Szektor rotáció, avagy hogyan győzzük le a piacot?

Befektetői körökben számos elmélet és stratégia létezik az eszközök variálására és időzítésére vonatkozóan annak érdekében, hogy a piaci átlagnál magasabb hozamot érjenek el. A mai cikkben három valós példát nézünk meg.

forrás: pixabay.com

Az érték alapú befektetés kulcsa a hatékony portfólió menedzsment. Magas hozamot akkor realizálhatunk, ha egy jól megtervezett stratégia szerint a piaci viszonyoknak megfelelően variáljuk az eszközállományt.

Alapvetően az alapkezelőknek pont ez a dolga, más kérdés hogy nagyon vitatott az ő hozzá adott értékük, több elmélet is létezik, miszerint hosszú távon nem képesek a passzív alapoktól magasabb hozamot realizálni.

Éppen ezért egyre népszerűbbek a passzív alapok, melyek egy tőzsdei indexet követnek, így biztosítva az átlag piaci hozamot hosszú távon. Ezek a termékek kevésbé költségesek, ideális választás tehát azok számára, akik viszonylagos biztonság mellett kívánnak a tőkepiacokba fektetni.

A mai posztban három olyan ETF-et nézünk meg közelebbről, melyek grafikonjait elemezve kirajzolódik, mely szektorokba lehet érdemes fektetetni a következő hetekben, hónapokban.

SPDR SSGA US Sector Rotation ETF (XLSR)

Az SPDR SSGA US Sector Rotation ETF (XLSR), mint a neve sejteti az S&P500 indexben szereplő szektorokból állítja össze portfólióját, stratégiai eszközallokáció alapján.

Az ETF grafikonon elemezve azt láthatjuk, hogy az 50 napos SMA (egyszerű mozgóátlag) alulról keresztezi a 200 napos SMA-t (kék körrel jelölve). Ez az aranykereszt egy felfelé irányuló trend kezdetét jelentheti.

forrás: StockCharts.com

A 32$-os kombinált támaszszint alapján a tréderek belépési szignálja a piaci árfolyam, a stop-loss megbízásokat pedig valahol a szaggatott vonallal jelzett ellenállásszintek alá teszik a vállalt kockázattól függően.

Technológiai szektor

Masszív emelkedő trendet mutat a szektor hónapok óta, ami természetesen nem véletlen. A koronavírus terjedésének következtében világszerte korlátozásokat vezettek be, kijárási tilalmak léptek életbe.

Megerősödött az online jelenlét és felértékelődött minden, ami egy telefon, vagy laptop, valamint internetkapcsolat segítségével elérhető. Szárnyalni kezdtek a technológiai részvények, a befektetők elsősorban ebben az ágazatban látták a kapaszkodót a gazdasági bizonytalanság kellős közepén.

Mint a Technology Select Sector SPDR Fund (XLK) árfolyamgrafikonja mutatja, nem rég megdőlt a februári csúcs, és az árfolyam alakulása alapján tovább tarthat a bikapiaci trend.

Kockázatkezelési szempontból a stop-loss értékek a szaggatott vonallal jelzett támaszszintek, illetve az 50, vagy 200 napos SMA alatt alakulnak a vállalt kockázat alapján.

forrás: StockCharts.com

Erősödik a nem alapvető termékek piaca

A csúnya mélyrepülés után felfelé törnek a nem alapvető termékeket forgalmazó, illetve gyártó vállalatok árfolyamai is. Ha megnézzük a Consumer Discretionary Select Sector SPDR Fund (XLY) ETF grafikonját, itt is észrevehetjük az aranykeresztet (kék körrel jelölve).

forrás: StockCharts.com

Ráadásul nem csak az aranykereszt, hanem a februári csúcs által jelölt ellenállásszint áttörése is bikapiaci trendet prognosztizál, a stop-loss szintet a tréderek valószínűleg az 50 napos SMA alá teszik.

Összegzés

A cikk alapján tehát a technológiai és a nem alapvető termékek szektorait egyaránt emelkedő trend uralhatja a következő hónapokban. Nagy kérdés ugyanakkor, hogyan alakul a koronavírus járvány.

Az esetleges korlátozó intézkedések ugyanis alapvetően írhatják át a forgatókönyvet, ismét a mélybe taszítva az árfolyamokat.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

Kapcsolódó cikkek:

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására.

A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást. A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.