Nagy összeget nyertél vagy örököltél? Top 7 hiba, amit ne kövess el

Előfordulhat az életedben, hogy olyan magas összeghez jutsz hozzá nyeremény vagy örökség által, ami megváltoztathatja az életedet. Azonban ez a változás katasztrofális kimenetelű is lehet, ha nem tudod kezelni a pénzt és magát a helyzetet. Biztosan hallottál már lottónyertesekről, akik óriási nyereményösszeg után egy-két év alatt nincstelenné váltak. Ebben a cikkben arról írok, milyen hibákat kerülj el, ha egy nagyobb összeghez jutsz hozzá.

1. Ne mondj fel a munkahelyeden

Szerintem a legtipikusabb hiba, hogy a legtöbben azonnal felmondanak a munkahelyükön, bele se gondolva a következményekre. A pénz nem fog örökké kitartani, pláne ha nincs befektetve. Az egyik legnagyobb öngól, amit ilyenkor rúgni lehet, ha otthagyod az állásodat.

A munkabéredre ezután is szükség lesz, főleg ha egy nagyobb költekezésbe kezdesz, amit nem ajánlok. Mi lesz, ha elfogy a pénz és nem találsz megfelelő állást? A legtöbben ebbe nem gondolnak bele, mielőtt aláírják a kilépési papírjukat. A legnagyobb hiba, amit el lehet követni.

2. Ne kezd el költeni a pénzt

A másik tipikus hiba, ami a legtöbb szerencsétlenül járt lottónyertes végzetét okozta, hogy végtelen költekezésbe kezdtek. Vettek egy luxusházat, luxusautót, elmentek egy 3 hónapos világ körüli útra, stb. Mi lett az eredménye? Néhány hónap vagy év után teljesen elverték a pénzt.

Megérte vajon az a két év esztelen költekezés, hogy aztán életük hátra levő részében továbbra is nyomorogni és nélkülözni kelljen? Szerintem egyáltalán nem, de valószínűleg ma már ők is így gondolják. Persze mikor meglátták a bankszámlájukon a milliókat, jó ötletnek tűnt elkezdeni szórni ész nélkül.

Amibe a legtöbb rövidlátó nagyokos ilyenkor nem gondol bele, hogy egy drága villának és a luxusautóknak a fenntartási költsége is csillagászati. Aztán mikor már nincs rá keret, rákényszerülnek, hogy megváljanak tőlük, vagy ami még rosszabb, hiteleket vesznek fel, hogy fenntartsák az életszínvonalukat. Ekkor indulnak el igazán a lejtőn.

3. Ne kezdj a nyereményből adakozni

Miután az ember egyik napról a másikra milliomossá válik, nagy a kísértés, hogy egóból, vagy pusztán nagyvonalúságból szétdobjuk a nyeremény egy részét a családtagok és barátok között. Soha ne a megörökölt vagy megnyert összegből kezdj adakozni.

Ha az emberben van jóindulat, természetes, hogy szeretne másokon segíteni. Nem ezzel van a gond. Az összeget fektesd be, és majd a hozamából támogasd a szeretteidet. Hidd el nem fognak rád megharagudni, ha nem dobsz hozzájuk azonnal pár köteg húszezrest. Meg fogják érteni és akkor is hálásak lesznek, ha csak egy év múlva adsz nekik.

4. Ne hasra ütésre fektesd be a pénzt

Ha már eljutottál oda, hogy a pénzt befektesd, félúton vagy afelé, hogy elkerüld az anyagi csődöt. Vannak azért buktatók, de a nehezén már túl vagy. Viszont sémiképp se ad hoc jelleggel fektesd be az összeget. Készíts egy befektetési tervet, építs egy portfóliót és hosszú távra rendezkedj be.

Gondolom, szeretnél ezután a nyereményed hozamából megélni. Ehhez arra van szükség, hogy biztonságos és hosszú távú konstrukcióban gondolkozz. Felejtsd el a kockázatos eszközöket. Igazán nagy tőkénél nincs szükséged arra, hogy kockáztasd a pénzed.

5. Ki a kicsit nem becsüli…

Egy 10-20 millió forintos örökség csekély összegnek számít egy 2 milliárdos lottónyereményhez képest. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy könnyen jött könnyen ment alapon elvered az egészet. 20 millió forintból már szép hozamra tehetsz szert. Ha más nem akkor veszel belőle egy lakást és kiadod.

Állampapírba is fektetheted, az új Prémium Magyar Állampapír (PMÁP 24/I) 4,1% kamatot fizet. Igaz, hogy abból az évi 800 ezer forintból nem fogsz megélni, de kipótolja a jövedelmed. Máris megvan a megtakarítási programod alapja.

Nem kell befektetési gurunak lenned ahhoz, hogy olyan eszközt találj, ami biztonságos és kiszámítható, közepes mértékű hozammal rendelkezik. Csak használd a józan eszed. Folyamatosan növeld a tőkédet, hogy a hozamod is egyre több legyen idővel.

6. Ne felejtsd el kikérni szakemberek tanácsait

Ha egy igazán nagy összeg üti a markod, előtte még nem volt dolgot több százmilliós vagy akár milliárdos összeggel, akkor semmiképp se magad állj neki portfóliót építeni. Több millió forint a tét, rossz stratégiával ennyit bukhatsz havonta.

Keress fel vagyonkezelőket és ismert befektetési tanácsadókat. Hidd el, hogy az összeg, amit erre kell szánnod többszörösével fog megtérülni. Persze, ha elégedett vagy a néhány százalékos hozammal, akkor befektetheted az egészet biztonságos eszközökbe és nem lesznek anyagi gondjaid.

