saját magad és családod megélhetését kockáztatod. Abban az esetben, ha elveszítenéd az állásodat, vagy hirtelen elapadna a vállalkozásod bevétele, nagyon nehéz helyzetbe kerülnél. A mai cikk témája a vésztartalék fontossága.

forrás: pixabay.com

A jószívű mókus egy napja

Mókus Miki egész nap a makkokat, terméseket gyűjtögette. – Miért dolgozol annyit? – kérdezték a madarak. A katica játszani hívta Mókus Mikit. – Nem lehet, fel kell készülnöm a szűkösebb napokra. – válaszolta a fürge mókus.

Egy nap, amikor Mókus Miki mogyorót gyűjtött, a kisegerek kicsúfolták, de a kis mókus nem törődött velük. Egy nap aztán jött egy hatalmas szárazság, és nem volt mit enni. Mókus Mikinek sok ennivalója volt, így adott mindenkinek. A többiek belátták, hogy neki volt igaza.

Ezt a mesét szinte minden nap elolvasom a gyerekeimnek a tanulsága miatt. Szeretném, ha már gyerekként is megértenék, hogy a vésztartalék egy kapaszkodó az életben, amire lehet támaszkodni, ha kicsúszik az ember lába alól a talaj.

Vésztartalék nélkül elindul a lavina

A legtöbben talán soha nem gondolnak bele, hogy mi történne, ha hirtelen egyik napról a másikra elveszítenék a munkájukat vagy a vállalkozásukat. Ezért nincs is tervük ilyen esetre. Pedig néhány hónap alatt sok millió ember szembesült ezzel a helyzettel.

Ilyenkor aztán lehet a családot, a rokonokat és a barátokat zaklatni kölcsönért. Aztán ha nekik sincs vésztartalékuk, akkor mehet az ember személyi kölcsönért a bankba, jó esetben kap valamennyi hitelt, amit aztán vagy tud, vagy nem tud törleszteni, és már el is indul a lejtőn az illető.

Több embert ismerek, aki ilyen helyzet miatt adósodott el egy életre, több százezres banki tartozás és kölcsönök miatt gyakorlatilag esélye sincs, hogy félretegyen bármennyit is. Mennyivel könnyebb lett volna felkészülni inkább.

Normál esetben, ha egy családban van két kereső, akkor egy-két év fegyelmezett költés mellett képesnek kell lenniük 3 havi tartalékot képezniük. A vésztartalék alatt most szigorúan azt az összeget értem, ami elég egy család számára a túléléshez.

Magyarul kijön belőle a havi kosztpénz, a rezsi, az albérlet vagy lakáshitel, stb. minden féle luxus nélkül. Két év alatt, ha odafigyelnek, hogy mire mennyit költenek, akkor ezt el lehet érni. Természetesen visszafogott nyaralás és karácsonyi költekezés szükséges hozzá, de meg lehet csinálni.

Hogyan képezzünk vésztartalékot?

Nagyon egyszerű az egész folyamat, de ha még neked sincs vésztartalékod, és a cikk olvasása közben döntöd el, hogy igenis Te is szeretnél 3 hónapra elegendő tartalékot képezni, akkor leírom, hogyan érdemes ezt az egész folyamatot véghezvinni.

Első lépés, hogy el kell kezdeni összeírni a kiadásokat, csoportosítjuk, majd két hónap után átnézzük a listát és sorba rendezzük prioritás szerint. A lista végén olyan tételek fognak szerepelni, melyek nélkülözhetőek, ezekre a jövőben ne költsünk!

Annyi felesleges dologra lehet elkölteni a pénzt, ez ilyenkor mindig mellbe vágja az embert. Egy kis fegyelemmel sokat lehet spórolni olyan dolgokon, amelyek valójában teljen szükségtelenek. Ez persze szubjektív, de a cukros üdítők például pont ebbe a kategóriába esnek.

Négyszáz forint egy üveg kóla, ha csak kétnaponta veszünk egy üveggel, az is 6 000 Ft havonta. Ha lecseréljük ásványvízre, ami lényegesen olcsóbb, akkor két legyet ütünk egy csapásra, hiszen az egészségünkért is teszünk, ha kóla helyett vizet iszunk.

Ilyen apróságokkal hosszútávon rengeteget meg lehet takarítani, az élelmiszerekkel is ez a helyzet. Sok esetben a drága bolti termékek nem is feltétlen egészségesek. Tele vannak tartósítószerrel és sok más mesterséges anyaggal.

Ha csökkentjük a feldolgozott élelmiszereket és előtérbe kerülnek a természetes, nyers hozzávalókból készült ételek, anyagilag is jobban járunk és segítünk megőrizni az egészségünket.

Mielőtt átmennék gasztroblogolásba, ami egyébként egy nagyon népszerű téma manapság, kanyarodjunk vissza inkább a pénzügyi tervezéshez. Odafigyeléssel és önfegyelemmel tehát sokat spórolhatunk a havi kiadásokon.

Ha sikerült kiszűrni azokat a tételeket, melyek nélkül simán elvagyunk huzamosabb ideig, akkor egy egyszerű kalkulációval kiszámolhatjuk, hogy hány hónapig tart, míg félre tesszük a megfelelő összeget.

Azt már tudjuk, hogy havonta mekkora összeget tesznek ki a fix kiadások, most azt kell kiszámolni, hogy egy hónapban mennyit tudunk félre tenni. Ebből aztán kiszámolható, hogy hány hónapra van szükségünk ahhoz, hogy a 3 havi tartalékot félretegyük.

Átlagosan 12-24 hónap elegendő, de persze ez a pénzügyi és családi helyzettől, a bevételektől és más tényezőktől függően lehet kicsit kevesebb, vagy több. Természetesen két minimálbérből nehéz kivitelezni, hogy maradjon is valami a pénztárcában a hó végén.

Ez a poszt nem is azoknak szól, akik keveset keresnek. Nekik először mást kell rendbe tenniük, mégpedig a bevételeiket. Ennek az egyik legkézenfekvőbb módja egy másik állás, ám ez egy hosszú folyamat.

Előtte minden bizonnyal néhány éves tanulás szükséges, sok esetben csak egy új nyelv megtanulásával és éj végzettséggel van esély feljebb lépni. A vállalkozóknak kicsit egyszerűbb a helyzete.

Ők készíthetnek egy marketing tervet, a megtérülése kiszámolható, így ők megtervezhetik a bevételeik növekedését. Az alkalmazottak számára sajnos ez a lehetőség nem áll fenn, ők a havi fix fizuból kénytelen kihozni a legtöbbet.

Értelemszerűen ebben a 12 -24 hónapban kerüljük a nagy kiadásokat is, halasszuk el az autócserét, visszafogottan tervezzük meg a nyaralást, stb. egyébként ott leszünk ismét, ahol a part szakad. Ha nincs meg az elhatározás, akkor nem fog sikerülni.

Összegzés

Vésztartalékra mindig szükség van. Egyfajta biztosítékot, kapaszkodót jelent, amikor az ember nehéz helyzetbe kerül. Elég egy költséges autószerviz, egy nem tervezett kazáncsere, vagy egyéb nem várt kiadás, és már le is nulláztuk a számlát.

Vésztartalék nélkül ezeket drága hitelből tudjuk csak fedezni, pedig egy kis önfegyelemmel elő lehet teremteni a vésztartalékot ilyen esetekre 1-2 éven belül!

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.