Hol rontja el a legtöbb lottónyertes?

Évről évre olvasunk cikket korábbi lottónyertesekről, akik nem csak a nyereményüket költik el néhány esztendő alatt, de teljesen nincstelenné is válnak. Közben rabul ejti őket a drog, vagy az alkohol, depressziósak lesznek, és még a törvénnyel is meggyűlik a bajuk. De mit rontanak el?

forrás: pixabay.com

A pénzügyi műveltség hiánya

Kezdjük a legelején. Magyarországon sajnos a pénzügyi általános műveltség a béka segge alatt van. Tisztelet a kivételnek, de a társadalom bizonyos rétege nem tud megfelelően gazdálkodni. Ennek ékes bizonyítéka a hónap végi számolgatás, az elmaradt számlák és tulajdonképpen az, hogy nem jutnak egyről a kettőre.

A gyerekek nem tanulják meg a szüleiktől a pénzügyi alapokat, önállóan, saját maguk kárán tanulják meg, hogyan bánjanak a pénzükkel. Van, aki megtanulja, de sokan nem, ezért aztán felnőttként is egy ördögi kört jelent számára beosztani a havi jövedelmet.

 Tipikusan gondot jelent azoknál a fiatal felnőtteknél a fenti jelenség, akik nem kaptak zsebpénzt otthon. Amikor munkába állnak és megkapják első fizetésüket, rendszerint elköltik minden kacatra, kvázi kompenzálják a zsebpénz hiányát.

Hónapról hónapra elköltik az összes pénzüket drága telefonra, okos TV-re, új ruhatárra, stb. Meg sem fordul a fejükben, hogy havi szinten egy bizonyos összeget félre tegyenek. Ez a legnagyobb probléma.

Megütik a főnyereményt, de csak költenének

Az átlagember nincs hozzászokva több százmilliós, vagy akár több milliárdos vagyonhoz, még azok sem, akik egyébként jómódban élnek. Ha egy szerényebb anyagi helyzetben élő család nyer a lottón, a csőd szinte borítékolható.

Minden nagyobb lottónyereménykor téma a tömegmédiában, hogy ki mire költené a főnyereményt, és mihez kezdene a megnyert vagyonnal. Gyakran megkérdezik az utca emberét. A sláger válaszok mindig a következők: világkörüli út, új autó, új ház, legtöbben pedig az állásukból is felmondanának.

Elvétve szokott elhangozni az a kifejezés, hogy „befektetném”. Pedig igazából ezzel kéne kezdeni. Egy többmilliárdos nyereményt be lehet úgy fektetni, hogy tulajdonképpen a hozamaiból is meg lehet valósítani az álmokat, és még a tőke is megmarad.

Az a gond, hogy sokan ezt a pár milliárd forintot akkora összegnek gondolják, amiből életük végéig lubickolhatnak. Ez óriási tévedés. Valóban óriási összegről beszélünk, de ha nem fektetjük be és folyamatosan költünk belőle, előbb vagy utóbb el fog fogyni a pénz.

Aki milliárdokat nyer, az nem egy balatoni panzióban fog nyaralni. Ilyenkor megváltozik a nyertes életszínvonala, és fenn szeretnék tartani azt hosszútávon. A drága világkörüli út csak a kezdet, az új sportkocsi szintén. Elkövetnek egy sor végzetes hibát, aztán nem értik miért kerültek a csőd szélére.

Ezek fenntartása is óriási pénzeket emészt fel, pláne ha folytatja is a költekezést az illető. Befektetés nélkül tehát biztosan a csőd felé halad a „boldog nyertes”. Aztán persze amikor már közeleg a krach, vakarják a fejüket, azon gondolkodva mit rontottak el.

Például azt, hogy nem kellett volna ész nélkül költekezni, fűnek fának adományozni, otthagyni a biztos állást, stb. Csak sajnos ilyenkor már késő bánat, utólag okos az ember.

Befektetés mindenek előtt

Én például egy fillért nem költenék a nyereményből, és lehet, hogy túl radikálisan állok ehhez a témához, de nem is ajándékoznék senkinek egy forintot se. Az utolsó fillérig befektetném, egy jól diverzifikált portfólióba.

Majd a hozamaiból segítenék a rokonokon, barátokon, és költenék olyasmire, amit eddig nem engedhettem meg magamnak. A nyeremény legyen befektetve, a haszonból gazdálkodnék. Az állásomból se mondanék fel.

Leülnék több vagyonkezelővel megvitatni a lehetőségeket, hogy minél bölcsebb döntést hozhassak a befektetést illetően. Életem végéig meg lenne oldva a pénzkérdés, anyagi gondok nélkül élhetnék tovább.

Ezután a lehető legtöbb időt tölteném együtt a családommal, sok energiát fordítanék a gyermekeim taníttatására, és természetesen megtanítanám nekik azt is, hogyan gazdálkodjanak majd az örökséggel.

Összefoglalás

Hatalmas összeget nyerni áldás, de nagyon gyorsan átokká válhat, ha az ember csak az álmai hajszolja és belekezd egy költekezési hullámba. Az első dolog ilyenkor leülni több szakértővel, vagyonkezelővel konzultálni, és a lehető legtöbb pénzt befektetni.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.