Visszaestek a hazai ingatlanalapok hozamai

A márciusi megtorpanást követően áprilisban még gyengébben teljesítettek a magyar ingatlanalapok. Nem csak a hozamok csökkentek, de a tőkekivonás és a devizaárfolyam változás is negatívan hatott az alapok állományára.

forrás: pixabay.com

Baljós áprilisi adatok

Áprilisban tovább csökkent az ingatlanalapok állománya az MNB friss befektetési alap jelentése szerint. Ebben közrejátszott, hogy 12 milliárd forintnyi tőkét vontak ki az alapokból, míg a forint gyengülésének köszönhetően 6 milliárd forinttal rövidült meg az alapok nettő eszközértéke.

Ugyancsak 5 milliárd forinttal csökkent az alapok árfolyama, tehát összesen 23 milliárd forinttal lett kevesebb 152 ingatlanalap állománya áprilisban, márciushoz képest. Ez kb. 1%-os csökkenést jelent.

Az ingatlanalapoknál egyedül a pénzpiaci alapok állománya csökkent nagyobb mértékben, 27 milliárd forinttal. Ennek magyarázata lehet, hogy a részvényalapokba viszont 10 milliárd forint új tőke érkezett.

Az intézményi befektetők valószínűleg meglovagolták a tőzsde márciusi mélyrepülését, és áprilisban az alacsonyabb árfolyamot kihasználva valószínűleg visszavásárolták eszközeiket.

Az utóbbi évek többnyire az ingatlanalapokba pumpált pénzről szóltak, azonban már tavaly nyáron is jelentős hozamot szedtek ki a befektetők, ám most valószínűleg más áll a háttérben. Minden bizonnyal bizalmukat vesztették az ingatlanalapokkal szemben.

Nézzük meg az aktuális hozamokat. A listában csak a nyilvános, nyílt végű alapok hozamait gyűjtöttem ki.

A táblázatból kiderül, hogy idén eddig nem annyira muzsikáltak jól az ingatlanalapok, a 4,8%-os átlaghozam egyáltalán nem kimagasló, pláne ha az 1 és a 3 éves hozamokhoz hasonlítjuk.

Azért az indulástól mért átlag 7,5% hozam továbbra is biztató, ráadásul törvényszerű, hogy egy visszaesés után ismét fellendülés fog következni, a kérdés csak az, hogy mikor következik be a fordulat és milyen mértékben hanyatlik tovább a szektor.

A legfrissebb elemzések szerint az ingatlanpiacot is érzékenyen érintette a válság, a kereskedelmiingatlan-piac kapta a legnagyobb pofont, de a lakóingatlan piac is megérezte a járványhelyzet hatását.

Csak a fővárosban 40%-kal esett vissza az adás-vételek száma 2019-ben, és hol volt még akkor a koronavírus? A járvány aztán teljesen befagyasztotta a piacot. Sejthető volt, hogy az áremelkedés, ráadásul ilyen mértékben nem tarthat örökké. A korrekció viszont a vártnál korábban érkezett meg.

Az ingatlanárak egyelőre nem mutatnak drasztikus csökkenést, több megyében már csökkentek az átlagárak 2019 utolsó negyedévéhez képest, de nem jelentősen. A kormány most gőzerővel dolgozik a turizmus újraindításán, ami jelentősen mérsékelheti az ingatlanpiaci károkat.

A rövidtávú lakáskiadás volt a fővárosi ingatlanszektor legfelkapottabb trendje az utóbbi években, ha nem sikerül valamennyire megmenteni a szezont, sokan felhagyhatnak az Airbnb-zéssel, hogy albérletbe adják ki helyette ingatlanjukat.

Ez lefelé nyomhatja az albérletárakat, csökkentve ezzel a lakóingatlan befektetésből származó hozamot, és így tulajdonképpen a lakásárakat is. Nagy kérdés még az is, hogy mi lesz azokkal, akik a moratórium lejárta után se fogják tudni fizetni lakáshitelüket.

Ha sorra dőlnek be a jelzáloghitelek, az adósok fizetésképtelensége miatt, az szintén elindíthat egy árcsökkentő lavinát. A kormány mindenesetre optimista, Orbán Viktor személyesen tett ígéretet arra, hogy aki elveszíti állását, ha mástól nem, akkor az államtól fog munkát kapni.

Reméljük, hogy tényleg nem fog magasra szökni a munkanélküliség, mert az szintén negatív hatással lenne az ingatlanpiacra, visszaesne ugyanis a kereslet mind vásárlói, mind bérlői oldalról.

Összefoglalás

Remélhetőleg csak egy átmeneti megtorpanást látunk az ingatlanalapok esetében, az ország már túl van a járvány nehezén, a gazdaság lassan újra indul, a hozamok pedig visszatérhetnek a korábbi szintre.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.