2 milliárd dolláros klímavédelmi alapot indít az Amazon

Az Amazon keddi sajtótájékoztatóján jelentette be a 2 milliárd dolláros klímavédelmi alap indítását. A kockázati tőkealapot a „szén-dioxid-mentes gazdaság” felé orientáló vállalatokba fogják fektetni, támogatva az zöld gazdaság érdekében végzett kutatás-fejlesztést.

forrás: pixabay.com

2019-ben az elektronikus kereskedelmi óriásvállalat Amazon, a Verizon Communications Inc. és az Infosys Ltd. indították el azt a klímavédelmi programot, melynek célja a párizsi egyezményben foglalt célkitűzéseket 10 évvel korábban, 2040-re teljesíteni zéró szén-dioxid kibocsátással.

A dollár milliárdos Jezz Bezos vezette Amazon az egyik legnagyobb, és legbefolyásosabb vállalat a világon, melynek piaci értéke jelenleg kb. 1,4 billió dollár. A 2 milliárd dolláros alap létrehozása természetesen közérdekű célt szolgál, ugyanakkor egyben törekvés is egy új iparág meghódítására.

Az elektronikus kereskedelem, a felsőszolgáltatások és a kiskereskedelem után a megújuló energiába is beszáll az Amazon. Csak viszonyításképpen, a 2019-es pénzügyi évben 280,5 milliárd dolláros árbevétel mellett az adózás utáni eredményük 11,6 milliárd dollár volt.

Globális program

A sajtótájékoztatón Jeff Bezos elmondta, hogy olyan innovatív vállalatokba fektetnek, melyek kutatás-fejlesztése a szén-dioxid kibocsátás globális csökkentésére irányul. Világszerte a startupokon át a nagyvállalatokig minden cég potenciális jelölt.

A stratégia döntés hátterében munkavállalók, és az aktivisták felől érkező egyre nagyobb nyomás állhat. A nonprofit szervezetek és csoportok szerint az Amazon környezetre gyakorolt hatása óriásira nőtt, ezért kötelességük fellépni a káros anyag kibocsátással szemben.

Számos ágazatban terveznek befektetni

A kockázati tőkét több iparágban tervezik befektetni:

  • szállítmányozás és logisztika
  • energiaszektor
  • tárolás
  • gyártás
  • körkörös gazdaság
  • élelmiszeripar
  • mezőgazdaság

A körkörös gazdaság koncepciója a hulladék minél nagyobb mértékű újrahasznosítása.

További támogatókat keresnek

Az Amazon további nagyvállalatok támogatását szeretné elnyerni, melyek anyagilag is hozzájárulnának a programhoz. Januárban a Microsoft is bejelentett egy hasonló projektet, ők 2030-ra tervezik a szén-dioxid mentesség elérését, valamint elindították saját 1 milliárd dolláros alapjukat a káros anyag kibocsátás mérséklésének érdekében.

A klímavédelmi program mellett a megújuló energia felhasználásnak a növelésében is élen jár az Amazon. 2025-re tűzték ki célul, hogy kizárólag megújuló energiát fognak használni.

Eközben egy 100 millió dolláros alapot fektettek az amerikai appalache-régió fejlesztésébe és egy berlini „zöld város” projektbe. Világszerte mintegy 91 megújuló energia projektet indítottak eddig.

Fixhozam.hu vélemény

A fentiek alátámasztják azokat a véleményeket, miszerint a 2020-as évek egyik sláger a megújuló energia lesz befektetői körökben. Egy korábbi cikkemben Katie Koch neves szakértő is ezt a szektor emelte ki többek között.

Világszerte egyre nő a megújuló energia felhasználásának jelentősége, és a kormányok a legtöbb fejlett országban pályázatokkal támogatják mind a lakossági mind a vállalati beruházások nagy részét.

Az EU is óriási összeget szán a program támogatására, lehetővé téve a tagállamok azon törekvéseit, hogy minél szélesebb körben használjanak alternatív energiaforrásokat, vonzó befektetési lehetőséggé téve a megújuló energia szektort.

A rendelkezésre álló technológia és a piacon található termékek mára elérték azt az árszintet, ami már a fejlődő országok számára is elérhető, új piacokat megnyitva ezzel a vállalatok számára.

Összegzés

Az Amazon zászlóshajóként élen jár számos innovatív megoldás alkalmazásában, melyek az egész iparágra hatással vannak. Úgy vélem, hogy lesznek követők ezúttal is, elindítva egy olyan trendet, mely uralkodó lehet a 2020-as években.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.