Dotcom lufi 2.0

A történelem ismétli önmagát. Vajon a dotcom lufi is fogja? Hónapok óta szárnyalnak a technológiai részvények. Amazon, Tesla, Apple, Google, stb. árfolyamai mind az egekben vannak. Mintha már láttunk volna ilyet. Deja vu.

forrás: lombardiletter.com

Ki ne ismerné a dotcom lufi 2001-es kipukkanásának történetét. Dióhéjban annyit róla, hogy a 90-es évek végén a technológiai vállalatok papírjai durván túlárazottá váltak. Mindenki az internetben látta a jövőt és boldog-boldogtalan elkezdett tőzsdézni.

Ezrek hagyták ott a munkájukat, hogy napi 8-10 órában csak a kereskedéssel foglalkozhassanak. Óriási spekulációs hullám indult el, ami persze az egekbe repítette a technológiai vállalatok részvényárfolyamát.

Igen ám, de jött a korrekció, az árfolyamok zuhanni kezdtek, ahogy a spekulánsok elkezdték realizálni nyereségeiket. Az eredmény: vállalatok mentek csődbe egymás után, és sok lakossági befektető a pénze jelentős részét elbukta.

Nem nehéz párhuzamot húzni a mostani tőzsdei trendek és az akkori bikapiac között. Anno az újdonság ereje, és a hirtelen technológiai fejlődést (internet) övező hurráoptimizmus motiválta a befektetőket.

A koronavírus járvány alatt pedig a kezdeti árfolyamzuhanás, majd később az online jelenlét felértékelődése volt a mozgatórugója a részvénypiaci befektetéseknek.

Egy szó, mint száz, 20 évvel később ugyanaz a spekulációs hullám állhat a részvényárfolyamok mögött, mint az ezredforduló környékén.

Hogy-hogy nem tanul az emberiség?

Nos, ez egy jó kérdés. Lássuk, mi lehet a magyarázata annak, hogy szűk 20 éven belül ugyanabba a hibába eshetnek a befektetők.

Először is, közben eltelt húsz év, felnőtt egy új generáció, akik közül sokan a vírus elterjedése utáni 20% körüli árfolyamzuhanás után látták elérkezettnek az időt beszállni a tőzsdére.

Másodszor, akik anno hasznot húztak a raliból, azok ismét szerencsét próbálnak. Ha egyszer sikerült, akkor miért ne sikerülne megint? Bár a részvénypiac nem szerencsejáték, azért felkészületlenül beleugrani kb. ugyanolyan lutri.

Harmadszor pedig, van néhány zászlóshajó, akik húzzák felfelé a technológiai indexeket, ha őket kivennénk a kosárból, semmi különöset nem mutatnának a grafikonok. Valójában tehát nem volt akkora rali, mint amilyennek az indexek alapján látszik.

Megfordulni látszik a bikapiaci trend

Nem rég egy bejegyzésemben már írtam róla, hogy a tőkepiaci korrekció már el is kezdődött, most kell nagyon odafigyelni a befektetéseinkre. Megtörtek az emelkedő trendek, június eleje óta gyakorlatilag esnek a tőzsdék.

Egy eladási hullám olyan pánikot kelthet, mely a márciusi mélypontnál is mélyebbre húzhatja vissza az árfolyamokat. Aki nem lép időben, óriási veszteséget könyvelhet el. Észnél kell lenni, mert néhány hét alatt 40-50%-os árfolyamcsökkenés is bekövetkezhet.

Az elsődlegesen veszélyeztetettek természetesen a technológiai vállalatok, melyek erősen túlvásároltak lettek, felértékelődésük inkább spekulatív jellegű, mintsem fundamentális eredetű.

Vízválasztó lesz a szeptemberi hónap. Lemegy a nyár, a cégek ismét 100%-on fognak pörögni, a befektetők figyelme pedig a nyaralási időszak után ismét a tőkepiacokra fog irányulni. Ha akkor nem pattannak fel az árfolyamok, év végére akár be is következhet a második dotcom krach.

Összegzés

Komoly mélyrepülés van a láthatáron, több tényező is afelé mutat, hogy ismét átélhetünk egy dotcom lufi-hoz hasonló válságot. Az eddig történtek nagyon hasonlóak ahhoz a folyamathoz, ami végül 2001-ben bekövetkezett tőzsdekrachhoz vezetett.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

Kapcsolódó cikkek:

A cikkben szereplő elemzések, stratégiák és ajánlók nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy befektetési elemzésnek. Nem adunk ajánlatot befektetésre, értékpapírok jegyzésére, vásárlására vagy eladására.

A bejegyzés tartalma a szerző szubjektív véleménye, nem közvetít pénz- vagy tőkepiaci szolgáltatást. A posztban olvasható információ kizárólag tájékoztató jellegű, a befektetési döntéseket minden felelős személy saját maga hozza meg. Ezeknek a döntéseknek a felelőssége nem hárítható át a fixhozam.hu oldal szerzőjére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.