Ugyanakkor egy ilyen összeg esetén már össze lehet állítani egy jól diverzifikált, kockázatkezelt portfóliót, ami akár havi több millió forinttal hoz többet az állampapírnál. Érdemes tehát felmérni a lehetőségeket és a szerint befektetni a pénzedet.

7. Ne változz meg

A könnyen jött pénz, sok emberre van negatív hatással. Olyan mértékben változtathatja meg az embert egy nagyobb összeg, hogy a környezete elfordulhat tőle. Ne kérkedj, és ne dicsekedj azzal, hogy mennyi mindent engedhetsz meg magadnak.

Ez egyfelől szerencse kérdése, tehát nem szép azokkal szemben, akikre nem mosolygott rá még Fortuna az életben. Másfelől gyorsan az irigyeddé fogod tenni a környezetben élőket, és ezzel elveszíted a barátaidat.

Ha szerényen örülsz a szerencsédnek, és helyén kezeled a dolgot, nem maradsz egyedül. Ha hagyod, hogy elszállj a pénztől, szomorú évek várnak rád. A legjobb, ha pontosan ugyanúgy folytatod az életed, mint előtte. Ne élj nagy lábon. Legyen meg mindened, de ne hajszold az anyagi javakat!

Összegzés

Elsőre egy álomnak tűnik egy nagyobb vagyonhoz jutni, de tönkre teheti az életed, ha nem vagy rá felkészülve. Ne vágj fel, ne vegyél Porschét, csak mert telik rá. Ne vegyél egy luxusvillát, csak mert telik rá. Továbbra is oszd be a pénzt, csak most már nem százezreket kell beosztani havi szinten, hanem milliókat. A lényeg ugyanaz. Fektesd be és költs a hozamból. Legyen meg minden, amire vágysz, de ne kezdj el sportkocsikat gyűjteni. Élvezd az életet, de ésszel! Élj továbbra is szerényen és boldog leszel!

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

 
 

Szeretnél hetente összefoglalót kapni a legfrissebb cikkekről? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek:

3 hozzászólás “Nagy összeget nyertél vagy örököltél? Top 7 hiba, amit ne kövess el” bejegyzéshez

  1. Minden a “nyertes” értelmi képességétől, habitusától, műveltségétől, a kapott kulturális magatartásmintáktól függ. Néhány pontra reflektálok.
    1. Az idő a legértékesebb kincsek egyike, kevés áll rendelkezésre. Csak akkor dolgozzon valaki tovább, ha életszükségletének tartja a munkáját, vagy fél attól, hogy nem tudja kellőképpen kamatoztatni a pénzét.
    6. Magyarországon elképesztő lehúzás megy az ügyfelekkel szemben, nem egyszerű megbízható és kellő tudással rendelkező szakembert találni. Az a legjobb, ha az ember képben van, saját maga képes kezelni a pénzét. Az a pár százmillió, 1-2 milliárd nem is olyan sok. Egy gyártással foglalkozó KKV-t lehet kihozni belőle. Csak akkor sok, ha a kisember tejre és kenyérre számolja át. Én simán tudnék mit kezdeni vele, csak Fortuna tesz rá. xD

    1. Üdv!

      Köszi a hozzászólást. Igazad van abban, hogy az idő nagy kincs, de ugyanakkor az is igaz, hogy csak akkor az, ha hasznosan töltöd. Ha valaki megnyeri az ötös lottót, és okosan fekteti be a nyereményt, valószínűleg soha életben nem kell dolgoznia a megélhetéséért. Ugyanakkor az ember könnyen beleun ám a semmittevésbe. Tapasztalatból mondom, hogy csak ideig-óráig lehet élvezni a tengernyi időt, szépen lassan az embernek hiányozni fog az, hogy tartozzon valahová, hogy értéket teremtsen, stb. Nem mondom, hogy ne keressen más lehetőséget az, aki megteheti, de ha alapból szereti a munkáját, hibának tartom ha csak azért áll fel, mert már nincs szüksége a munkabérre. Én se hagynám ott a jelenlegi pozimat, akármennyi pénz hullana hirtelen az ölembe. Számomra sokkal tartalmasabban telik a nap, ha megvan benne a 8-10 óra munka. Tovább növeli a szabad idő értékét, ha nem áll rendelkezésre korlátlanul.

  2. Nekem arra se lenne időm, hogy bejárjam azokat a helyeket a helyeket, ahová el akarok jutni, éljek azokban a kultúrákban, amikre kíváncsi vagyok. Ezernyi dolog érdekel, amire rengeteg idő elmenne. Imádom a történelmet, a kultúrtörténetet, művészeteket, ezekben való kutakodást, érdekességek gyűjtését. Aztán erre jönne rá a “hétköznapi” időtöltések sora, a befektetés kezelése. Ezek mellett nem lenne idő egy percet se feleslegesen unatkozni. Egy ekkora összeg hatalmas szabadságot adna. Eszembe se jutna semmilyen “klasszikus” munkára pazarolni az időmet, kivéve, ha az lenne a legnagyobb hobbim. A pénz számomra nem értékmérő, a sznob dolgok teljesen hidegen hagynak, a pénznek csak az a funkciója, hogy létbiztonságot és bizonyos fokú szabadságot adjon, semmi több. Az értékteremtés meg bonyolult kérdéskör, azzal kezdődik, hogy mit tekintünk értéknek, illetve, hogy egyes “értékteremtés” milyen negatív vagy pozitív externáliákat okoz, de ezzel már ne bonyolítsuk. xD

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.